Talousneuvolasta kysytään erityisesti apua velkaneuvontaan - asiantuntija muistuttaa, että pienenkin taloushuolen kanssa saa ottaa yhteyttä

Talousneuvola on matalan kynnyksen neuvontapalvelu yksityishenkilöille.

Talousneuvolasta voi kysyä apua kaikkiin oman talouden hallintaan liittyviin kysymyksiin. Arkisto/Päivi Tuovinen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Kuopiossa on tämän vuoden puolella aloitettu matalan kynnyksen ratkaisukeskeinen talousneuvontapalvelu Talousneuvola. Tällä hetkellä vielä toistaiseksi vain puhelunpalveluna toimiva talousneuvola on avoinna maanantaisin kello 12–14.

Talousneuvolassa tarjotaan kuopiolaisille ja ympäryskunnissa asuville anonyymiä, moniammatillista talousneuvontaa ilman ajanvarausta. Ohjauksen avulla kansalainen pystyy paremmin hallitsemaan omaa talouttaan sekä ehkäisemään velkaongelmien syntymistä ja syvenemistä.

Talous- ja velkaneuvoja Heikki Savolainen Pohjois-Savon oikeusaputoimistosta kertoo, että keskeisellä sijainnilla ja näkyvyyden lisäämisellä tavoitellaan talousasioiden puheeksi ottamisen kynnyksen madaltamista. Avoimen ja ihmisen omia toimintamahdollisuuksia vahvistavan kohtaamisen avulla pyritään vähentämään talousvaikeuksiin liittyviä leimautumisen ja häpeän kokemuksia sekä parantamaan itsenäistä suoriutumista talousasioissa.

– Jos tämä korona tästä helpottaa niin tarkoitus on olla ihan fyysisesti tavoitettavissa. Toimimme Kuopion keskustassa sijaitsevan Navigaattorin yhteydessä. Tällä hetkellä toimimme ryhmäpuhelusysteemillä. Eli kun henkilö soittaa, voimme yhdistää samaan puheluun monia eri ammattilaisia, jolloin soittaja saa yhdellä kertaa mahdollisimman laajan palvelun.

Talousneuvolan moniammatillisen perustan muodostavat asumisneuvoja, talous- ja velkaneuvoja, Ulosottolaitoksen talousneuvonnan suunnittelija sekä kuukauden viimeisenä maanantaina myös sosiaalipalveluiden työntekijä. Tarvittaessa tiimi voidaan täydentää muillakin asiantuntijoilla esimerkiksi kutsumalla Talousneuvolaan vierailemaan eri toimijoiden edustajia. Savolainen sanoo, että tähän mennessä ihmisten kysymykset ovat liittyneet pitkälti velkaneuvontaan.

– Mutta haluan muistuttaa, että meihin voi olla yhteydessä hyvinkin pienen asian tiimoilta. Jos on mikä tahansa huoli omasta taloudesta, niin siihen voi kysyä apua.

Talousneuvolan asiantuntijat tavoittaa aukioloaikana numerosta: 050 4344 027.

Meihin voi olla yhteydessä hyvinkin pienen asian tiimoilta.

Kommentoi