Tällä hetkellä Ruotsissa asuva Miia Kautovaara odottaa innolla muuttoa San Franciscoon, mutta ikävöi silti aina Savoa. Miian kuva-arkisto

Työ on kuljettanut Miian Savosta Ruotsiin ja nyt vielä San Franciscoon: "Ihminen voi lähteä Savosta, mutta Savo ei koskaan ihmisestä"

Matkuksen entinen kauppakeskusjohtaja Miia Kautovaara ottaa vetovastuun kauppakeskuksesta San Franciscossa.

Inka Matilainen

Inka Matilainen

M iia Kautovaara tuli monelle kuopiolaiselle tutuksi vuonna 2012 kun kauppakeskus Matkus Shopping Center ja Ikea avasivat ovensa kaupungissa. Kautovaara toimi Matkuksen kauppakeskusjohtajana aina vuoteen 2017 saakka, kunnes hän siirtyi Ikealla Ruotsin Lundiin.

Viikkosavon korviin kantautui tieto, että savolaissyntyistä johtajaa viedään jälleen, eikä huhu osoittautunut vääräksi, sillä Kautovaara on siirtymässä kauppakeskusjohtajaksi San Franciscoon. Itse asiassa Kautovaara on jo aloittanut uudessa työssään, vaikka koti ei vielä olekaan siirtynyt Yhdysvaltoihin.

– Muutto on edessä kenties talven tai ensi kevään aikana riippuen maahanmuuttoprosessista. Juuri nyt prosessi on pitkä, koska Yhdysvaltain lähetystössä on koronan vuoksi pitkä jono käsittelyssä olevia hakemuksia. Olen jo aloittanut uudessa roolissani Ingka Centresissä (osana Ikea-konsernia) kauppakeskusjohtajana ja vastuullani San Franciscossa ensi vuonna avautuva kauppakeskus. Lisäksi vastaan Torontossa sijaitsevasta kiinteistöstä sekä yleisesti ottaen Pohjois-Amerikan (Yhdysvallat ja Kanada) operatiivisesta etabloitumisesta uudella markkinalla, alkuviikosta tavoitettu hyväntuulinen Kautovaara kertoo.

Kautovaara perheineen on viihtynyt Ruotsissa hyvin, mutta odottaa muuttoa ja uusia seikkailuja innolla, vaikka prosessi onkin ollut pitkä ja tekemistä yhä riittää. Äitinä hän kantaa huolta lasten puolesta, siitä kuinka he sopeutuvat kouluun, löytävätkö he ystäviä ja kuinka harrastusten käy.

– Mutta kokemuksesta jo tiedän, että lapset ovat meitä aikuisia huomattavasta joustavampia ja he sopeutuvat uusiin tilanteisiin käsittämättömän nopeasti. Lähden täynnä intoa, avoimin mielin ja uteliaana kohti uutta seikkailua. Matkan varrella tulee varmasti paljon yllätyksiä, myös niitä vähemmän mieluisia, mutta niistä selvitään yhdessä. Meillä on onneksi apuna ammattilaisia, jotka auttavat löytämään lapsille sopivan koulun, meille kodin ja myös sitten paikan päällä helpottamassa käytännön asioita, kuten ID-kortin hankinta, pankkitilin avaus, auton hankinta, ja niin poispäin.

Kotiseudulla Savossa Kautovaara on käynyt perheensä kanssa säännöllisesti - ovathan molemmat tyttäretkin syntyneet Kuopiossa. Perhe vietti kuluneena kesänä neljä viikkoa mökkeillen Suomessa ja reissuun kuului luonnollisesti käynti Kuopion torilla. Ulkomailla Kautovaara ikävöi Suomesta perhettä, ystäviä ja omaa saunaa. Savosta taas lupsakkaa elämänmenoa, ihmisten sydämellisyyttä ja järvimaisemaa.

– Sekä minun että mieheni suvut ovat Savosta, ja molemmat tyttäremme ovat syntyneet Kuopiossa, joten juuremme tulevat aina olemaan syvällä Savon mualla. Ihminen voi lähteä Savosta, mutta Savo ei koskaan ihmisestä – tämä pätee myös Savon murteeseen!

Lähden täynnä intoa, avoimin mielin ja uteliaana kohti uutta seikkailua.

Kuka

Miia Kautovaara

Työ/ammatti: Kauppakeskusjohtaja Ingka Centresissä, työskenteli Matkus Shopping Centerin kauppakeskusjohtajana vuosina 2012–2017.

Perhe: aviomies ja 7- ja 10-vuotiaat tyttäret

Harrastukset: ratsastus, jooga ja lenkkeily

Tätä et vielä tiennyt: olen kasvissyöjä

Etusivulla nyt