Tarve osaavista työntekijöistä kasvanut lähes puolella - Kysyntää erityisesti moniosaajille

Kuopiossa vahviten esille nousevat terveydenhuolto ja sosiaaliala.

Ravintola-alan työntekijäpula näkyy voimakkaasti myös Kuopiossa. Arkisto / Jussi Vehkasalo
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Pohjois-Savon TE-toimiston ammattibarometrin mukaan Pohjois-Savon alueella tarve osaavista työntekijöistä on kasvanut lähes puolella keväästä 2021 kaikkien seutukuntien alueilla ja työvoimapulaa koetaan useilla toimialoilla. Työnantajat hakevat moniosaajia, ja itsenäiseen työhön kykeneviä niin sanotusti valmiita työntekijöitä. Toimialoista terveydenhuolto ja sosiaaliala nousevat erityisesti esille jatkuvana työntekijätarpeena. Tilanne ylitarjonta-ammateissa Pohjois-Savossa on pysynyt samana tai vähentynyt. Kaikilla seutukunnilla oli tunnistettavissa samojen toimialojen työvoimantarpeita.

Kuopion seudulla toimialoista nousevat esille vahvasti terveydenhuolto ja sosiaaliala. Työvoimantarvetta on kotipalvelutyöntekijöistä, kotiapulaisista sekä toimisto- ja laitossiivoojista. Erityisesti pulaa on lähihoitajista, sairaanhoitajista ja terveydenhoitajista sekä hammas- yleis- ja erikoislääkäreistä. Töitä on tarjolla myyntiedustajille sekä puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjille. Teollisuuden toimialan puolella on työntekijätarve elintarvike – ja metalliteollisuuden prosessityöntekijöistä ja teollisuuden työnjohtajista. Ylitarjontaa on yleissihteereistä ja vaatetusalan työntekijöistä muun muassa tuote- ja vaatesuunnittelijoista, vaattureista ja pukuompelijoista.

Myös ravintola-alan työntekijäpula on ollut valtakunnallisesti paljon otsikoissa. Pohjois-Savon TE-toimiston johtava asiantuntija Pirjo Nissilä kertoo, että ravintola-alan ammattilaisista on pulaa myös Kuopiossa, joka on kasvanut ravintolakaupunkina viime vuosina.

– Kun korona reilu vuosi sitten keväällä tuli, moni ravintola-alan yrittäjä joutui lomauttamaan tai jopa irtisanomaan henkilökuntaa. Sen myötä on myös hävinnyt työntekijöitä. Moni heistä miettii alan vaihdosta tai oli ennen koronaa vain tarvittaessa työhön kutsuttuja. Ravintola-alan osaajien pula näkyy selkeästi Kuopiossa, mutta aiemmin mainitut ammattiryhmät ovat silti isoin ryhmä, jossa työntekijäpulaa on.

Kommentoi