Lajin pariin palataan aina takaisin – biljardikerho vetää pelaajia 15-vuotiaasta seitsenkymppiseen

Uudet kerhotilat toivat lisäyksen Kuopion Biljardiklubin jäsenmäärään. Laji vetoaa monenlaisiin ihmisiin riippumatta fyysisestä kunnosta tai iästä.

Snookeria pelataan eri biljardikepillä, pöydällä ja palloilla. Laji on ollut kovassa nosteessa maailmalla viime vuosina. Santtu Paananen

Santtu Paananen

"Mikä lajissa kiehtoo, on se, että se on vaan järjettömän vaikeaa, naurahtaa Janne Fabricius, Kuopion Biljardiklubi ry:n puheenjohtaja.

Biljardiharrastus on Kuopiossa varsin suosittu ajanviete. Kuopion Biljardiklubin rahastonhoitaja Timo Tiikkainen arvioi kaupungissa olevan noin 150 aktiiviharrastajaa, jotka pelaavat biljardia kilpailullisesti. Tämän lisäksi Tiikkainen kertoo Kuopiossa olevan toinen 150 biljardinpelaajaa, jotka harrastavat lajia aktiivisesti, mutta vähemmän tavoitteellisesti.

Timo Tiikkainen ja Janne Fabricius pelaavat itsekin, sekä poolbiljardia että snookeria. Santtu Paananen

1990-luvun alusta toiminut biljardiklubi muutti kuluneen vuoden helmikuussa uusiin tiloihin. Viimeisen vuoden aikana harrastustoiminta on harpannut eteenpäin. Uusi kerhotila on aiempaa suurempi, minkä johdosta Kuopioon tullaan pelaamaan usein muualtakin.

– Nykyään pystymme järjestämään isompia kisatapahtumia. Olemme saaneet kerhotilastamme vähän houkutuslintua muualta tuleville pelaajille, Tiikkainen kertoo.

Eetu Inkeroinen näkee Kuopion puitteiden biljardiharrastukselle olevan riittävät nykyisen pelaajamäärän osalta. Santtu Paananen

Ne, ketkä ovat joskus pelanneet paljon, eivät yleensä ikinä lopeta pelaamista.

Jäsenmäärä kasvoi uuden tilan hankkimisen myötä. Kuopion Biljardiklubi ry:llä on noin 50 aktiivista jäsentä. Kerhotoiminta perustuu kuukausimaksuihin, ja kerhotila on jäsenille auki ympärivuorokautisesti. Jäsen saa tuoda mukanaan kerhon ulkopuolisen henkilön pelikaverikseen. Jäsenistöön mahtuu monenkirjavasti erilaista väkeä.

– Ikäjakauma pelaajissa on todella laaja. Nuorin klubin jäsen on 15-vuotias ja vanhin 70-vuotias. Vanhemmat herrasmiehet tulevat pelaamaan sunnuntaiaamuisin seitsemältä, ja nuoret miehet saattavat tulla viikonloppuiltaisin, Tiikkainen kuvailee.

Tiikkainen kertoo, että biljardiharrastajat jakautuvat pääasiassa kahteen tyyppiin: kilpailuihin tähtääviin ja omaksi iloksi pelaaviin. Ensin mainitut treenaavat huomattavan paljon, ja tekevät itse pelaamisen lisäksi myös muuta fyysistä kuntoa ylläpitävää harjoittelua. Toinen pelaajatyyppi käy pelaamassa enemmänkin ajanvietteen ja yhdessäolon takia.

Biljardia usein käsitetään vain poolbiljardiksi tai kasipalloksi. Tosiasiassa biljardissa on runsaasti eri lajeja. Kuopion kerhotiloissa pelataan poolbiljardin eri pelimuotoja sekä snookeria, joka vaatii oman pöytänsä ja pelivälineensä.

Biljardi on lajina monelle jossain määrin tuttu. Klubin edustajat kertovat, että laji soveltuu lähes kelle vaan, joka “haluaa haasteita elämään”. Aloittelevakin pelaaja voi saada onnistumisen kokemuksia hyvistä lyönneistä, mikä tekee klubin edustajien mukaan lajista helposti lähestyttävän.

Ikäjakauma pelaajissa on todella laaja.

– Koen itse kiehtovana sen, että toisin kuin monissa pallopeleissä, fyysiset ominaisuudet eivät paljoa vaikuta pelaamiseen. Iällä, fysiikalla tai sukupuolella ei ole väliä. Tämä on ihan “päälaji”, Fabricius sanoo.

– Ne, ketkä ovat joskus pelanneet paljon, eivät yleensä ikinä lopeta pelaamista. Taukoja saatetaan pitää, mutta lajin pariin palataan aina takaisin, Tiikkainen jatkaa.

Timo Tiikkainen ja Janne Fabricius pelaavat itsekin, sekä poolbiljardia että snookeria. Santtu Paananen

Kuopion Biljardiklubi ry on luonut yhteisöllisyyttä kuopiolaisten harrastajien kesken, toimien myös korona-aikana. Kerholaiset löytävät pelikavereita WhatsApp-ryhmän kautta. Pelaajien kesken jaetaan tietoutta ja vinkkejä sekä pohditaan yhdessä pelitaktiikoita.

Kerho järjestää lauantaina 4.9. avoimien ovien tapahtuman, johon pääsee vapaasti tai opastetusti kokeilemaan poolbiljardia tai snookeria.

Aina löytyy pelikavereita

Eetu Inkeroinen liittyi Kuopion Biljardiklubiin noin vuosi sitten. Inkeroisen päälaji on snooker, johon ensikosketus oli tapahtunut jo lukioaikoina.

Kerhoon lähtemisen taustalla oli kiinnostus snookeriin haastavana lajina. Joku mystinen tekijä teki lajista Inkeroiselle kiinnostavamman kuin monelle tutumpi poolbiljardi.

– Sitä oli sellainen tietynlainen tyhjiö sen jälkeen, kun lopetin futiksen. Snookerissa on motivoinut kokemuksen myötä kehittyvä peliäly. On kiinnostavaa myös seurata, miten pää kestää kilpailutilanteita, Inkeroinen pohtii.

Snooker on Inkeroisen mukaan kuin “shakkia vihreällä veralla”. Lajissa pärjääminen vaatii taktista silmää, ja esimerkiksi eri tyyleillä pelaavien vastustajien strategioihin on opittava sopeutumaan.

Kuopion Biljardiklubi on ollut Inkeroisen mukaan hyvä tapa lähestyä lajia. Kokeneemmat pelaajat neuvovat aloittelijoita, ja vastuksiksi löytyy erilaisia sekä eritasoisia pelaajia.

– Snookerin pelaaminen on itselleni pitkälti vaan ajanvietettä noiden pelikaverien kanssa, Inkeroinen kertoo.

Biljardi tunnetaan tyypillisesti pubilajina. Pubikulttuuri näkyy muun muassa “betsikulttuurissa”, eli panosta vastaan pelaamisessa.

Kommentoi