KuHin soutajat kirkkoveneilevät joka viikko ja kaipaavat lajin pariin lisää harrastajia.
Kun KuHin soutajien 14-päinen joukko tarttuu airojen varteen ja ottaa kisamoodin päälle, voi sanoa, että vene lähtee kuin hauki rannasta. Ja kyseessähän ei ole mikä tahansa soutuvene vaan vähintään 350 kiloinen kirkkovene. Perämies Ismo Keränen antaa ohjeita ja tsemppaa ja soutajat iskevät airot veteen harmonisesti yhtä aikaa ja vene liitää pitkin järven pintaa kauniina kesäiltana.
KuHin Soutujaostoon kuuluu 30 jäsentä, jotka harjoittelevat kirkkovenesoutua kaksi kertaa viikossa. Jokaisissa harjoituksissa heitetään noin 20 kilometrin lenkki lähtien Savisaaren rannasta. Kyseessä on urheilumuoto, joka vahvistaa vartaloa päästä varpaisiin, mutta 58 kilometrin lenkki kilpailuissa kysyy ennen kaikkea mielen lujuutta ja perslihaksia kun veneessä nakotetaan neljäkin tuntia putkeen ja tehdään koko ajan samaa liikettä.
– Kyllä siinä neljännen tunnin kohdalla mieleen hiipii, että en enää ikinä lähde kisoihin ja minkä ihmeen takia ihmisen pitää tätä tehdä. Heti sitten kuitenkin kisan jälkeen alkaa jo miettiä seuraavaa kertaa. Että kai tätä harrastaakseen pitää vähän hullu olla, nauravat seuran jäsenet Tarja Moilanen ja Jorma Honkanen.
Lajin harrastajia ei Moilasen ja Honkasen mukaan ole juuri muualla kuin Suomessa. Ja kotimaassakin into on ollut hiipumaan päin, vaikka kirkkovenesoutu sopii erityisen hyvin esimerkiksi kestävyyslajien harrastajille.
– Laji vahvistaa erityisesti jalkoja ja selkää ja sopii esimerkiksi hiihtäjille kesälajiksi. Harrastajamäärät ovat kuitenkin aika vähäisiä ja korona on tiputtanut väkeä entisestään. Myös seuroja on vähentynyt vuosien saatossa. Ehkä tämä ei ole riittävän trendikäs laji, pohtii Honkanen.
Kyllä siinä neljännen tunnin kohdalla mieleen hiipii, että minkä ihmeen takia ihmisen pitää tätä tehdä.
Kyseessä on joukkuelaji, jossa istutaan kylki kyljessä toverin vieressä. Omaan tahtiin ei voi soutaa, jottei lyö kaveria airolla selkään, eikä kyseessä ole millään lailla yksilölaji.
– Veneessä on 14 soutajaa ja perämies. Kun on oppinut tekniikan ja yhteisen rytmin soudamme paljon silmät kiinni, Honkanen sanoo.
– Parasta tässä onkin paitsi liikunta myös yhdessä tekemisen meininki, Moilanen sanoo.
Treenejä soutajilla on kaksi kertaa viikossa aina toukokuusta syyskuuhun. Vene liikahtaa vesille Savisaaressa heti kun jäät lähtevät rannasta. Maanantain treenit ovat kevyemmät ja niihin saavat ensikertalaisetkin tulla ja tieto löytyy tarkemmin seuran sivuilta. Lisätietoja löytyy yhdistyksen nettisivuilta. Seuran jäsenet ovat kilpailleet kirkkovenesoudussa vuodesta 2006 lähtien ja mitalejakin on tullut.
– Treenit on saatu joka kerta järjestettyä. Aina on sen verran porukkaa tullut paikalle. Meillä on noin 4–5 kilpailut kesässä. Porukassa on niin puhtaasti harrastelijoita kuin kilpasoutajiakin. Vahvistusta kisoihin on saatu tarvittaessa muista seuroista.
Moilanen ja Honkanen kertovat, että seuran kotiranta on viimeistä kesää Savisaaressa. Vuokrasopimus päättyy ensi keväänä. Vielä ei ole tietoa, missä uusi koti voisi olla.
– Rannasta pitäisi löytyä kuiva säilytystila veneelle. Haaveena meillä on ollut Kuopion satama, mutta katsotaan nyt, mihin tästä mennään.