Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sunnuntaipäivät ovat löytäneet kävijänsä - Pääkirjastolla alkavat nyt myös lähitapahtumat

Kuopion pääkirjaston sunnuntaiaukiolo on otettu ilolla vastaan ja lähitapahtumatkin käynnistyvät.

Kuopion pääkirjasto käynnisti syyskuussa kauan toivotut sunnuntaiaukioloajat. Kirjasto on ollut nyt hieman yli kuukauden ajan avoinna sunnuntaisin kello 10–16. Asiakas- ja kokoelmapäällikkö Minna Koistinen kertoo, että tähän mennessä kokemukset sunnuntaista ovat hyviä. Viikonlopun päivistä lauantai on kuitenkin toistaiseksi ollut vielä vilkkaampi.

– Tällä hetkellä menee suurin piirtein niin, että kaikista viikonlopun asiakkaista lauantaina käy 60 prosenttia ja sunnuntaina 40 prosenttia. Sunnuntaisin on ollut myös uusia kirjastokortin ottajia, mikä on todella kiva kuulla. Kyllä sunnuntai on jo tässä kohtaa paikkansa lunastanut, Koistinen sanoo.

Koistinen kertoo, että kirjastolla seurataan tarkkaan sekä kävijämääriä, lainausmääriä että asiakaspalautteita, myös henkilökunnan kokemukset ja palautteet huomioidaan tarkkaan. Sunnuntaita oli toivottu aukioloihin palautteissa pitkään, mutta vasta nyt se oli mahdollista järjestää, kun huomattiin, että perjantai-illoissa on hiljaista.

– Henkilökunnan kokemukset ja lainausmäärätilastot kertovat, että perjantai-illat ovat kirjastossa hyvinkin hiljaisia, joten lyhennettiin sitten ne hiljaiset tunnit pois ja siirsimme ne tavallaan sunnuntaille. Alkuviikon illat eli maanantai ja tiistai ovat päivinä vilkkaimpia, Koistinen kertoo.

Kirjastolta muistutetaan, että sunnuntaina maksutapahtumien hoito onnistuu vain kortilla ja verkossa. Käteismaksu onnistuu muina päivinä, mutta verkkomaksamista suositellaan, ja moni asiakas onkin ottanut sen mahdollisuuden ilahtuneena vastaan.

Sunnuntaiaukiolon lisäksi pääkirjastolla käynnistyvät jälleen myös lähitapahtumat, jotka ovat olleet tauolla koronan vuoksi. Korona-aikana tapahtumia on järjestetty verkossa, ja etätapahtumia on luvassa myös jatkossa. Henkilökunta itse on hyvin innoissaan, että lähitapahtumia on saatu pikkuhiljaa taas käynnistettyä.

Kyllä sunnuntai on jo tässä kohtaa paikkansa lunastanut.

– Kirjasto on kuitenkin kaikille tarkoitettu matalan kynnyksen tapahtumapaikka. Perustehtäviimme kuuluu lukemisen edistämisen lisäksi tukea aktiivista kansalaisuutta ja lisätä yhteiskunnallista keskustelua. Tavoitteena on, että ohjelmaa olisi mahdollisimman monipuolisesti erilaisille ihmisille. Kuuntelemme tässäkin asiakkaita ja huomioimme valtakunnalliset teemaviikot, informaatikko Johanna Vuorinne sanoo.

Lokakuussa tapahtumakalenterista löytyy muun muassa syyslomaohjelmaa lapsille, toiveruno- ja laulutilaisuus, lukupiirejä ja näyttelyitä. Syyslomalla lapset ja nuoret pääsevät osallistumaan esimerkiksi robotti- ja legotyöpajaan tai avaruustiederadalle. Aikuisille taas on luvassa esimerkiksi Sellaista elämä on -toiveruno- ja laulutilaisuus tiistaina 19.10. Tilaisuudessa runomies Reijo Vähälä esittää runoja ja lauluja toivelistalta.

– Etätapahtumina jatketaan yhä muun muassa lukupiirejä, yleisöluentoja ja kirjailijavierailuja. Moni tapahtuma tullaan jatkossa varmasti järjestämään hybridinä eli niin, että siihen on mahdollisuus osallistua paikan päällä tai etänä. Etäpalveluista on saatu niin hyvää palautetta, ettei niitä missään nimessä kannata jättää pois vaikka lähitapahtumiin palataankin. Mutta kyllä lähitapahtumiakin on kaivattu. Esimerkiksi nyt syyskuussa järjestettiin Markus Petsalon kirjastokeikka, jossa oli paljon tyytyväisiä ihmisiä, Vuorinne kertoo.

Vuorinne ja Koistinen kertovat, että korona-aika viimeistäänkin näytti, kuinka paljon suomalaiset rakastavat kirjastoa. Moni tuohtui kun esimerkiksi isoja tapahtumia sai järjestää, mutta kirjasto joutui sulkemaan palveluitaan koronarajoitusten aikana.

– Kirjastoa ei kannata lähteä vertaamaan erillisiin tapahtumiin, koska niissä esimerkiksi kävijämäärää kontrolloidaan toisin kuin omatoimikirjastossa. Aiheesta noussut keskustelu kuitenkin osoitti, miten paljon kirjasto suomalaisille merkitsee. Ja onhan tämä matalan kynnyksen paikka, jossa voi asioida kuka vain, vaikka ilman kirjastokorttia, Koistinen iloitsee.

Lisää kirjaston tapahtumia osoitteessa kuopio.finna.fi