Puijon Pesiksessä pelaava, putkimies Nestori Moisio haaveilee, että hän saisi pelata kesät pesistä ja paiskia palkkatöitä talvisin. Ismo Vornanen

Puijon Pesiksen etenijä Nestori Moisio vääntää päivät muttereita ja kirmailee illat pesäpallokentällä: ”Pelipäivinä pidän palkatonta vapaata”

Puijon Pesiksen Nestori Moisio on pelannut jääpallon MM-finaalissa Venäjää vastaan.

Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

Alkujaan varkautelainen Nestori Moisio (22) pelasi vielä 15-vuotiaana sekä jääpalloa että pesäpalloa. Juniorina hän oli jääpallossa Suomen huipulla ja pelasi teininä jääpallon MM-finaalissa Suomen joukkueessa. Suomi hävisi finaalin Venäjälle ja jäi MM-hopealle. Lajivalinta tuotti tuskaa kahden lajin taitajalle. Pulman ratkaisi tyttöystävä, joka asui Kuopiossa sekä Puijon Pesiksen värvärit.

Nestori oli 18-vuotias, kun tyttöystävän vetovoima ja Puijon kosiskelu oli vastustamaton yhdistelmä. Voitontahtoinen nuorukainen jätti Varkauden ja jääpallon ja muutti Kuopioon. Aluksi Nestori pelasi Puijon kakkosjoukkueessa, mutta pian kyvykäs mies kelpuutettiin miesten Ykköspesiksen peleihin.

Nestori on kehittynyt lajivalinnan vuoksi vauhdilla erityisesti sisäpelissä. Hänen erinomainen kestävyytensä sopii etenijän rooliin. Etenijä saattaa juosta räjähtävin spurtein ottelussa 10 kilometriä. Kehittynyt on myös Puijon joukkue ja seura tavoittelee Superpesikseen nousua.

– Minulla on voittajan luonne ja kestävyys korkealla tasolla. Pelihommia häiritsee kesällä putkimiehen raskaat hommat Puijonkadulla olevalla rakennuksella. Palkatonta vapaata otan pelipäivinä, kertoo Moisio.

Päivät Nestori vääntää raksalla muttereita ja illat kirmailee pesäpallokentällä. Yhdistelmä ei ole rahallisesti kovin kannattavaa, vaikka seuraa maksaa pieniä palkkioita. Pelikaudella hän haluaisi vain pelata mutta ei olla urheilija ympärivuotisesti. Ykköspesiksessä voi olla ruuhkaviikkoina kaksi peliä arkena ja yksi viikonloppuna.

– Kaksi päivää viikossa palkatonta tietää sitä, että rahallisesti urheilu merkitsee miinusta tulopuolella. Kesät haluaisin pelkästään pelata ja harjoitella. Talvella tekisin mielelläni putkimiehen töitä. Toiminnan miehenä en haluaisi lorvia koko vuotta pelkkänä urheilijana tai sitten pitäisi opiskella lisää.

Minulla on voittajan luonne ja kestävyys korkealla tasolla.

Superpesikseen nousu edellyttää Puijolta monta karsintavaihetta. Ensin ykkösen neljä parasta pelaavat omat sarjansa ennen kuin selviää, ketkä kolmesta Superin hännänhuipuista kohdataan karsinnoissa. Nousukarsinnassa on mahdollista, että Superpesiksen Siilinjärven Pesis voi tulla vastaan.

– Paikallispeli SiiPeä vastaan olisi huikea pelikokemus, jos panoksena olisi paikka Superissa. Sitä peliä emme todellakaan haluasi hävitä.

Nestori vaivaantuu, kun puhe siirtyy pesäpallon ikuisuuskysymykseen, voisivatko SiiPe ja Puijon Pesis yhdistyä. Hankkeen haasteet liittyisivät fuusioseuran nimeen ja miten pelit jakaantuisivat Kuopion ja Siilinjärven kesken. Kuopiolaisseuroista fuusiossa ovat onnistuneet pitkän väännön jälkeen KuPS ja Pallokissat naisten puolella sekä yleisurheiluseurat SiVe ja Kuopion NMKY, joista syntyi Kuopion Reipas. Fuusion seurauksensa KuPSin naiset jahtaavat nyt Suomen mestaruutta.

– Me pelaajat emme suhtaudu yhdistymiskysymykseen kovin tunnepitoisesti, mutta seuran päättäjät eivät ole päässeet vuosien aikana ratkaisuun.

Nestorilla on kolme veljeä, joista kaksi muuta toimii pesäpallon parissa. Topi Moisio pelaa Ikaalisissa samassa sarjassa pesäpalloa kuin Nestori ja toinen veli on tuomarina Superpesiksessä.

Puijon Pesis on myös organisaationa kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Seura oli yhtenä kolmesta seurasta ehdokkaana vuoden 2020 vuoden urheiluseuraksi Suomessa.

Etusivulla nyt