SM-liiga kasvattaa pelaajia rahakaukaloihin

KalPan kapteeni Tuomas Kiiskinen vertailee SM-liigaa Ruotsin ja muiden Euroopan maiden sarjoihin.

Ilta-Sanomat syytti 12.9. vahvoin sanakääntein jääkiekon SM-liigaa ”ummehtuneisuudesta” ja tason laskusta. Sasha Huttunen kysyi, onko tilanne seurausta huonosta johtamisesta. Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen tunnusti jutussa, että SM-liiga pärjää kilpailussa huippupelaajista Euroopan muiden liigojen kanssa vain kasvattamalla seurojen budjetteja eli maksamalla parempaa palkkaa pelaajille.

SM-liiga on NHL:n kasvattajasarja. NHL:ään lähtevistä pelaajista tulee KalPan toimitusjohtaja Toni Saksmanin mukaan merkittävä korvaus. Sitä vastoin KHL:n ökyrikkaat taustavaikuttajat ostavat SM-liigan eliittiä ja heistä ei heru lainkaan korvauksia kasvattajaseuralle. Suomesta lähtee laatupelaajia lisäksi Ruotsin ja Keski-Euroopan liigoihin.

– Mielestäni MM-kisat osoittavat, että Suomen SM-liiga pärjää tasollisesti eurooppalaisille liigoille. Onhan MM-kisoissa runsaasti pelaajia sekä Suomen SM-liigasta että muista Euroopan liigoista, puolustaa Saksman SM-liigan tasoa.

KalPan kapteeni Tuomas ”Kisu” Kiiskinen palasi 34-vuotiaana Ruotsin mestarina KalPaan. Kiiskinen lienee ollut päävalmentaja Tommin Miettisen luonnollinen valinta kapteeniksi. Onhan Kiiskinen Miettisen vanha pelikaveri. Kisu on pelannut myös KHL:ssä aiemmin urallaan.

Kisu ei pidä MM-kisoja eurooppalaisten liigojen tason mittarina, koska MM-kisoissa pelaajia on runsaasti myös KHL:stä ja NHL:stä.

– Suomalaisia pelaajia virtaa myös Ruotsin korkeimmalle sarjatasolle ja Ruotsista tulee Suomeen lähinnä toiseksi korkeimmalta sarjatasolta keskinkertaisia pelaajia, toteaa Kiiskinen.

Mielestäni MM-kisat osoittavat, että Suomen SM-liiga pärjää tasollisesti eurooppalaisille liigoille.

Raha ratkaisee, miksi NHL:n ulkopuolelle jääneet hyvät pelaajat hakeutuvat sekä Keski-Euroopan suuriin että KHL:n parhaisiin seuroihin. Muun muassa KalPan viime kauden kapteeni Tommi Jokinen siirtyi Slovakiaan.

– Ruotsin liigassa TV-tuotot ovat nelinkertaiset Suomeen verrattuna. Saksan ja Sveitsin suurimmilla seuroilla ovat hienot hallit ja sen mukaiset ottelutuotot. Kun katsojia on enemmän, sponsorit kiinnostuvat ja seuran palkanmaksukyky paranee. Niin yksinkertaista se on, minne parhaat pelaajat sijoittuvat.

Kisu kertoo pohtineensa toisten pelaajien kanssa, miten faneja saisi TV-äärestä livepeleihin. Suomalaiset eivät syty helposti katsomoissa, jos oma joukkue ei pärjää tai voita. Kisu muistaa elävästi erään maaottelun Saksassa. Suomi johti 5-0, mutta silti kotijoukkueen fanit lauloivat täysillä ja pärisyttivät rumpujaan pelin viimeiseen minuuttiin asti.

– Ruudussa näkee pelitapahtumia jopa paremmin kuin livenä, kun ohjaaja näyttää hidastuksia ja uusintoja. Peleissä pitää tarjota tunnelmaa ja elämyksiä, mitä kotioloissa ei voi kokea. Kiihkeän tunnelman luovat pelaajat ja fanit yhdessä.

KalPa on tyypillinen SM-liigan kasvattajaseura. Seurassa on Kiiskisen kaltaisia konkareita, jotka auttavat uransa alkupuolella olevia nuoria lupauksia. KalPan rahakaukaloihin tähtäävistä nuorista ovat hyviä esimerkkejä vuonna 2003 syntyneet Sami Kapasen poika Konsta ja Kimmo Kapasen poika Oliver. Serkukset lähtenevät heti rahakaukaloihin, kunhan värvärit alkavat uskoa heidän kykyihinsä.

Kapteeni Kiiskinen pelaa vuoden kerrallaan niin kauan kuin hänellä on intoa harjoitella tavoitteellisesti.

– En halua olla mikään jäähdyttelijä. Jos sataprosenttinen harjoittelu ei maistu, silloin on aika lopettaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut