Vihreät haastavat Kilven tiukan kannabislinjan - "Osa ei varmaan halua kertoa kantaansa, koska keskustelu menee herkästi tunnepitoiseksi väittelyksi"

Kuopion vihreissäkin kannatetaan joko kannabiksen myynnin laillistamista tai ainakin käytön dekriminalisointia.

Marko Kilpi (kok.) pitäisi rikoksena kannabiksen käytön, myynnin ja hallussapidon. Paula Pohjamo
Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

Vuonna 2020 julkaistussa tutkimuksessa kannabista ovat kokeilleet Suomessa kaikissa ikäryhmissä 24% eli lähes neljännes. Ikäryhmässä 25-34-vuotiaat kokeilijoiden määrä on ollut peräti 44%. Luvuista voi päätellä, että Suomessa kannabikseen sisältyy huomattava piilorikollisuus.

Kuopion Vihreiden puheenjohtaja Petteri Heikkinen kannattaa puoluekokousaloitetta kannabiksen laillistamisesta sekä myynnin että käytön osalta.

– Minulla ei ole tarkkaa tietoa, miten Kuopion vihreät jakaantuvat kannabikseen suhtautumisessa. Vihreiden mielipiteet jakaantuvat ja osa ei varmaan halua kertoa kantaansa, koska keskustelu menee herkästi tunnepitoiseksi väittelyksi. Virallista kantaa Kuopion vihreillä ei ole, tuumii Heikkinen.

Petri Nieminen (vihr.) kannattaa käytön dekriminalisointia mutta luokittelisi myynnin rikolliseksi. Juha Poutanen

Heikkinen muistuttaa, että kyseessä on vasta hyväksytty aloite. Seuraavaksi aloitetta valmistelee työryhmä ensi vuoden puoluekokousta varten. Vasta tuolloin päätetään, otetaanko kannabiksen vapauttaminen puolueohjelmaan.

– Aiheesta on vaikea keskustella, koska kannabis niputetaan herkästi suonensisäisiin huumeisiin ja otetaan esille porttiteoria, josta ei ole juuri tieteellisiä näyttöjä. Aloitteen kannattajat haluavat lopettaa laillistamisella järjestäytyneen rikollisuuden kannabisbisneksen.

Itselläni on sama linja kuin THL:lla eli pitäisin myyntiä laittomana, en käyttöä.

Vihreiden pitkäaikainen vaikuttaja Harri Auvinen arvostelee kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilven ulostuloja tahallisina väärin ymmärryksinä ja konservatiivisten äänestäjien kosiskeluna. Auvinen viittaa Kilven julkisiin kirjoituksiin. Hän itse seuraisi toistaiseksi, miten kannabiksen käyttö ja lainsäädäntö kehittyy verrokkimaissa.

– Itselläni on sama linja kuin THL:lla eli pitäisin myyntiä laittomana, en käyttöä. Jos esimerkiksi perheenisä leimataan rikolliseksi kannabiksen käytön vuoksi, on tehtävä lastensuojeluilmoitus ja sillä voi olla kohtalokkaat seuraukset koko perheelle. Kilven kanssa meillä on samat tavoitteet mutta eri keinot. Ongelmaa ei ratkaista pelkällä poliisien lisäämisellä.

Petteri Heikkinen (vihr.) laillistaisi sekä myynnin että käytön. Seppo Votkin

Kilven mukaan valvonta on lähes mahdotonta, jos myynti on laitonta, mutta hallussapito ja käyttö laillista.

– Miten poliisi voi puuttua tilanteeseen, jossa yhdessä kädessä aine on laitonta ja kun se siirtyy toiseen käteen, se muuttuu yhtäkkiä lailliseksi? Kanadassa ja Coloradossa selvitysten mukaan kannabiksen laillistamisesta on tullut kädenojennus ammattirikollisuuden suuntaan. Coloradossa kuolonkolarit, joissa mukana on ollut kannabis, ovat lisääntyneet valtavasti.

Kannabis on aivoterveyteen vaikuttava aine ja voi aiheuttaa masennusta ja laukaista psykoosin.

Vihreiden puoluekokousedustaja Petri Nieminen kannatti vastapohjaesityksenä ollutta käytön dekriminalisointia mutta esitys hävisi äänestyksen niukasti 181–183. Nieminen perustelee kantaansa terveydellisillä uhkilla ja terveydenhuollon lisääntyvillä kuluilla.

– Kannabiksen laillistaminen antaisi mielestäni vääränsuuntaisen signaalin ja riskinä olisi, että päihteiden käyttö kokonaisuutena voisi kasvaa. Ilmapiiri, jossa kannabiksen käyttöä pidettäisiin hyväksyttävänä, ei ole toivottava. Uusia haitallisia tuotteita ei markkinoille tarvita.

Vihreiden puoluekokousedustaja, lääkäri Marja Berg äänesti aloitetta vastaan. Hän korostaa asenteita ja kasvatusta käytön ehkäisyssä.

– Kannabis on aivoterveyteen vaikuttava aine ja voi aiheuttaa masennusta ja laukaista psykoosin. Nuoren ihmisen aivot ovat erityisen alttiit kannabiksen vaikutukselle. Käyttäjillä on kognition alenemaa eli ihminen tulee aloitekyvyttömäksi ja tylsistyy. Meidän poliitikoiden tulee päättäjinä vaikuttaa nuorten asenteisiin, jotka ovat muuttuneet THL:n selvitysten mukaan myönteisemmiksi kannabiksen käytölle.

Kuopion vihreissä oli viisi puoluekokousedustajaa. Kannabisaloitteen laillistamista vastusti lisäksi puoluekokousedustaja Ari Paanala. Sami Kumpulainen ja Tuuli Vaittinen äänestivät aloitteen puolesta.

Nettitilaaminen helppoa

Marko Kilpi sanoo, että tällä hetkelläkin on lapsellisen helppoa kenen tahansa tilata koviakin huumausaineita anonyymiverkon kautta.

– Miksi meidän pitäisi tehdä tästä asiasta vielä helpompaa lapsille ja nuorille? Jos kannabis laillistettaisiin, se poistaisi viimeisenkin kynnyksen kokeiluun ja käytön aloittamiseen.

Poliisi on tehnyt paljon töitä sen eteen, että yhteiskunnasta on saatu ylimääräisiä ja laittomia aseita pois. Esimerkiksi Kuopion koulusurman tekijänkin oli tarkoitus saada käyttöönsä ampuma-ase, mutta hän ei siinä onnistunut.

– Jos kannabis laillistetaan, se tarkoittaa sitä, että huumausaineiden käyttäjät pääsisivät laillisesti ja luvallisesti käsiksi aseisiin. Kuka sellaista haluaisi? Huumausaineiden käyttörikos on peruste evätä aseluvat.

Kannabiksen kannattajat perustelevat, että pelko merkinnöistä rekisteriin estävät ihmisiä hakeutumasta hoitoon. Suomessa on hyvin vahva potilastietosuoja. Huumausaineen käyttörikoksesta ei tule rikosrekisterimerkintää.

– Väitetään, että kannabiksen käyttäjä voi menettää ajokortinkin. Itä-Suomen poliisilaitokseen ei ole tullut ensimmäistäkään ilmoitusta terveydenhuollon piiristä ihmisestä, joka on hakeutunut hoitoon. Alaikäisten kohdalla rangaistusta ei anneta, eikä niiden kohdalla, jotka suostuvat hoitoon.

Kommentoi