Taidetta hoivakoteihin – Ilkka Esselström vie elävää musiikkia heille, jotka eivät sitä muuten pääse kuulemaan

I lkka Esselström on nähnyt konkreettisesti miten suuri vaikutus musiikilla voi ihmisiin olla. Hän on todistanut, kuinka täysin omiin maailmoihinsakin uppoavat ihmiset heräävät, lakkaavat tuijottamasta lattiaa ja liikuttuvat. Nämä konkreettiset esimerkit ovat tullee häntä vastaan Taidetta hoivakoteihin, sittemmin Taidetta kaikille -hankkeessa, jota hän pyörittää.

Syyskuussa alkanut, Pohjois-Savon kulttuurirahaston rahoittama hanke vie elävää musiikkia reiluun 20:een hoivakotiin, palvelutaloon ja asumisyksikköön Kuopion alueella. Esselströmin kanssa hankkeessa on yhteistyössä mukana Kuopion kaupunki.

– Pääajatuksena on siis, että viedään elävää musiikkia heille, jotka eivät sitä muuten pääse kuulemaan. Vierailen näissä paikoissa säännöllisesti vuoden loppuun saakka. Joissakin kerran viikossa, joissakin kaksi kertaa kuukaudessa.

Vierailuillaan Esselström soittaa ja laulaa asukkaille. Mukana on erilaisia soittimia kitarasta cajoniin ja pyykkilautaan. Iso osa on myös osallistaminen ja juttelu.

– Mennään vahvasti toive- ja yhteislauluhengessä. Vanhaa iskelmää ja muita ikivihreitä. On huikeaa nähdä ihmisten iloiset ilmeet, kun he ovat mukana laulamassa ja soittamassa. Moni liikuttuu paljonkin, kaikki tunteiden kirjot näkyvät ja välissä jutellaankin. Ja myös henkilökunta välillä osallistuu ja moni on kiitellyt, että illat ovat käyntini jälkeen helpompia.

Hanke kestää ainakin vuoden loppuun. Puolentoista kuukauden kokemuksen jälkeen, Esselström toivoisi, että hanke saisi jatkoakin. Niin tärkeänä hän on huomannut sen vaikutuksen. Tälle vuodelle uusia paikkoja ei enää mahdu.

On huikeaa nähdä ihmisten iloiset ilmeet, kun he ovat mukana laulamassa ja soittamassa.

– Kiitosta on tullut erityisen paljon syrjäseutujen yksiköistä, joissa vieraillaan todella harvoin. Olisi todella tärkeää, että tämä saisi jatkoa ja, että kävijä olisin edelleen minä, sillä olen tullut monelle tutuksi, mikä on myös tärkeää jatkuvuudessa. Jos hankkeelle saisi jatkoa, voisi myös miettiä uusia paikkoja mukaan.

Esselström on toiminut keikkamuusikkona ja bändijohtajana sekä musiikin säveltäjänä, sanoittajana, sovittajana, tuottajana, harjoituttajana, opettajana teattereille, ryhmille, artisteille, bändeille ja yksityisesti. Koulutukseltaan hän on voimavarakeskeinen valmentaja ja neuropsykiatrinen valmentaja. Pari vuotta sitten hän muutti perheensä kanssa Kuopioon ja oli elättänyt itseään keikkamuusikkona, mitä hän tekee vieläkin. Idean hankkeeseen hän on kopioinut ystävältään, joka tekee vastaavaa bändillä toisella paikkakunnalla myös apurahan voimin.

– Hänellä on bändi Riihimäellä nimeltä Kunnan pojat ja toinen vastaava löytyy Rovaniemeltä. Halusin laittaa hyvän kiertämään. Tämä on hyvin palkitsevaa myös minulle itselleni. Tällä on suuri terapeuttinen vaikutus.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut