Viikkosavon koronapassiaiheiseen kyselyyn tuli yli 300 vastausta. Hieman yli puolet puoltaa passin käyttöönottoa.
Hallitus päätti elokuun alussa jatkaa mahdollisen koronapassin käyttöönoton valmistelua Suomessa.
Valtioneuvoston mukaan koronapassin käyttöönottamisella voitaisiin lieventää nykyisiä rajoituksia tai välttää uusien, tiukempien rajoitusten käyttöönotto. Lisäksi tavoitteena on helpottaa sellaisten alojen toimintaa, jotka tällä hetkellä kärsivät rajoituksista eniten tai joiden osalta on olemassa vakava uhka toiminnan lisärajoituksiin tautitilanteen pahenemisen takia.
Koronapassi kuitenkin jakaa suomalaisten mielipiteitä ja Viikkosavo kysyikin lukijoiltaan, mitä mieltä he ovat: Pitäisikö Suomessakin ottaa käyttöön koronapassi? Kyselyyn tuli yhteensä 334 vastausta, jotka jakaantuivat melko tasaisesti, kallistuen kuitenkin lopulta passin puolelle. Vastaajista 55 prosenttia kannattaa passin käyttöönottoa Suomeen. Puoltavissa kannanotoissa perustellaan, että sen avulla yhteiskunnan rattaat saadaan paremmin pyörimään.
– Jos sillä saadaan yhteiskunta, ravintolat, tapahtumatuotanto ym. pyörimään, niin miksipä ei. Palveluntarjoajilla on oikeus vaatia, että heidän tiloihinsa/tapahtumaan tullaan terveenä. Ei koronapassi pakota ketään ottamaan rokotusta, vain todistamaan, ettei sillä hetkellä ole koronapositiivinen, perustelee yksi vastaajista.
– Tapahtuma-ala yhtenä kärsii tällä hetkellä paljon. Lippuja eri tapahtumiin tai konsertteihin odottaa jääkaapin ovessa jo kolmatta kesää. Ei voi jatkuvasti siirtää ja perua tapahtumia koronan takia. Pitää mennä eteenpäin ja tässä passin avulla voisi mahdollisesti järjestää tapahtumia ja konsertteja turvallisesti.
Puoltajat katsovat passin myös lisäävän turvallisuudentunnetta sekä parantavan rokotekattavuutta.
Ei koronapassi pakota ketään ottamaan rokotusta.
– Tällä varmistettaisiin se että ihmiset pääsee turvallisesti tapahtumiin, ravintoloihin ja niin poispäin. Rokotepassi saattaisi olla viimeinen ratkaiseva tekijä ottaa rokote niille, jotka vielä miettii rokotteen ottamista, pohtii yksi vastaajista.
Koronapassia vastustaa 45 prosenttia vastaajista. Koronapassi koetaan vastauksissa ihmisiä eriarvoistavaksi, yksityisyyden suojan rikkovaksi ja moni muistuttaa, ettei passi estä tautia leviämästä.
– Koronapassi vie ihmisiltä heidän yksityisyytensä. Ihmisen terveystiedot eivät kuulu kenellekään ulkopuoliselle paitsi häntä hoitavalle henkilökunnalle ja lisäksi lainsäädännössä on selkeästi todettu ettei tällaisilla perusteilla saa ketään syrjiä. Lisäksi rokotuskattavuuden lisäännyttyä passi on käytännössä täysin turha, koska se jättäisi vain hyvin pienen joukon ihmisiä ulkopuolelle, pohtii yksi vastustaja.
– Passi ei estä tartuntoja, päinvastoin luo turhaa turvallisuudentunnetta ja muut varotoimet unohtuvat, varsinkin rokotetuilta. Rokotehan ei estä saamasta tartuntaa eikä tartunnan levittämistä. Piikki olkapäässä ja passi taskussa sitten levitetään tautia. Tauti on tullut jäädäkseen ja sen kanssa vain pitää elää - normaaleja varotoimia noudattaen, sanoo toinen.
Lue lisää lukijoiden ajatuksista ja keskustele aiheesta jutun verkkoversiossa: www.viikkosavo.fi
Korona
Koronapassi Suomessa
Koronapassin mahdollisen käyttöönoton valmistelua johtaa sosiaali- ja terveysministeriö tiiviissä yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön, valtionvarainministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön ja oikeusministeriön kanssa.
Koronapassi on jo otettu käyttöön monessa muussa maassa kuten Ranskassa.