Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minna Canth-kiertopalkinto naisten liigajoukkueen Gentjana Rochille

Kapellimestari Atso Almila: ”Haluamme tasa-arvon nimissä palkita parhaan pelaajan sukupuoleen katsomatta.”

KuPS edistää SM-kultansa varmistaneella naisjoukkueella naisten tasa-arvoa urheilussa. KuPS on yhdistänyt 3500 ihmisen yhteisöönsä ensin naisten liigatason jalkapallojoukkueen ja myöhemmin tyttöjen junioritoiminnan. KuPS tarjoaa yhdenvertaisen valmennusympäristön naisille, minkä seurauksena naiset nousivat lyhyessä ajassa Suomen huipulle. Palloliitossa KuPSin miesten liigajoukkueen resurssien ja tukipalveluiden tarjoamista naisille pidetään Suomessa pioneerityönä.

KuPS tekee työtä naisten tasa-arvon lisäksi maahanmuuttajien kotouttamisessa. Mistä tahansa maailman kolkasta tulevien ulkomaalaisten on helppo harrastaa globaalisti tunnettua jalkapalloa. Maahanmuuttajat näkyvät vahvasti seuran juniorityössä.

Tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistäminen on Kuopiossa luonteva arvo. Kansalliskirjailijamme kaupungin oma tyttö, tasa-arvotaistelija Minna Canth kirjoitti jo 1884 Valvoja -lehteen ajatuksiaan ”naiskysymyksestä”.

Minna Canthin talo ry:n puuhahenkilöt saivat hiljakkoin ajatuksen perustaa Minna Canthin -kiertopalkinnon KuPSin vuoden parhaalle pelaajalle, ei siis naiselle tai miehelle. Taustahenkilöt uskovat, että jos Minna Canth eläisi tänä päivänä, hän kävisi liikunnan ystävänä kannustamassa tasapuolisesti sekä urheilevia tyttöjä että poikia. Minna Canthin talo ry haluaa Kanttilan kunnostamisen ohella ylläpitää Minnan henkistä perintöä Kuopiossa.

Tällä kertaa palkinto annetaan kultaa voittaneen naisten liigajoukkueen 25 maalia tykittäneelle Gentjana Rochille. Minna Canthin talo ry:n puheenjohtaja Atso Almila luovuttaa palkinnon Rochille viimeisessä kotiottelussa 9.10. Väre Areenalla. Almila sanoo arvostavansa sitä, että KuPS on keskittänyt samat resurssit naisten ja miesten käyttöön.

– Haluamme tasa-arvon nimissä palkita parhaan pelaajan sukupuoleen katsomatta. Yhtä hyvin joku mies voi saada parhaan pelaajan palkinnon ensi vuonna. Komeaa on nähdä, että jopa pääkaupunkiseudun media hypettää KuPSia.

Haluamme tasa-arvon nimissä palkita parhaan pelaajan sukupuoleen katsomatta.

Almila muistelee, että aikanaan tehtiin iso numero, jos joku kapellimestari sattui olemaan nainen. Hänen Kuopion kaupunginorkesterin kapellimestarin uransa aikana sukupuolta osoittavat käsitteet ovat tietoisesti häivytetty arkisesta kielenkäytöstä.

– Urheilukin on tasa-arvoistumassa, vaikka tietyt sarjat ovat olemassa. En ihmettelisi yhtään, vaikka naisten ja miesten sekajoukkueet yleistyisivät tulevina vuosina kilpailutoiminnassa.

Kultajoukkueen päävalmentaja Ollipekka Ojala luonnehtii palkittavaa Rochia pelaajaksi, joka vaatii paljon muilta ja itseltään. Pohjoismakedonialainen Rochi opiskelee Kuopiossa kokiksi yhdessä pelikaverinsa albanialaisen Lavdije Begollin kanssa.

– Rochilla on pitkä sopimus ja hän haluaisi jäädä Suomeen. Ensimmäisenä vuoteenaan hän ei juuri puolustanut ja rymisteli lähinnä koollaan, mutta on oppinut myöhemmin kollektiivisen pelitavan. Nyt hän jaksaa juosta ja maalitykki on oppinut, että kun lainaa palloa muille, saa sen myös takaisin.

Ensi vuonna KuPSin naiset pelaavat varmuudella Mestareiden liigaa ja myös miehet tavoittelevat Euroopan arvokkainta seurojen sarjaa. Miehet ovat varmistaneet jo Cupin voiton ansiosta paikan alemmissa eurosarjoissa. Kuopion kaupunki on saamassa entistä enemmän kansainvälistä ja valtakunnallista näkyvyyttä. Seuran pääomistaja Ari Lahti on nähnyt naisjalkapallon tulevaisuudessa vahvistuvana trendinä myös Kuopiossa.