Teatterin taikaa Kuopion lähiöihin - Kanttia kadulla tarttuu Minna Canthiin raikkaalla otteella

Kaikille avoimia näytöksiä on niin ydinkeskustassa kuin eri lähiöissäkin.

Kaisa Ritola, Tiina Naumanen ja Janne Puustinen esiintyvät Kanttia kadulla -teoksessa. Marc Sabat
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Jokaisella on mahdollisuus nauttia esittävän taiteen taiasta Kuopiossa kuun vaihteessa. Maanantaina 30.8. nimittäin saa ensi-iltansa yhteisöteatteriproduktio Kanttia kadulla. Kyseessä on eri puolilla Kuopiota esitettäviä 15 minuutin mittaisia, kaikille avoimia ja maksuttomia kohtauksia Minna Canthin näytelmistä ja teksteistä. Esityksiä nähdään puistoissa eri puolilla Kuopiota, Kanttilan sisäpihalla ja Kahvila Kantin terassilla.

Teoksessa hypätään Kauppa-Lopon, Työmiehen vaimon, Anna Liisan, Ensimmäisten markkinoiden, Mitä sitten tapahtuikaan ja Roinilan talon tunnelmiin -ennakkoluulottomalla ja raikkaalla otteella. Näyttelijänä teoksessa nähdään Tiina Naumanen, Janne Puustinen ja Kaisa Ritola. Dramatisointi on Puustisen ja Antti Heikkisen käsialaa. Heikkinen vastaa myös ohjauksesta.

– Kohtauksissa käsitellään paljon erilaisia teemoja ennakkoluulottomalla ja raikkaalla otteella. Luvassa on tunteita laidasta laitaan ja rikasta tekstiä, kertovat Naumanen ja Ritola.

Näytöksiä on yhteensä 19 ja ne esitetään 30.8.–4.9. välisenä aikana. Esityksiä pääsee katsomaan muun muassa Minna Canthin puistossa, Valkeisenlammella, Pyörönkaaren vapauden aukiolla, Särkiniemessä Rio Granden edessä ja Saarijärvellä The Bar:in aukiolla. Naumanen ja Ritola kertovat, että esitys haluttiin tarkoituksella viedä myös lähiöihin, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus nauttia teatterin lumosta. Siksi myös kuusi kohtausta tulkataan viittomakielellä Eventian tulkkien toimesta.

– Ajatuksena on viedä taidetta sinne, missä ihmiset ovat ja tehdä osallistumisen kynnys mahdollisimman matalaksi. Toiveena olisikin, että ihmiset pysähtyisivät katsomaan esitystä vaikka ollessaan kävelyllä omassa lähipuistossa. Osa kohtauksista on kuitenkin sellaisia, ettei niitä suositella perheen pienemmille ja siitä on ilmoitettu erikseen näytöksen tietojen yhteydessä. Kannattaa tulla katsomaan kaikki kohtaukset, jos vain pystyy, Naumanen summaa.

Teoksen valmistamista ovat tukeneet Saastamoisen säätiö, Olvi-säätiö, Kuopion Isänmaallinen Seura, Kuopion kaupunki ja yksityislahjoittaja. Mukana auttamassa Minna Canth ry. Teos on osallisena myös Meidän Kuopio -festivaaleilla. Naumanen ja Ritola kertovat, että teoksen osalta tehdään yhteistyötä myös Minna Canthin ilmaisutaidon 9. luokan ryhmän kanssa.

Ajatuksena on viedä taidetta sinne, missä ihmiset ovat.

– He tulevat meille koeyleisöksi ja antavat palautetta meille. Sitten he valmistavat samat kohtaukset itse ja me annamme niistä palautetta heille.

Tarkat esitysajat ja paikat löytyvät muun muassa Kuopion seinältä: www.kuopionseina.fi

Kommentoi