Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopio on Suomen jalkapallopääkaupunki

KuPS naiset ovat lähellä SM-kultaa ja Mestarien Liigan jättipottia. KuPS miehet voittivat Suomen Cupin ja taistelevat nyt SM-kullasta.

KuPS on urheilullisin mittarein ykkösseura Suomessa. Miehet juhlivat keväällä Cup-kannua ja vaanivat HJK:n peesissä mestaruutta. Mestaruus heltiää naisille, jos KuPS voittaa kolmesta jäljellä olevasta ottelusta kaksi tai jos TiPS häviää yhdenkin ottelun, KuPSin mestaruuteen riittäisi yksi voitto. Yle nimitti jo 11.9. Kuopiota Suomen jalkapallopääkaupungiksi.

Jos naiset yltävät SM-kultaan, tietää saavutus vähintään paikkaa Mestarien Liigan karsinnassa. Tähän asti naiset ovat tuoneet seuralle imagollista etua mutta taloudellista tappiota. Ensi kaudella Mestarien Liigassa palkkiot nelinkertaistuvat. Jaossa on yhteensä 24 miljoonaa euroa. KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen sanoo, että naisilla on mahdollisuus saada mestarina ensi kaudella palkintorahoja monta kertaa enemmän kuin naisten tämän vuoden budjetti.

– Jos voitamme SM-kultaa, haemme Kuopioon Mestareiden Liigan neljän joukkueen karsintaturnausta, jonka sai edellinen mestari Åland. Uskoisin, että mahdollisuutemme ovat hyvät, koska meillä on runsaasti kokemusta miehissä euro-otteluiden järjestämisestä. Lisäksi Kuopiossa on kansainvälinen lentokenttä ja hotellikapasiteettia riittää. Turnauksessa ulkomaalaiset joukkueet majailisivat Kuopiossa viikon ajan.

Heiskanen laskeskelee, että pelkkä turnauksen järjestäminen toisi KuPSille yli 150 000 euron tulot. Lohkovaihe nostaisi ilman voittobonuksia tulokertymän noin 800 000 euroon.

– Euroopassa naisten jalkapallo menee huimasti eteenpäin. Liigaseurojen budjetit Euroopassa ovat jo miljoonaluokkaa. KuPS aikoo pysyä tässä kehityksessä mukana.

KuPSin naisten päävalmentaja Ollipekka Ojalan mukaan lohkovaiheeseen pääsy on realistinen tavoite.

Euroopassa naisten jalkapallo menee huimasti eteenpäin.

– Ensin pitää edetä liigassa peli kerrallaan. Viime vuonna Åland hävisi Mestareiden Liigan karsinnoissa Sveitsin mestarille Servettenille 1-0. Servette eteni lohkovaiheeseen. Mestarina meilläkin olisi sauma päästä isoihin palkintorahoihin.

Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja toteaa, että KuPS naiset kirittävät koko Suomen naisjalkapalloa. Uefa kanavoi tuloja Euroopassa naisten liigoihin ja haluaa kehittää rahallisesti myös Kansallisen liigan toimintaympäristöä.

– Uefan solidaarisuusmalli tarkoittaa sitä, että miesten puolelta kanavoidaan rahaa naisten liigoihin, myös Kansallisen liigan hyväksi.

Ensi lauantaina KuPSin naiset kohtaavat Väre Areenalla kello 14 PK-35 Vantaan. Samaan aikaan neljä pistettä jäljessä oleva TiPS kohtaa kolmantena olevan Ålandin. Lopullisesti SM-kulta ratkeaa viimeistään HJK:a vastaan Helsingissä 2.10 ja TiPSiä vastaan 9.10 Kuopiossa. Pelejä näytetään Ylen sekä Ruutu+ kanavilla. KuPSin tuore puheenjohtaja Markku Raatikainen sanoo, että naisten menestys tuo Kuopiolle lisää näkyvyyttä. Raatikainen toivoo, että viimeisissä kultataisteluissa rikkoontuisi 1000 katsojan raja.

– Menestys naisissa ja miehissä heijastuu jo nyt juoniorimääriin tytöissä ja pojissa. KuPSilla on tällä hetkellä 400 rekisteröityä tyttöpelaaja ja poikia 1700. Erityisesti tyttöjalkapalloilu on kasvussa.

KuPSin miehillä on vielä kaksi runkosarjan ja viisi mestaruussarjaksi kutsun loppusarjan peliä. Keulapaikalla oleva HJK on tavoitettavissa ja kolmanteen sijaan on jo 11 pisteen etumatka. Sunnuntaina KuPSin miehet kohtaavat HIFK:n Väre Areenalla kello 18.30 viimeisessä runkosarjan pelissä.