Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salimalla ei ollut vakinaista osoitetta 15 vuoteen - Kiersi sirkuksessa ympäri maailmaa tekemässä hurjia ilma-akrobatiatemppuja

Kuopiolainen Salima Peippo näki urallaan niin sirkuselämän loiston kuin karun arjen.

Kolmisen vuotta sitten kuopiolaistuneen Salima Peipon aikaisempi elämä oli ihan konkreettista sirkusta. Tai, no ei tietenkään koko elämä, mutta 15 vuotta. Noiden 15 vuoden aikana Salimalla ei ole ollut vakituista osoitetta, mutta hän näki maailmaa enemmän kuin moni muu koskaan elämänsä ja kävi paikoissa, joihin suurin osa meistä ei ikinä pääse. Kyseinen elämä vaati paljon työtä ja uskoa itseensä, mutta myös suuria henkilökohtaisia uhrauksia.

Salima on menestynyt sirkustaiteilija, joka kiersi ympäri maailmaa esiintymässä erityisesti näyttäviä ilma-akrobatianumeroita niin karuissa telttasirkuksissa kuin loistokkailla Monte Carlon sirkusfestivaaleilla. Ilma-akrobatianumeroissa Salima muun muassa teki tiputuksia kymmenestä metristä pää alaspäin pujottamalla nilkan nahkaremmiin, joka oli kiinnitetty samaan metallikehikkoon kuin köysikin.

Näistä vuosista ilmestyi viime viikolla Saliman ja kulttuuritoimittaja Kimmo Rantasen kirjoittama kirja: Salima - Sirkustaiteilijan tunnustukset.

Tanssimista jo lapsena rakastanut Salima ihastui sirkukseen nähtyään ensimmäisen ilma-akrobatiaesityksen sirkuksessa. Silloin hän tajusi, että myös ilmassa voisi tanssia. Eipä siis ihme, että hän päätyi opiskelemaan sirkusta Turun ammattikorkeakouluun ja vielä Moskovan valtiolliseen sirkuskouluun. Kirja paljastaa, että arki venäjällä oli hyvin toisenlaista kuin Suomessa, kuten myös opetus. Esimerkiksi spagaatti viimeisteltiin venytyskoneella ja sivuspagaattia harjoitellessa opettaja seisoi Saliman jalkojen päällä.

Sirkustaiteilijan intensiiviura kesti parikymmentä vuotta, josta edellä mainittuun 15 vuoteen elämässä ei muuta ollut. Jälkikäteen Salima kuvailee tuota aikaa leikkimielisesti ”ylipitkäksi” kesäleiriksi. Hetkeäkään hän ei vaihtaisi pois, mutta ei kaipaa tuohon elämään takaisinkaan.

Kyllä onnettomuuksia sattui ja olen nähnyt kollegoiden kuolemankin.

– Siellä ollaan koko ajan samojen tyyppien kanssa, eikä paljon muuta elämään mahdu. Sirkus täyttää elämän 24/7 kun on kiertueella. Onhan se aika erikoinen kokemus. Mutta samalla se on maailman antirasistisin yhteisö, sillä siellä merkitsee vain ja ainoastaan osaaminen.

Sirkuselämä vaati uhrauksen omasta henkilökohtaisesta elämästä. Perhettä, ystäviä ja muita läheisiä näki ehkä kerran vuodessa, jos silloinkaan. Tuohon aikaan soittaminen oli kallista, eikä ollut somea, jonka kautta laitella viestejä. Lisäksi päivittäin piti ottaa riski omasta hengestä, sillä temput olivat hyvin vaarallisia.

– Kyllä onnettomuuksia sattui ja olen nähnyt kollegoiden kuolemankin.

Kuten monissa tarinoissa, myös Saliman kohdalla elämään tuli käännös kun hän rakastui. Muutos ei kuitenkaan tapahtunut heti, vaan alkuun Saliman puoliso jätti työnsä ja lähti mukaan naisen kiertueelle.

– Minulla oli jo silloin ajatus, että minähän en miehen takia uraa roskiin heitä. Lopulta siinä kuitenkin kävi niin, että kun oli elämänkumppani, alkoi miettimään lapsia ja ihan kiinteää taloa, jossa olisi osoite. Pikkuhiljaa kiertäminen jäi pois ja esiinnyin esimerkiksi huvipuistoissa ja gaaloissa.

Jälkikäteen Salima ajattelee, että ihmisellä on elämässä erilaisia aikakausia ja ihminen muuttuu. Sirkusuran alussa hän oli parikymppinen, jolle Suomi oli junttila ja sydämessä oli valtava palo päästä kokemaan maailmaa. Kolmenkympin jälkeen alkoi tuntua, että elämässä voisi olla muutakin. Nyt kun maailmaa on nähty, on Suomi Salimalle ja hänen perheelleen mitä parhain maa asua. Kuopioon hän tuli perheineen vuonna 2018 suoraan Espanjasta.

– Suomeen paluu oli monen asian summa. Alkoi olla vähän koti-ikävä, ja halusin lapset suomalaiseen kouluun. Lisäksi Kataloniassa alkoi olla aika levotonta. Maailmaa kiertäneenä oikeasti huomaa, miten moni asia toimii Suomessa ja miten turvallista täällä on.

Kuopiossa Salima meni alkuun Kuopion sirkukseen opettamaan. Sittemmin hän on avannut oman esiintymistarvikkeita myyvän liikkeen Apajaan ja työskentelee Tuotantotalo Turpatallin tuottajana. Esiintyminen on jäänyt vähälle, mutta ei ole kokonaan poissuljettua.

– Sirkuselämässä haasteet olivat enemmän fyysisiä. Nyt nautin älyllisistä haasteista, joita kohtaan muun muassa tuottajan työssäni.