Pysäköinnin mobiilimaksaminen yleistyy kovaa vauhtia Kuopiossa - Asiakkaiden toiveesta Harjulan sairaalan lipukeautomaatti on kuitenkin vanhempaa mallia

Harjulan sairaalan lippuautomaatissa on ollut vika- ja häiriötilanteita. Nyt ongelmaa korjataan.

Harjulan sairaalan pihassa pysäköinnin voi maksaa tällä hetkellä vain kolikoilla tai mobiilisti. Lipukeautomaattia korjataan.
Inka Matilainen

Inka Matilainen

V iikkosavon toimitukseen otti yhteyttä lukija, joka ihmetteli Harjulan sairaalaan parkkipaikan lippuautomaattia, johon ei voi maksaa kuin kolikoilla tai mobiilisti. Soittaja ihmetteli, miksi automaattiin ei enää kelvannut kortti ja sanoi todistaneensa, kuinka moni asiakas tuskaili maksamisen vaikeuden kanssa ja saattoi jopa saada pysäköintisakot, kun auto oli jätettävä parkkiin, mutta maksu ei vaihtoehdoilla onnistunut.

Viikkosavo soitti asiasta Kuopion Pysäköintiin. Asiakkuusvastaava Sami Ojas kertoo, että Harjulan sairaalan tilanteesta ollaan tietoisia ja lipukeautomaatissa on ilmennyt vika- ja häiriötilanteita. Ojas sanoo, että lipukeautomaatin korjausprosessi on meneillään.

– Pysäköintialueella on käytössä manuaalinen Hectronic-Citea-lipukeautomaatti, jossa maksuvaihtoehtoina on käteinen ja korttimaksu. Myös mobiilimaksu on käytössä, kuten lähes kaikissa Kuopion Pysäköinti Oy:n kohteissa. Lipukeautomaatissa ilmenneen vikatilanteen takia lipukeautomaatilla ei ole tällä hetkellä mahdollista maksaa pysäköintitapahtumaa maksukortilla. Pahoittelemme asiakkaillemme viasta ja häiriötilanteesta koituvaa harmia.

Kuopion Pysäköinti Oy on operoinut Harjulan sairaala-alueen pysäköintiä, vuodesta 2019 lähtien, jolloin alue muuttui maksulliseksi. Asiakaspalautteiden perusteilla vuonna 2019 asennettu, digitaalinen kosketusnäytöllinen Citea Touch-lipukeautomaatti vaihdettiin manuaaliseen vanhemman automaattikannan Hectronic-Citea-lipukeautomaattiin.

– Kyseinen, uusi digitaalinen lipukeautomaatti osoittautui haastavaksi käyttää ottaen huomioon sairaala-alueen asiakaskunnan ja käyttäjäprofiilin. Ylläpidämme, huollamme ja korjaamme myös tekniseltä käyttöiältään vanhentuneita lipukeautomaatteja, jotta pystymme tarjoamaan palveluamme.

Ojas muistuttaa, että Harjulan sairaala-alueen pysäköintialueella on myös käytössä mobiilimaksaminen, joka on yhä yleisempi pysäköintimaksamisen muoto myös Kuopiossa. Vuonna 2020 Kuopioon saapui jo neljäs mobiilimaksutoimija.

Uusi digitaalinen lipukeautomaatti osoittautui haastavaksi käyttää.

– Tällä hetkellä myös Harjulan sairaalan pysäköintialueella pysäköintitapahtuman voi maksaa seuraavien pysäköintisovellusten välityksellä: EasyPark, ParkMan, Moovy ja eParking. Mobiilimaksun osuus on viime vuosina noussut merkittävästi pysäköintitapahtumissa. Tämä koskee myös Harjulan sairaala-alueen pysäköintiä.

Kuopion Pysäköinti Oy vastaa keskustan maksullisista kadunvarsipaikoista lukuun ottamatta yksityisiä pysäköintialueita. Ojas kertoo, että käteisen eurovaluutan tullessa käyttöön 2002 Kuopion kaupungissa oli noin 230 elektronista pysäköintimittaria ja 50 mekaanista pysäköintimittaria.

– Nykyisin kadunvarsimittareita on kolmella eri maksuvyöhykkeellä yhteensä 40. Käytettävissä olevat maksuvaihtoehdot vaihtelevat pysäköintituotteen ja pysäköintipaikan mukaan. Lipukeautomaateissa maksutavat ovat laitteen mukaan joko pelkkä kolikko tai kortti tai sekä kortti että kolikko. Uusissa kosketusnäytöllisissä lipukeautomaateissa on myös lähimaksuominaisuus.

Kaupungissa mobiilimaksaminen on Ojaksen mukaan jo yleinen maksutapa. Hän kertoo, että kohtuullisen korkeisiin mobiilimaksutapahtumien lukuihin vaikuttaa säännöllisten pysäköijien suhteellisen suuri osuus kaikista pysäköinneistä.

– Osa kaupungin ja lähialueiden asukkaista kuitenkin vielä vieroksuu mobiilimaksamista.

Pysäköinti

Mobiilimaksamisen osuus kadunvarsi-pysäköinnistä:

2021: 67 % (30.6.2021)

2020: 59 %

2019: 47 %

2018: 31 %

2017: 16 %

Lähde: Sami Ojas

Kommentoi