Rotta yllätti kuopiolaisnaisen taloyhtiön saunassa - Havainnot pysyneet viime vuosien tasolla

Leutonevat talvet ja se, että rotanmyrkkyjä ei enää myydä kuluttajille, voivat vaikuttaa luonnollisiin rottakantoihin.

Esimerkiksi huonosti hoidettu jätehuolto saattaa houkutella rottia pihapiiriin. Arkisto/Ari Peltonen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Kuopiolaista Annelia kohtasi muutama viikko sitten melkoinen yllätys, kun hän meni taloyhtiön keskiviikkoiseen lenkkisaunaan Hatsalankadulla. Kummallista ääntä hetken ihmeteltyään Anneli huomasi selkänsä takana seisovan ison rotan.

– Säikähdin sitä melkoisesti. Hyvä, että saunasta pois pääsin. Kun menin kotiin soitin talon huoltotoimista vastaavaan firmaan, ja kerroin rotasta. Sen jälkeen vein saunan oveen lapun, että siellä on rotta. Puhelimessa minulle sanottiin, että asia hoidetaan ja torstaina lappu oli ovesta hävinnyt eli joku oli kai käynyt poistamassa vieraan. En kuitenkaan tiedä onko saunaa pesty tai puhdistettu, joten en ole itse siellä uskaltanut käydä.

Anneli kertoo, että sauna on kellarikerroksessa ja sen ikkunat ovat maan tasalla. Ikkunat ovat hänen mukaansa usein auki, ja joskus ovikin on jätetty ammolleen.

– Veikkaisin, että rotta on päässyt ikkunasta, mutta taloyhtiössä ei tiedoteta, mikä on tilanne. Ainut näkyvä toimenpide vastaavan ehkäisemiseksi oli rotanloukut, joita oli ilmestynyt pihaan. Itse ehdotin, että ikkunoihin voisi laittaa verkot.

Kuopion kaupungin ympäristöterveystarkastaja Mikko Raatikainen kertoo, että kuntalaisten rottailmoitukset ovat viimeisen kahden vuoden aikana sijoittuneet suurin piirten Hatsalankadulta itään päin keskusta-alueelle, Linnanpellolle, satamaan, Rönöön, Kuopionlahdelle ja Pohjoisen suuntaan Inkilänmäelle asti. Rottia on myös havaittu ja loukutettu viime aikoina Itkonniemellä. Muutosta rottien määrässä suuntaan tai toiseen hän ei ole havainnut.

– Tietenkin on mahdollista, että leutonevat talvet ja se, että rotanmyrkkyjä ei enää myydä tavallisille kuluttajille, voivat vaikuttaa alueemme luonnollisiin rottakantoihin.

Säikähdin sitä melkoisesti. Hyvä, että saunasta pois pääsin.

Raatikainen muistuttaa, että rottia on Kuopion seudulla aina ollut ja tulee aina olemaankin. Rotat liikkuvat pääsääntöisesti hämärän ja pimeän aikaan, poissa ihmisten näkyviltä. Sisätiloissa rottia havaitaan harvoin, mutta tilanteen salliessa ne voivat eksyä niin sisälle kuin piha-alueillekin.

– Rotat elävät hyvin pienellä reviirillä, jos ravintoa, vettä, suojaa ja lämpöä on riittävästi tarjolla. Huono jätehuolto, epäasiallinen lintujen ruokkiminen ja ylimääräiset piilot pihalla tai rakenteissa helpottavat rotan elämää.

Rottien torjunnasta vastaa kiinteistönhallitsija eli kuntalainen itse tai taloyhtiö. Omalla toiminnalla kuten huonolla jätehuollolla tai lintujen ruokkimisella suoraan maahan ei saa aiheuttaa rottaongelmia. Torin ympäristössä yleisillä alueilla kaupunki on tehnyt torjuntatoimenpiteitä ammattituholaistorjujan palveluja käyttäen.

– Rotista ei ole pakko ilmoittaa, mutta kuntalainen voi halutessaan ottaa minuun yhteyttä. Tietyllä tapaa ympäristöterveydenhuolto on riippuvainen kuntalaisten ilmoituksista rottatilanteen arvioimisen suhteen.

Torjuntatoimenpiteissä kannattaa aloittaa ennaltaehkäisystä. Omalla kiinteistöllä kannattaa tarkistaa, että rakenteet ovat tiiviit, jotta rotat eivät pääse sisälle erityisesti talven ja pakkasten tullessa. Rotat voivat piileskellä pihalla myös maanalaisissa käytävissä. Rotille ei ole hyvä olla tarjolla ylimääräisiä piilopaikkoja, kuten esimerkiksi romu- tai lehtikasoja.

– Omakotitaloasukas tai yritys voi tehdä torjuntatoimenpiteet täysin itsenäisesti. Taloyhtiöissä kannattaa ilmoittaa isännöitsijälle havainnoista ja mahdollisista ongelmien syistä.

Rotat

Näin torjut

Pidä jätepiste siistinä. Roska-astioiden on oltava kannellisia ja ehjiä. Älä laita avokomposteihin ruokajätettä.

Älä ruoki lintuja suoraan maahan. Jos ruokaa putoaa ruokintalaitteesta maahan, on ympäristö siistittävä säännöllisesti.

Tarkista, että kiinteistön rakenteet ovat tiiviit, jotta rotat eivät pääse sisälle (erityisesti alapohja ja kellarit).

Kommentoi