Kuopiolaistenkin perisynti on on liian vähääinen harjaus - Suun terveydenhuolto kannustaa panostamaan omahoitoon, jolloin sekä terveys että kukkaro kiittävät

Kuopio kannustaa asukkaita ottamaan vastuuta hampaidensa hoidosta.

Kuopiolaisten, kuten suomalaisten yleensäkin, perisynti on liian vähäinen harjaus ja hammasvälien puhdistuksen laiminlyönti. Hammashoitopelko vaivaa monia johtaen siten herkästi suun hoidon laiminlyömiseen ja iso osa hammaslääkäreiden työajasta meneekin reikien paikkaamiseen. Myös narskuttelusta ja liian tiukasta puremisesta johtuvat vaivat ovat lisääntyneet.

– Kuopion kaupungin suun terveydenhuollossa annetaan terveyskeskusmittarilla myös poikkeuksellisen paljon erikoistason hoitoa. Meiltä löytyy erityisosaamista muun muassa protetiikan, suukirurgian, iensairauksien, limakalvosairauksien, juurihoitojen ja lasten hammashoidon saralta, kertoo erikoishammaslääkäri Tiina Turunen.

Suun ja hampaiden ongelmia ehkäistäkseen Kuopion kaupungin suun terveydenhuolto käynnisti elokuussa kampanjan, jonka tavoitteena on saada Kuopiosta maailman terveimpien hampaiden kotikaupunki.

Kampanjalla kannustetaan kuopiolaisia hoitamaan hampaitaan entistä paremmin kotona ja se on ehtinyt saada myös valtakunnallista huomiota. Suun terveydenhuollon tavoitteena on ennaltaehkäisy ja se, että hampaiden hoidosta tulisi positiivinen rutiini.

– Kuopio on valtakunnallisesti edelläkävijänä, kun puhutaan panostuksesta potilaan omahoitoon. Myös valtakunnallisesti suun terveyden osalta suuntaus on koko ajan enemmän ehkäisevään hoitoon kuin korjaavaan hoitoon. Mitä vähemmän ja mitä myöhemmällä iällä suussa tarvitaan tehdä toimenpiteitä, sitä enemmän suun ja koko ihmisen terveyttä, vähemmän hammashoitopelkoa ja vähemmän uudelleen hoidettavia hampaita, sanoo Turunen.

Esimakua kampanjasta saatiin jo toukokuussa. Se näkyy katukuvassa mainoksina ja sloganeina, hoitoloissa huoneentauluina, tehostettuna omahoidon ohjauksena sekä sosiaalisessa mediassa kuten tykättyinä hampaidenharjausvideoina TikTokissa.

Kuopio on valtakunnallisesti edelläkävijänä, kun puhutaan panostuksesta potilaan omahoitoon.

– Tulevaisuudessa toivottavasti myös kouluilla on oppimiskokonaisuus suun terveyden ympärillä, ja suunnitelmissa on myös tempaus torilla tai Matkuksessa.

Turunen kertoo, että suun terveydenhuollon omassa toiminnassa pyritään auttamaan ja ohjaamaan potilasta löytämään ja toteuttamaan kohdennetusti jokaiselle sopivat suun ja hampaiden hoitokeinot.

– Haastattelemalla löydetään kunkin potilaan ongelmakohdat ja autetaan korjaamaan niitä. Neuvomme vaikkapa kädestä pitäen oikean harjaus- tai väliharjaustekniikan, kerromme, miksi esimerkiksi maustetut vissyt janojuomana eivät ole hampaiden mieleen tai miksi, jo fluorin saannin kannaltakin kaksi kertaa päivässä harjaus on maailman tärkein juttu.

Tavoitteena on parempi suun terveys, jolloin potilas itsekin voi paremmin. Turunen sanoo, että jotkut potilaat käyvät vain päivystyskäynneillä, mikä ei ole pitkässä juoksussa järkevää.

– Kokonaishoidossa oleville aikuispotilaille määritellään yksilöllisesti yleisterveys- ja suunterveysriskin perusteella seuraava määräaikaistutkimuskäynti, jonka potilas itse varaa. Ei ole kustannustehokasta tutkia kaikkia vuosittain. Joskus niin aikuis- kuin lapsipotilaskin voi tarvita seuraavan käynnin jo 6 kuukauden kuluttua, kun taas yleisterve, hyvät omahoitotottumukset omaava aikuinen pärjää hyvinkin esimerkiksi 3 vuotta ilman kontaktia suun terveyden ammattilaiseen.

Turunen muistuttaa, että pienillä toistuvilla rutiineilla on mahdollista saada aikaan suurta suun terveyttä ja ihanan puhdasta tunnetta.

– Ja rahaakin säästyy, kun ei tarvita esimerkiksi kallista paikkaushoitoa. Puhdas suu on ihana tunne!

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut