Remppabuumi näkynyt myös jäteasemilla - "Voihan se olla, että nyt sijoitetaan kaikki ulkomaanreissurahat kotiin"

Kuopion Pikkukukon lajitteluasemalla oli viime vuonna ennätysvuosi kävijöiden määrässä.

Suomalaiset innostuivat remontoimaan kotejaan korona-aikana. Taru Hokkanen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Korona-ajan rajoitustoimet synnyttivät sekä remontti- että pihanrakennusbuumin. Kodin, terassin ja kesämökin uudistusinto näkyy myös jäteasemilla, joissa kävijämäärät ovat viimeisen parin vuoden aikana nousseet.

Esimerkiksi Kuopion Pikkukukko lajitteluasemalla on elokuun loppuun mennessä asioinut noin 33 500 asiakasta, vaikka kova hellekesä verotti asiakkaita jonkin verran. Vuoden 2020 aikana kävijöitä oli hieman yli 50 000 ja vuonna 2019 taas 43 732.

– Itsepalveluaikana kaikista asiakkaista asioi viime vuonna noin 14 prosenttia kävijöistä. Kuopion alueella koronan vaikutusta on hankalampi eritellä, koska kaupungissa rakennetaan muutenkin niin paljon, mutta kävijäämäärät ovat silti selkeästi nousseet, kertoo logistiikkainsinööri Kirsi Tikkanen Jätekukolta.

Vuoden vaihteessa kaksi vuotta auki ollutta itsepalveluasemaa käytetään myös vuosi vuodelta enemmän. Lauantai on päivänä kokonaan itsepalveluaikaa. Tikkanen arvioi, että itsepalvelua käyttää joka lauantai noin 100–150 asiakasta.

– Itsepalvelu tuo joustoa aukioloaikoihin. Siinä jätekuorma ilmoitetaan ja tarvittaessa maksetaan ennakkoon verkkokaupassa ja sitten vain viedään jätteet lajitteluasemalle ja lajitellaan itse.

Monia remontissa syntyviä jätteitä kuten puuta, betonia, tiiliä, kaakeleita, posliinia, eristevillaa ja kipsiä voi viedä lajitteluasemalle maksutta. Mahdollinen hinta määräytyy kuorman sisällön ja koon mukaan. Kuopion lajitteluasemalla on myös havaittu sähkölaitteiden tuomisen lisääntyneen.

Voihan se olla, että nyt sijoitetaan kaikki ulkomaanreissurahat kotiin.

– Voihan se olla, että nyt sijoitetaan kaikki ulkomaanreissurahat kotiin ja siinä menee samalla myös sähkölaitteita uusiksi.

Tikkanen muistuttaa, että kaikki isompi, etenkin remontissa syntyvä jätemäärä kuuluu lajitteluasemille, ei esimerkiksi taloyhtiön roskikseen. Jos tuonti on itselle vaikeaa on Jätekukolla esimerkiksi noutopalvelu.

– Pihaan voi myös tilatata lavan tai noutopalvelun, jossa isot jäte-esineet kuten runkopatjat tai vaikka jääkaappi haetaan ihan kotoa.

Jäte- ja lajitteluasemien vilkkain aika on keväästä syksyyn yleensä toukokuusta elokuun loppuun, mutta pidemmällekin jos syksy on lämmin. Tikkanen sanoo, että valo ja lämpö laittavat ihmiset liikkeelle, mikä näkyy myös Pikkukukossa. Tällä hetkellä tuodaan vielä aktiivisesti puutarhajätettä.

– Puutarhajätteelle on oma alueensa, jonne sitä voi viedä jätettä 24/7. Talven tulo ei vaikuta Kuopion eikä Siilinjärven lajitteluasemien aukioloihin, mutta pienemmillä paikkakunnilla aukiolot supistuvat talvikuukausiksi, kun myös kävijämäärä hiipuu.

Kuopion lajitteluasema

Maksutta voi viedä

Metallia

Enintään 3 m3: Puujäte, betoni, tiili ja posliini. Kipsijäte, eristevilla, bitumijäte, pehmeä muovi, kodin ajoneuvojen renkaat, kodin sähkölaitteet ja pahvi.

Enintään 1 m3: Kodin vaarallinen jäte, kyllästetty puu ja asbesti.

Lajitteluasemalle otetaan maksutta vastaan myös ehjiä ja puhtaita tekstiilejä, lasi- ja kartonkipakkauksia.

Maksullista jätettä ovat: Energiajäte ja suuret kappaleet sekä yli 1 m3: Kodin vaarallinen jäte, kyllästetty puu ja asbesti.

Kommentoi