Viikkosavon lukijat: Koronapassi myös Suomeen

Viikkosavon koronapassiaiheiseen kyselyyn tuli yli 300 vastausta. Hieman yli puolet puoltaa passin käyttöönottoa.

Hallitus päätti elokuun alussa jatkaa mahdollisen koronapassin käyttöönoton valmistelua Suomessa.

Valtioneuvoston mukaan koronapassin käyttöönottamisella voitaisiin lieventää nykyisiä rajoituksia tai välttää uusien, tiukempien rajoitusten käyttöönotto. Lisäksi tavoitteena on helpottaa sellaisten alojen toimintaa, jotka tällä hetkellä kärsivät rajoituksista eniten tai joiden osalta on olemassa vakava uhka toiminnan lisärajoituksiin tautitilanteen pahenemisen takia.

Koronapassi kuitenkin jakaa suomalaisten mielipiteitä ja Viikkosavo kysyikin lukijoiltaan, mitä mieltä he ovat: Pitäisikö Suomessakin ottaa käyttöön koronapassi? Kyselyyn tuli yhteensä 334 vastausta, jotka jakaantuivat melko tasaisesti, kallistuen kuitenkin lopulta passin puolelle. Vastaajista 55 prosenttia kannattaa passin käyttöönottoa Suomeen. Puoltavissa kannanotoissa perustellaan, että sen avulla yhteiskunnan rattaat saadaan paremmin pyörimään.

– Jos sillä saadaan yhteiskunta, ravintolat, tapahtumatuotanto ym. pyörimään, niin miksipä ei. Palveluntarjoajilla on oikeus vaatia, että heidän tiloihinsa/tapahtumaan tullaan terveenä. Ei koronapassi pakota ketään ottamaan rokotusta, vain todistamaan, ettei sillä hetkellä ole koronapositiivinen, perustelee yksi vastaajista.

– Tapahtuma-ala yhtenä kärsii tällä hetkellä paljon. Lippuja eri tapahtumiin tai konsertteihin odottaa jääkaapin ovessa jo kolmatta kesää. Ei voi jatkuvasti siirtää ja perua tapahtumia koronan takia. Pitää mennä eteenpäin ja tässä passin avulla voisi mahdollisesti järjestää tapahtumia ja konsertteja turvallisesti.

Puoltajat katsovat passin myös lisäävän turvallisuudentunnetta sekä parantavan rokotekattavuutta.

Ei koronapassi pakota ketään ottamaan rokotusta.

– Tällä varmistettaisiin se että ihmiset pääsee turvallisesti tapahtumiin, ravintoloihin ja niin poispäin. Rokotepassi saattaisi olla viimeinen ratkaiseva tekijä ottaa rokote niille, jotka vielä miettii rokotteen ottamista, pohtii yksi vastaajista.

Koronapassia vastustaa 45 prosenttia vastaajista. Koronapassi koetaan vastauksissa ihmisiä eriarvoistavaksi, yksityisyyden suojan rikkovaksi ja moni muistuttaa, ettei passi estä tautia leviämästä.

– Koronapassi vie ihmisiltä heidän yksityisyytensä. Ihmisen terveystiedot eivät kuulu kenellekään ulkopuoliselle paitsi häntä hoitavalle henkilökunnalle ja lisäksi lainsäädännössä on selkeästi todettu ettei tällaisilla perusteilla saa ketään syrjiä. Lisäksi rokotuskattavuuden lisäännyttyä passi on käytännössä täysin turha, koska se jättäisi vain hyvin pienen joukon ihmisiä ulkopuolelle, pohtii yksi vastustaja.

– Passi ei estä tartuntoja, päinvastoin luo turhaa turvallisuudentunnetta ja muut varotoimet unohtuvat, varsinkin rokotetuilta. Rokotehan ei estä saamasta tartuntaa eikä tartunnan levittämistä. Piikki olkapäässä ja passi taskussa sitten levitetään tautia. Tauti on tullut jäädäkseen ja sen kanssa vain pitää elää - normaaleja varotoimia noudattaen, sanoo toinen.

Lue lisää lukijoiden ajatuksista ja keskustele aiheesta jutun verkkoversiossa: www.viikkosavo.fi

Korona

Koronapassi Suomessa

Koronapassin mahdollisen käyttöönoton valmistelua johtaa sosiaali- ja terveysministeriö tiiviissä yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön, valtionvarainministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön ja oikeusministeriön kanssa.

Koronapassi on jo otettu käyttöön monessa muussa maassa kuten Ranskassa.

Lukijoiden kommentteja koronapassista

"Tämä on jo otettu käyttöön monissa muissa maissa ja on toiminut hyvin."

"Teatterit, konserttisalit, elokuvateatterit, urheilukatsomot ym. tilat, joissa on jokaiselle asiakkaalle omat istuimet, on pystyttävä erottelemaan kokoontumistiloista,. Näihin pitäisi päästä koronapassilla. Sen sijaan tilat, joissa on jatkuva alkoholitarjoilu turvavälit ja maskit saattavat helposti unohtua."

"Teatterit ym muut tapahtumat auki. Rokotuskattavuus saadaan paremmaksi."

"Turha enää tässä vaiheessa kun kohta kaikki rokotettu, tai sairastaneet."

"Jospa sen myötä erilaisia tapahtumia voitas järjestää turvallisesti. Sekä aktivoisi ihmisiä ottamaan rokotuksen."

"Ihmisiä ei voi jaotella terveystietojen perusteella!"

"Ainut tapa päästä pandemiasta eroon on rokottaa kaikki."

"Muuallakin maailmassa käytössä ja toimii hyvin. Ne jotka vapaaehtoisesti ei halua noudattaa rajoituksia/varotoimia, pysykööt kotonaan, kun me vastuulliset käymme tapahtumissa ym "normaalia" elämää. Jokaisella on vastuu koronan taltuttamisessa."

"Rokotetut tartuttavat ja sairastavat edelleen. Koronan sairastaneet voivat sairastua uudelleenkin."

"Passin käyttö ei rajoitu kauan vain kulttuuritapahtumiin, vaan siihen lisätään pikkuhiljaa kaupat, lääkärissä- ja työssä käynnit. Kokeellisen rokotteen ottamisesta tulisi edellytys passin voimassaoloon. Sitten kun se vielä lisätään pankkikorttiin, niin et saa rahojasi käyttöön ilman rokotetta. Pikatestaus hyvä ja halpa konsti avata tapahtumat."

"Suomi on saatava auki... Eikä pikkanen lisä rokotushaluihin liene huono idea!"

"Rajoituksia päästään purkamaan nopeammin. Toivottavasti myös kannustaa ottamaan rokotteen."

"Koronapassin avulla päästään taas palaamaan normaaliin tapahtumien ja ravintoloiden osalta.

"Pysyy homma näpissä."

"Asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan. Ja sillä on vakavat seuraukset."

"Passi on vähän höhlä idea, kun se antaa valheellista turvallisuudentunnetta. Henk. koht. uskon parin tiukan lockdownin vuodessa ainakin pk-seudun ulkopuolella toimivan paremmin. Sit pitäis selkeästi tunnistaa riskit kuten futiskisat paremmin ja tehdä toimenpiteitä ennaltaehkäisevästi."

"Passin omaaville enemmän oikeuksia tapahtumiin ja yhteiskunta pyörii ja ihmisillä on töitä."

"En pidä ajatuksesta, että ihmisiä kategorisoidaan terveystietojen mukaan. Rokote ei anna täyttä suojaa eikä pelasta tartuttamiselta, miksi se olisi edellytys sisäänpääsyyn esim tapahtumiin tai ravintoloihin. Rajavalvonnassa ja muilla matkoilla koronapassi olisi ihan ok vähentämään karanteenivelvoitetta."

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut