Pääkaupunkiseudulta Kuopioon muuttaneet eivät kaipaa takaisin ruuhkalähiöihin: ”Haluaisimme, että lapsemme kasvaisivat yhtä hyvässä ympäristössä kuin me”

Paluumuuttaja Jaakko Hämäläinen: ”Kuopiosta saa 150 neliön omakotitalon 5 minuutin päässä keskustasta. Saman verran maksaa Helsingin Vallilassa pieni kolmio.”

Pandemian aikana Kuopioon on muuttanut uusia asukkaita Suomen toiseksi eniten Tampereen jälkeen. Esimerkiksi Helsinki koki muuttotappiota historiallisesti 3000 asukkaan verran. Kuopion kaupungilla ei ole tarkkoja tilastoja vielä vuodelta 2021 mutta vuoden 2020 tiedot kuvaavat hyvin kaupungin muuttovoittoilmiötä.

Kuopion muuttovoitto on peräisin sekä Suomen sisäisestä että ulkomailta tulevasta muuttoliikkeestä. Myös Kuopion lähtömuutto on vähentynyt vuodesta 2017 alkaen. Kuopio on saanut nuorista 15-24-vuotiaista muuttovoittoa aiempaa enemmän ja menettänyt nuoria aikuisia vähemmän kuin ennen.

Muuttovoittoa on kertynyt myös eläkeikäisistä. Kuopio saa muuttovoittoa Jyväskylästä ja erityisesti Pohjois-Savosta ja koko Itä-Suomesta. Kuopio menettää edelleen muuttajia Tampereelle, Ouluun, Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle.

Viikkosavo kysyi kahdelta Kuopioon muuttaneelta henkilöltä, millä perusteella he muuttivat hiljakkoin Kuopioon. Janni Tuomisto (28) on asunut ikänsä Espoossa. Lukion jälkeen hän toiminut kuntosaleilla personal trainerina ja ollut Fressin tuotepäällikkönä koko valtakunnan laajuisessa ketjussa.

– Sain vastuuta jo nuorena ketjun valmennuspalveluista Suomessa. Pääsin fysioterapeutin koulutusohjelmaan, mutta en ottanut koulutusta vastaan, koska Fressin työt olivat mielenkiintoisia. Koronan aikana tuli kuitenkin tieto lomautuksesta. Epävarmassa tilanteessa ajattelin, että nyt oli oikea hetki vaihtaa maisemaa, kertoo Tuomisto.

Janni sanoo kuulleensa paljon hyvää Itä-Suomen yliopistosta. Hän pääsi Kuopioon opiskelemaan kauppatieteitä. Janni kehuu Kuopion yleisilmapiiriä rennommaksi kuin pääkaupunkiseudulla, liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksia erinomaisiksi ja kaupungin esimerkillistä panostamista elinkeinoelämän tulevaisuuteen. Kuopion kauppatieteissä oli tarjolla sopiva opintokokonaisuus. Kuopio houkuttelevuutta lisäsivät kunnon talvet ja hyvät latuverkostot. Jannin koti on Neulamäessä.

Kun toinen lapsemme syntyi reilu vuosi sitten, tarvitsimme lisää tilaa asumiseen.

– Tavoitteeni on valmistua tänä lukuvuonna laskentatoimen ja rahoituksen kandidaatiksi ja jatkaa sitten innovaatiojohtamisen maisteritutkintoon. Takapihalta kohosivat vaikuttavat kalliot ja Neulamäestä näkyvät hienosti kaupungin korkeuserot ja järvimaisema.

Ilokseen Janni on huomannut, että Business Kuopio rakentaa päättäväisesti kaupungin kasvuyrityksille vetovoimaista ja kansainvälistä työympäristöä. Opiskelujen ohella Janni toimii Kuopion keskustan Fressin palvelupäällikkönä. Opintojensakin jälkeen hän voisi kuvitella jäävänsä Kuopioon.

– Uskon, että Kuopiossa toimivat yritykset pystyvät tarjoamaan etenemismahdollisuuksia työelämässä. Kuopiossa on hyvällä tavalla rohkeus investoida ja innovoida.

Diplomi-insinööri Jaakko Hämäläinen asui 16 vuotta pääkaupunkiseudulla. Hän muutti kaksilapsisen perheensä kanssa Vantaalta Kuopion Rypysuolle helmikuussa. Jaakko on viettänyt nuoruutensa Julkulassa ja hänen avovaimonsa koko ikänsä Uudellamaalla. Terveydenhuollon teknologiaa ja mittausteknologiaa hallitseva mies joutui monien muiden suomalaisten tavoin pandemian aikana etätöihin. Helsingin huippupaikoilta ei saa edes kolmiota Kuopion omakotitalojen hinnalla.

– Helsingissä oli sekä minulle että MBA-tutkinnon tehneelle vaimolleni hyvä ympäristö luoda työuraa. Kun toinen lapsemme syntyi reilu vuosi sitten, tarvitsimme lisää tilaa asumiseen. Vallilasta olisimme saaneet samalla rahalla kolmion kuin Kuopiosta 150 neliön omakotitalon 5 minuutin ajomatkan päästä keskustasta.

Kuopiossa on hyvällä tavalla rohkeus investoida ja innovoida.

Äitiysloma ollut hyvä siirtymä uudelle paikkakunnalle

Ensimmäisenä koronakesänä vuonna 2020 Vantaalla asunut Jaakko Hämäläinen totutteli Kuopiossa etätöihin aluksi vanhempiensa mökillä. Perheen lapsiluku lisääntyi kahteen ja Vantaan kaksio ei riittänyt nelihenkiselle perheelle. Perhe muutti viime helmikuussa Kuopioon ja on viihtynyt kaupungissa erinomaisesti.

Jaakko itse voi työskennellä valtaosin etänä firmassa, jonka pääkonttori on Vantaalla. Äitiyslomalla olevan puolison työtilanne on vielä auki. Hämäläiset voisivat jäädä Kuopioon pysyvästi, jos avovaimo työllistyisi Kuopiossa.

– Kun puolison äitiysloma on loppumaisillaan, hän on alkanut etsiä töitä Kuopiosta. Voisimme jäädä Kuopioon pysyvästi, mutta saako kaksi akateemisesti koulutettua ihmistä työpaikat kaupungista. Luulen, että moni muukin perhe on kokenut saman ongelman Kuopiossa, aprikoi Hämäläinen.

Äitiysloma on sinänsä hyvä siirtymä uudelle paikkakunnalle ja tilaisuus etsiä samalla työpaikkaa. Perheellä on kuitenkin vahva halu kasvattaa lapsensa Kuopion kaltaisessa turvallisessa ympäristössä.

– Minulla oli Julkulassa hyvä lapsuus ja vaimokin on kotoisin rauhallisesta kasvuympäristöstä, pieneltä paikkakunnalta Pornaisista. Haluaisimme, että lapsemme kasvaisivat yhtä hyvässä ympäristössä kuin me. Siksi emme kaipaa Helsingin ruuhkalähiöitä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut