Näyttämötaiteilija Henry Räsänen: "Teatteriesityksen katsominen kotisohvalta tietokoneelta ei ole sama asia kuin esitys samassa yhteisessä tilassa yleisön kanssa"

Näyttämötaiteilija Henry Räsänen avaa taiteilijajuhla-monologinsa syyskiertueen entisessä opiskelukaupungissaan Kuopiossa.

Hyvänen aika! – maatakiertävän runonlausujan taiteilijajuhla on Juhani Joensuun ohjaama ja tekijäkaksikon yhdessä käsikirjoittama teos, joka on sijoittunut toiseksi Oulun valtakunnallisessa monologikilpailussa vuoden 2020 helmikuussa.

– Kyseessä on fiktiivinen esitys, jonka juuret ovat tosielämässä. Tosielämä tarkoittaa minun 25 vuotta ja yli 3 000 keikkaa käsittävän kiertävän työympäristön ympäri Suomea, Maarianvaaran Ohjelmapajassa vaikuttava Räsänen taustoittaa.

– Kuvitteellinen tarina kertoo kiertue-esiintyjän taiteilijajuhlasta. Tarinassa taiteilijan autokuski valottaa, mitä kaikkea on tapahtunut. Komedia syntyy keikkasattumuksista.

Esitys on komedia kulttuurialan taistelusta ja komedian muotoon puettu puheenvuoro kulttuurialan tilanteesta.

Henry Räsänen on ollut esillä taistelemassa kulttuurialan freelancereiden oikeuksien puolesta koronakriisin keskellä.

Freelancerin elämä ei aina ole helppoa.

– Freelancerin elämä ei aina ole helppoa ja kaikenlaista tapahtuu riemun sekä tuskan väliltä. Esityksen teemana on esimerkiksi yksinyrittäminen, hän sanoo.

– Tällä tavalla esityksestä löytyy yleisempi taso yrittämisestä ja ihmisen selviytymistaistelusta tuulimyllyjä vastaan. Esitys on suunnattu ihan kaikenlaiselle aikuis-yleisölle.

Räsänen kertoo asuneensa aikoinaan viisi vuotta Kuopiossa ja opiskelleensa sosiaalipsykologiaa.

– Sosiaalipsykologian opinnot ovat olleet minulle paras teatterialan koulutus, myös teatterin ja draaman tutkimusta opiskellut Räsänen kertoo.

– Koen olevani itäsuomalainen. Kuopio-Joensuu-Mikkeli-Savonlinna -akseli on ydinaluettani toiminnallisesti, Kaikki esitykseni on aina nähty Kuopiossa, joten siellä käymiseen löytyy perinteitä, Outokummussa asuva Räsänen sanoo.

Taiteilija odottaa kiertuetta innokkaana.

– On hienoa, että kaikenlainen etätyöskentely kehittyi ja otti harppauksia koronapandemian aikana, Henry Räsänen toteaa.

– Samalla kirkastui käsitys siitä, että teatteriesityksen katsominen kotisohvalta tietokoneelta ei ole sama asia kuin esitys samassa yhteisessä tilassa yleisön kanssa. Kontakti ja yhteys ihmisiin ei voi syntyä sillä tavalla, että jokainen on omalla laitteella, Räsänen tähdentää.

Hyvänen aika! – maatakiertävän runonlausujan taiteilijajuhla esitetään ohjelmaravintola Maximissa perjantaina 29. lokakuuta kello 19.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut