Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tangoa haluaa laulaa yhä useampi - Tangonopettaja: "Kaikilla on yleensä joku lempitango"

Kuopiolaisen Matti Taskisen tango-opissa käyvät jopa oopperalaulajat.

Syyskuussa Kuopion lyseolla käynnistyi kevyen musiikin laulukurssi, jossa opetetaan yhtä musiikkilajeista vaikeinta, nimittäin tangolaulua. Opettajana toimii Suomessa laajasti ja nimekkäitäkin artisteja tangon saloihin kuljettanut laulunopettaja ja laulaja Matti Taskinen. Taskinen kertoo, että tangolaulun harrastajien määrä on vuosien saatossa lisääntynyt.

– Olen kiertänyt paitsi esiintyvänä artistina myös laulunopettajan ympäri Suomea ja opetan lukuisissa muissakin paikoissa tänä syksynä. Ihmiset ovat löytäneet kevyen musiikin ja vanhemman tanssimusiikin uudelleen. Se porukka, joka aikoinaan kävi tansseissa on nyt alkanut harrastaa laulua ja sen myötä tangon laulaminen on noussut vahvasti.

Taskinen sanoo, että tango on kevyen musiikin laulutyyleistä vaativin. Kun tangon hallitsee, pystyy käsittelemään muutkin tyylit. Tangosta haasteellista on luonteva rytminkäsittely, laaja äänialue sekä tekstilähtöisen fraseerauksen hallitseminen. Jos fraseeraus ei ole kunnossa, ei lauluun tule tunnetta. Tangossa itsessään on myös paljon erilaisia tyylilajeja. On lyyrisiä, hempeitä tangoja, ja vastaavasti voimakkaita ja hyvin mahtipontisia tangoja.

– Toisessa tarvitsee käyttää paljon ääntä, toisessa henki on hyvinkin tiukilla.

Vaikka laji on vaikea sopii se silti Taskisen mielestä kelle vain laulusta innostuneelle ja haasteellisuus onkin kuulemma se, mikä kurssilaisia viehättää. Toiset taas yksinkertaisesti rakastavat suomalaisia tangoja ja niiden hienoja tarinoita.

–Kurssilaisilla on hyvin erilaisia lähtökohtia. Joku hakee haastetta omaan lauluun, toinen pääsee kokeilemaan omia rajoja. Kun yhden tangon oppii laulamaan niin, että oivaltaa, mikä on homman juju, on seuraava kappale paljon yksinkertaisempi ja helpompi. Minulla käy esimerkiksi oopperalaulajia opiskelemassa tangon tulkintaa ja siten hankkimassa laajuutta sekä monipuolisuutta omaan laulamiseen.

Musiikissa on tarkoitus tuoda tunteita esille, ja jos jossain niin tangossa se onnistuu.

Kurssilaisten suosikkitangoja ovat luonnollisesti suomalaiset tangot. Olavi Virtaa ja Reijo Taipaletta lauletaan paljon.

– Kaikilla on yleensä joku lempitango. Kyllä tunneilla lauletaan paljon myös sellaisia kappaleita, joita ei radiossa ole juuri kuultu ja Suomessa on valtavasti hienoja tangoja. Melodiat ovat kauniita ja teksteissä on hienoja tarinoita. Musiikissa on tarkoitus tuoda tunteita esille, ja jos jossain niin tangossa se onnistuu.

Tangon laulaminen on kasvattanut suosiotaan, mutta yleisesti tanssimusiikin viime vuodet eivät ole olleet nousujohdanteisia. Taskinen arvelee, että siihen on monia eri syitä. Yksi on tanssipaikkojen vähentyminen, jo ilman koronaakin.

– Ennen joka pitäjässä oli tanssipaikka, jopa useampikin. Yksi iso juttu on varmasti myös se, että tanssimusiikki on hävinnyt käytännössä kokonaan valtamediasta. Nyt esillä ovat aivan eri genret. Mahdollisuudet päästä pinnalle ovat nykyään aivan erilaiset. Siihen ei riitä yksin hyvä laulutaito. On tietty porukka, joka on päässyt listoille ja uusien ei ole helppo siihen sakkiin päästä. Toivottavasti tanssimusiikin suosio kasvaisi ja perinteet pysyisivät voimissaan.

Vaikka tanssimusiikki ei ole valtavirtaa, on Taskinen huomannut nuorten löytävän tietyt artistit aina uudelleen ja uudelleen. Yhdeksi tällaiseksi artistiksi hän nimeää Olavi Virran.

Itsekin vielä silloin tällöin esiintyvä mies on vetänyt kaikkea punkista oopperaan, mutta sydän sykkii yllätys yllätys syvimmin tangolle niin kuuntelijana kuin tulkitsijanakin.

– Tangossa vaan viehättää, kuinka laulaja voi etsiä omia rajojaan ja kuinka ne ovat tunteita täynnä.