Kuopiolaisten lasten ja nuorten liikkuminen kasvussa

Kuopiolaislasten liikkuminen on lisääntynyt. Riittävästi liikkuvien määrä silti vielä vähäinen.

Uusimman kouluterveyskyselyn (2021) mukaan kuopiolaisten lasten ja nuorten arjen fyysisessä aktiivisuudessa on nähtävillä myönteistä kehitystä: suosituksen mukaan liikkuvien ala- ja yläkoululaisten sekä lukiolaisten osuus on lisääntynyt, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

Vuonna 2021 toteutetun kouluterveyskyselyn mukaan yläkoululaisista 26 prosenttia liikkuu suosituksen mukaan vähintään tunnin päivässä. Vastaavat lukemat vuosina 2019 ja 2017 olivat 22 prosenttia ja 20 prosenttia.

Samalla myös liikkumattomien, hengästyttävää liikuntaa korkeintaan tunnin viikossa harrastavien yläkoululaisten määrä laski 26 prosenttiin. Alakoululaisista noin puolet (48 prosenttia) liikkuu suositusten mukaan tunnin päivässä.

Tiedotteessa kerrotaan, kuinka Kuopiossa on viime vuosina panostettu laaja-alaisesti erityisesti lasten ja nuorten liikkumisen edistämiseen. Viime vuosina on valmistunut useita uusia liikkumisympäristöjä, kuten Lippumäen liikuntapuisto ja Hiltulanlahden lähiliikunta-alue, ja vanhoja kohteita on kunnostettu, kuten Julkulan lähiliikuntapaikka. Lasten ja nuorten liikkumista on tuettu myös lanseeraamalla uusi Liikkis-hyvinvointiranneke. Kuopiossa ollaan laajasti mukana myös Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu ja Liikkuva opiskelu -toimintamallien toteutuksessa.

Vaikka edullista muutossuuntaa on nähtävissä arjen fyysisessä aktiivisuudessa, on suosituksiin nähden terveytensä kannalta riittävästi liikkuvien määrä vielä vähäinen. Kaikille 7–17-vuotiaille suositellaan monipuolista ja reipasta liikkumista vähintään tunti päivässä yksilölle sopivalla tavalla, ikä huomioiden. Runsasta ja pitkäkestoista paikallaanoloa tulisi välttää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteuttaa Kouluterveyskyselyä joka toinen vuosi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut