Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erovertaistoiminta miehille käynnistyy jälleen livenä: "Eivät verkkoryhmät vie sitä yksinäisyyttä pois"

Ensimmäinen, kaikille eroa pohtiville tai eron kokeneille miehille tarkoitettu tapaaminen jo ensi viikolla.

Yhden Vanhemman Perheiden Liiton Itä-Suomen aluetoimisto käynnistää taas miesten erovertaistoiminnan Kuopiossa. Jo vuodesta 2016 lähtien toiminut Ero-isät erossa -ryhmä jatkaa tänä syksynä koronarajoitusten vuoksi tauolla olleita livetapaamisia.

Kaikille avoin vertaisryhmä kokoontuu kahtena keskiviikkona, 15.9. ja 17.11. kello 18-20, YVPL:n Itä-Suomen aluetoimiston kahvilatilassa Asemakadulla. Ryhmää vetää vertaisohjaaja. Paikalle voi tulla ilmoittautumatta ja ryhmä on maksuton ja avoin kaikille eroa pohtiville tai eron kokeneille miehille. Aluekoordinaattori Marjo Meriranta kertoo, että ryhmien paluulle ja erityisesti livekohtaamiselle on ollut alueella kova kaipuu.

– Keväällä 2020 kaikki ryhmät jäivät tauolle. Viime keväänä aloitimme verkkoryhmän isille, joissa oli reilut 10 vakioisää mukana. Minäkin olen aikaisemmin vetänyt ryhmää, joka kestää koko syksyn. Sellaista kohtaamista ei ole voinut korona-aikaan järjestää.

Viimeisen vuoden aikana Merirannalta on kysytty usein, onko eroja tullut korona-aikana enemmän. Hän sanoo, että eroja on yhtä paljon, mutta nyt yksinäisyys, joka on ilman koronaakin erossa valtava, on nyt aivan pohjamutia myöten syövä ilmiö.

– Kärjistyksiä ei ole onneksi näkynyt, mutta kyllä näistä tullaan maksamaan aikamoisia laskuja ihmisten henkisellä puolella vielä pitkään. Eivät verkkoryhmät vie sitä yksinäisyyttä pois. Siksi myös joulukuulle voidaan järjestää tapaaminen jos sille näyttää olevan tarvetta. Joulu voi olla haastavaa aikaa monelle eronneelle tai eroavalle.

Liveryhmän rinnalla liitto jatkaa keväällä 2021 alkanutta valtakunnallista, verkossa toteutettua samalla nimellä kulkenutta miesten erovertaisryhmätoimintaa. Vertaisryhmä toteutetaan Teams-alustalla ja jokaiselle kerralle on ilmoittautuminen. Illan alustus kestää kysymyksineen noin tunnin, jonka jälkeen on vapaata keskustelua koulutetun vertaisohjaajan johdolla. Syksyllä tapaamiset ovat 29.9., jolloin teemana on Miksi päädyimme yhteen, miksi erosimme? ja illan alustaa Marjo Meriranta sekä 3.11., jolloin käsitellään eroa ja tunteita. Illan alustaa Laura Nousiainen Yhden Vanhemman Perheiden Liitosta.

Verkkoryhmiin voi ennakkoilmoittautua Merirannalle.

Eivät ne verkkoryhmät vie sitä yksinäisyyttä pois.