Uusi kaupunginhallitus on aloittanut työnsä - Viikkosavo kysyi kymmeneltä eri puolueen edustajalta, miten he luonnehtisivat uuden kaupunginhallituksen juuri nimitettyjä jäseniä

Kuopion kaupunginhallitus nuortui ja uudistui. Kerromme muun muassa nippeli-Niirasesta, lobbari-Markkasesta ja huolestuja-Reijosesta.

Millaiset vallankäytön pöytätavat muotoutuvat uudessa hallituksessa, jossa on 4 alle 40-vuotiasta ja 7 uutta jäsentä. Juha Poutanen
Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

Kuopion vallankeskittymä, kaupunginhallitus uudistui ja nuorentui. Viikkosavo esitteli päätoimisen puheenjohtajan Aleksi Eskelisen 28.7. Millaista porukkaa Eskelinen johtaa? Valtuusto päätti hallituksen kokoonpanosta viime maanantaina.

Puheenjohtaja on vasta 34-vuotias. Muita alle 40-vuotiaita ovat Sallamaarit Markkanen (kesk.), Allu Koskinen (kok.), Miia Eskelinen-Fingerroos (Kok.) ja Kaisa Kantele (vihr.) Ovatko he Kuopion tulevaisuuden vaikuttajia ja edunvalvojia? Viikkosavo kysyi kymmeneltä eri puolueen edustajalta, miten he luonnehtisivat uuden kaupunginhallituksen juuri nimitettyjä jäseniä.

Sallamaarit Markkanen (32) on työskennellyt Helsingissä ja Brysselissä. Häntä pidetään viestinnän ammattilaisena ja taidoiltaan mainiona lobbarina. Tunteehan Markkanen EU-ympyrät ja ministeriöiden poliittiset pelit. Moni ihmettelee, millaisin motiivein entinen Siilinjärven päättäjä ilmestyi Kuopion valtuustoon. Vieläkö tätä energiapommia kiinnostaa eduskunta, vietteleekö yrittäjyys vai oliko kyseessä vain äänenkalastusoperaatio puolueelle, pohtivat kollegat.

Keskustan Vesa Linnanmäkeä (49) pidetään arvoituksellisena ja kunnianhimoisen päättäjänä. Hän sai isohkon äänimäärän ja monen mielestä tähtää eduskuntaan. Siviilityöt ovat vaihtuneet tiuhaan ja häntä sanotaan innostujaksi, jonka ideat eivät joidenkin mielestä aina ole loppuun asti harkittuja. Linnamäen pitäisi oppia näkemään oleellinen, jotta hänen energiansa ei hukkuisi lillukanvarsiin. Hänellä sanotaan olevan vahva uskonnollinen näkemys lestadiolaisen taustansa vuoksi. Ei kannattanut muun muassa maksutonta ehkäisyä. Hänen arvioidaan esiintyvän uskon asioissa julkisesti matalalla profiililla.

Valtuustokollegat arvostavat dosentti-toimittajan Pekka Niirasen (57) retoriikkaa. Hän osaa argumentoida ja höystää juttujaan huumorilla. Lautakunnan puheenjohtajana Niirasen sanotaan samaistuvan liikaa hallintoalaansa ja takertuvan tarkkana miehenä liikaa yksityiskohtiin, mikä ei sovi strategiseen hallitustyöskentelyyn. Jotkut poliitikot ovat leikkisästi antaneen Niiraselle lempinimen nippeli-Niiranen.

37-vuotias Miia Eskelinen-Fingerroos istuu jo toista kautta hallituksessa. Häntä ei tunnetta kovin hyvin edes kokoomuksen omissa piireissä. Tämä itsenäinen toisinajattelija ei aina miellytä vanhempia päättäjäkollegoita. Joskus hänen sanotaan ilmaisevan itseään liian monimutkaisesti. Eskelinen-Fingerroosin profiili on jäänyt monille epäselväksi mutta samoin kuin toisen nuoren ja toista kautta hallituksessa istuvan kokoomukselaisen Allu Koskisen Jotkut epäilevät puhuuko joku taustavaikuttaja Koskisen suulla. Koskisen olisi päätettävä, onko politiikka tulevaisuudessa pelkkä harrastus vai viekö yrittäjyys paukkuja liikaa isoissa luottamustehtävissä.

Hän osaa argumentoida ja höystää juttujaan huumorilla.

Demareiden on syytä huolestua. Missä ovat puolueen tulevaisuuden kyvyt? Hallituksessa istuu 64-vuotias erikoislääkäri, dosentti Hannu Kokki ja 59-vuotias päiväkodin johtaja, äitihahmoksi kuvailtu Tiina Kaartinen. Kokki on juossut ikänsä pitkiä matkoja. Päättäjänäkin hän on sitkeä yksilöurheilija, mutta matka loppuu kesken, jos puhutaan tulevaisuuden päättäjistä. Kaartinen on kaikkien haastateltujen mielestä mukava ihminen, mutta ei samalla tavalla poliitikko kuin aikoinaan hallituksessa ollut miehensä Pekka Kaartinen.

Perussuomalaisten Mika Walliusta ei tunne juuri kukaan Viikkosavon haastattelemista poliitikoista. Wallius on 51-vuotias poliisi ja hän on hankkinut kuntapoliittisia meriittejä Juankoskelta. Aika näyttää mikä hän on miehiään päättäjänä. Kansanedustaja Minna Reijosessa (48) kollegat tunnistavat taidon, josta muilla olisi oppimista. Reijosella on poliittinen nenä, jolla hän haistaa, mistä ja miten kansalle pitää kirjoittaa mielipidetekstejä. Yksi päättäjä sanoo, että Reijonen osaa huolestua oikeissa paikoissa lehtien mielipideosastoilla.

Vihreiden sosiaalityöntekijä Kaisa Kantele (34) on toisen kauden valtuutettuna vielä tuntematon oman puolueensa ulkopuolella. Sen verran valtuustokollegoilta tihkui kommentteja, että Kanteletta voisi luonnehtia vaatimattomaksi asiaosaajaksi, joka ei pidä itsestään turhaa melua. Häntä kuvattiin myös vihreiden vasemman siiven edustajaksi ja aatevihreäksi, joka muistuttaa arvoiltaan vasemmiston Laura Meriluotoa. Osaako Kantele pitää puolensa hallituksessa, kun muut käyttävät kyynärpäätaktiikkaa.

Häntä sanotaan innostujaksi, jonka ideat eivät joidenkin mielestä aina ole loppuun asti harkittuja.

Kommentoi