Koronapandemia kasvatti tenniksen suosiota - Nikko Jokinen palasi Kuopioon

Vauvan ja suvun hoitologistiikan ansiosta tennisvalmentaja Nikko Jokinen palasi Puijon Tennis Teamiin.

Niko Jokinen muutti Espoon Tennisseurasta valmentajaksi kasvattajaseuraansa Puijon Tennis Teamiin. Ismo Vornanen
Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

N ikko Jokinen (33) oli aiemmin Espoon Tennisseuran päävalmentaja. Seurassa oli 14 valmentajaa ja kansanvälisen tason junioripelaajia. Kuopiosta vuonna 2017 Espooseen muuttanut Jokinen on ollut koko ikänsä ammattivalmentaja. Hänen arkensa muuttui liian hektiseksi, kun perheeseen syntyi lapsi. Puoliso oli päivätöissä ja Nikon illat kuluivat tenniskentillä. Elämä oli tarkkaa aikatauluttamista.

Kuopiossa suku tarjosi vauva-arjen pyöritykseen sujuvan hoivalogistiikan, mikä helpotti Nikon valmennustöitä. Nuoruuden kasvattiseurassa Puijon Tennis Teamissa avautui sopivasti valmentajan paikka. Myös puolisolle järjestyi töitä kotikaupungista. Kuopiossa asuvat pariskunnan vanhemmat ja Nikon sisko perheineen. Suvun tukiverkosto tarjosi vauvalle leikkikavereita ja apua, kun vanhempien velvollisuudet ja työt eivät mahdu vuorokauden tunteihin.

Haastatteluaikakin järjestyi keskellä päivää, kun Nikon äiti, aikanaan kauneuskilpailuista mainetta saanut Hymy Suuronen otti vauvan lennosta hoitoon. Suvun turvin Nikolle ja hänen puolisolleen järjestyy yhteistä laatuaikaa, joskus ravintolaillallisia viikonloppuisin tai rentoutumista padelin parissa. Tennis pyörii kuitenkin valmentajan mielessä myös vapaa-ajalla. Siitä pitää huolta pitkin päivää pirisevät valmennukseen liittyvät puhelut.

– Kyllä perusarkemme on edelleen vauhdikasta. Aamuharkkojen jälkeen kiikutan lapsen hoitoon. Kun puoliso tulee töistä iltapäivällä, minä ryntään tenniskentälle ja tulen kotiin noin kello 22. Kotonakin voi hoitaa tennisasioita puhelimella, esimerkiksi pelaajien vanhempien kanssa.

Nuorena Nikko kävi ammattikorkeakoulussa restonomitutkinnon. Tennisvalmentajana hän aikoo jatkaa eläkkeelle asti. Nikko tietää mitä kansainvälisen tennispelaajan urapolku vaatii.

– Tehtäväni on kehittää seuraa, kasvattaa juniorimääriä sekä nostaa huippupelaajien tasoa. Koronapandemia lisäsi tenniksen suosiota. Tartuntariskit ovat pieniä, kun verkko on välissä ja pelaajien välimatka on pitkä.

Kun puoliso tulee töistä iltapäivällä, minä ryntään tenniskentälle ja tulen kotiin noin kello 22.

Nikko itse aloitti tenniksen pelaamisen myöhään, vasta 13-vuotiaana, mutta nousi pelaajana nopeasti valtakunnan junioripelaajien kärkijoukkoon. Yhtenä uransa kohokohtana hän pelasi nuorten SM-liigaa Kuopiolaisessa Tennisedustuksessa, johon saatiin 4 parasta pelaajaa sekä Puijosta, että KTS:sta. Vuonna 2017 hän muutti Espooseen ja alkoi pelaamisen sijaan valmentaa ammatikseen.

– Puijon Teamissa käy jo muutama junnu kansainvälisissä turnauksissa ja Kuopiossa on hyvät tennishallit ja upea tenniskeskus Väinölänniemellä. Kaupungista voi hyvin nousta tennismaailman huipulle.

Nikko on tullut pitemmäksi aikaa Kuopioon. Hän aikoo seuraavaksi tehdä valmentajan ammattitutkinnon. Tutkinnossa voi vaihtaa valmennuskokemuksia eri lajien edustajien kanssa.

– Valmentajalla ja pelaajilla pitää olla vaatimustaso korkealla, mutta harjoittelun pitää olla myös hauskaa. Haluan tukea pelaajaa enemmän ystävänä kuin auktoriteettina.

Espoon Tennisseurassa päävalmentajana toimiminen opetti Nikolle, miten suuri tennisseura toimii. Hän on valmentanut nuoria tulevaisuuden tähtiä kuten Max Alopeusta, joka on ikäluokassaan Euroopan 10 parhaan pelaajan joukossa.

– Puijon pitää kasvattaa juniorimääriään ja etsiä pelaajatyyppejä, jotka ovat valmiit sitoutumaan huipputenniksen vaatimuksiin.

Kommentoi