Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viikkosavon toimittaja haastoi keilailuammattilaisen - Lue, kuinka mittelössä kävi

Viikkosavo vieraili uudessa keilahallissa torin alla ja otti kisan pitkän linjan keilaaja Joonas Jehkisen kanssa.

Marssin uusiin Kuopion Keilakukon tiloihin aurinkoisena aamupäivänä. Tänään keilataan. Vastassa tulee olemaan Joonas Jehkinen, yksi Kuopion Keilakukon omistajista ja entinen Suomen maajoukkueen keilaaja. Kädet hikoavat.

Keilailukaveri kolmen vuosikymmenen ajalta saapuu paikalle yllättäen ja antaa Jehkiselle keilapallon. Vastustajani on porannut keilapalloon sormenreiät itse, ja pallossa on kierreheiton tehoa parantava painolaatta. Itse ymmärrän asiasta sen verran, että edessä on rökitys.

Kuopion Keilakukko avasi ovensa syyskuun alkupuolella, torin alla Vihtorin alakerrassa. Uusi paikka on otettu Jehkisen mukaan hyvin vastaan. Aiemmin keilahalli toimi Olvi Areenan vieressä rakennuksessa, joka sai purkutuomion tänä keväänä.

– Parasta uusissa tiloissa on sijainti. Vanhassa paikassa oli paljon historiaa ja puurakennuksessa oli omanlainen äänimaailmansa. Tämä on tyylikkäämpi, viihteellisempi ja tehokkaampi tilana, Jehkinen kuvailee.

Kuopion Keilakukko on Mikkelin toimipisteen kanssa samanlaisella sijainnilla torin välittömässä läheisyydessä. Yritys työllistää kymmenisen ihmistä.

– Työnä tämä käy itselleni kuin nenä päähän. Parasta työssä on se, että näkee ihmisten viihtyvän sekä se, että pääsee jututtamaan erilaisia ihmisiä.

Tämä on toistolaji, ja tärkeintä heittämisessä on ihan perustekniikka.

Yrityksen kolmesta yrittäjästä jokainen on pitkän linjan keilaaja. Sama, kenet heistä olisin haastanut: kyyti olisi ollut kylmää joka tapauksessa.

Toimittajaa lohduttaa hieman se, että vastustajalla Joonas Jehkisellä ei ole aktiivisin treenikausi meneillään. Pari viime vuotta on mennyt yrittäjän kiireisessä arjessa, eikä keilaamista ole ehtinyt juurikaan tehdä.

Palo lajin pariin on kuitenkin kova. Jehkisellä on suunnitelmissaan alkaa harjoittelemaan kunnolla sitten, kun aikataulut alkavat sen sallia.

Taustaa keilaamisesta löytyykin 5-vuotiaasta asti. Ensimmäisiä kertoja keilapalloa vieritettiin Leppävirran Oravikoskella. Joonas Jehkisen isä keilasi 10 vuotta Suomen maajoukkueessa. Voitaisiin sanoa taitojen ja menestyksen periytyneen.

Jehkisen keilailu-uran tähänastinen huippu on ollut vuosina 2013–2015, jolloin keilailu oli hänelle työ. Ammattilaisena Jehkinen kiersi kilpailemassa ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.

– Ikävähän sitä on. Sitä tunnelmaa ja kilpailutilanteen paineita ja onnistumisia.

Seuraavaksi tuleekin kilpailutilanteen paine. Onnistumisia ei uskalla luvata. Allekirjoittaneen keilailuennätys on 130 pisteen luokkaa. Jehkinen kertoo saaneensa keilailu-uran aikana 90 täyden 300 pisteen kierrosta.

Kilpailuhenkeä löytyy, mutta ei kurttuotsaisuuteen asti. Jehkinen näyttää heitoissaan kustomipallon edun, eli mahdollisuuden lisätä heittoon runsaasti kierrettä. Pallo kiertää vasemman kautta, lopulta viime metreillä kääntyen keskelle keilapatteria ja kaataen jokaisen keilan. Ensimmäinen täyskaato tuli viidennellä heittovuorolla.

Ottelumme päättyi Jehkisen voittoon, ei kovin suurena yllätyksenä. Toimittaja jäi 60 pisteen päähän, mikä on odotettua vähemmän rökäletappio.

Hyväksi keilaajaksi voi tulla Joonas Jehkisen mukaan pitkäjänteisellä työllä.

– Tässä on vähän samaa kuin golfissa. Alussa pallot lentävät suurin piirtein taaksepäin. Tämä on toistolaji, ja tärkeintä heittämisessä on ihan perustekniikka, Jehkinen kertoi hopeasijalle jääneelle toimittajalle.