Minun kaupunginosani: Keskustasta seuraavaksi vain hautausmaalle - "Parempaa paikkaa ei voi olla kuin keskellä kaupunkia"

Eeva ja Upi Heinosen koti ei voi olla muualla kuin Kuopion keskustassa. Viikkosavon uudessa Minun kaupunginosani -juttusarjassa kuopiolaiset pääsevät kertomaan, mikä on parasta ja hienointa juuri heidän kaupunginosassaan.

Upi ja Eeva Heinonen eivät vaihtaisi keskusta-asumista mihinkään. Inka Matilainen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

”Minä lähden täältä seuraavaksi vain hautausmaalle, sanoo Kuopion keskustassa, aivan Valkeisenlammen vieressä Minna Canthin kadulla asuva Eeva Heinonen.

Hän on asunut miehensä Upi Heinosen kanssa Kuopion keskustassa 27 vuotta. Tai oikeasti kauemminkin sillä Heinonen asui pariskunnan nykyisessä asunnossa lapsuutensa 1-vuotiaasta lähtien ja Upi aivan naapurissa Sairaalakadulla.

– Olen syntyperäinen kuopiolainen, jonka juna vei Helsinkiin 23 vuodeksi vuonna 1971 ja takaisin juna toi Kuopioon vuonna 1994. Lähtiessäni Kuopiosta asuin samassa talossa ja samassa asunnossa, kuin nyt junan takaisin tuomana. Asunto on ollut kaikki nämä vuodet saman perheen hallussa. Nykyisin asun siinä mieheni kanssa kahdestaan, koska molemmat lapsemme ovat muuttaneet jo lähes 20 vuotta sitten omiin koteihinsa, Eeva avaa.

Kun Eevan äiti kuoli ja asunto jäi tyhjilleen vaihtoehtoina oli myydä se tai, että joku kolmesta sisaruksesta muuttaa siihen. Eevan sisaria muutto ei kiinnostanut. Pariskunta itse taas oli jo ehtinyt pohtia Kuopioon paluuta.

– Kun lapsetkaan eivät vastustelleet, niin se oli itsestäänselvyys. Lapsillemme aukesi muuton myötä aivan uusi maailma, kun kaikki oli lähellä eikä mihinkään tarvinnut kuskata, kuten Helsingissä.

Eeva ja Upi ovat molemmat keskustan lapsia. Vain Helsinki-vuosien aikana he asuivat lähiössä, josta Eeva ikävöi ainoastaan pientä maapalstaa, jossa sai kasvattaa kukkia ja kasveja. Nyt sen paikan täyttää parveke.

Parempaa paikkaa ei voi olla kuin keskellä kaupunkia.

– Muistan kun aloimme seurustella 50 vuotta sitten, niin tulin hakemaan Eevaa treffeille tämän saman talon alaovelta.

Kuopion keskustassa on kaikki, mitä he tarvitsevat ja enemmänkin. Kesämökkiäkään pari ei ole kaivannut.

– Parempaa paikkaa ei voi olla kuin keskellä kaupunkia, ison kallion ja kauniin lammen ympäröimänä. Upeat näköalat yli kaupungin. Lyhyt matka kävellen kauppaan, apteekkiin, juna-asemalle, torille, teatteriin, musiikkikeskukseen ja joka paikkaan. Helsingissä kaikkiin menoihin piti varata paikat ennakkoon. Täällä on lyhyt matka kävellä kysymään vaikka samana päivänä, onko vaikka esityksessä tilaa ja yleensä vielä aina on, Eeva sanoo tyytyväisenä.

– No, jos jotain saisi toivoa, niin kirjasto voisi olla meitä lähempänä, Upi vitsailee.

Pariskunnalla on auto, vaikka arjessa pärjäisi hyvin ilmankin. Sillä kuitenkin pääsee näppärästi kauemmas ostoksille, reissuun ja lastenlasten luo, jotka ovat iso osa Heinosten elämää.

– Luontokin on tässä lähellä, ja auto kuljettaa pidemmälle, sinne minne tarvitsee. Yksi lapsistamme asuu perheineen Vuorelassa ja sinne on näppärin mennä kylään autolla.

Kaupunkielämään kuuluva meteli ei ole koskaan häirinnyt pariskuntaa. Heidän taloonsa kadun liikenne ei juuri kuulu, eikä ympäröivä elämä ole heitä koskaan haitannut.

– Tässä talossa on onneksi paksut seinät.

Jos jotain negatiivista pitää hakea, niin keskustan uudisrakentaminen ei miellytä Eevan silmää. Häntä harmittaa, että monet vanhat kauniit rakennukset on purettu pois.

– Minusta tilalle tulleet rakennukset ovat rumia. Ja hetkittäin tuntuu, onko keskustarakentaminen mennyt hieman överiksi, mutta toisaalta onhan muuttoliike keskustaan päin.

Juttusarja

Minun kaupunginosani

Minun kaupunginosani on uusi juttusarja, jossa esitellään Kuopion kaupunginosia asukkaiden silmin.

Sarjassa kuopiolaiset pääsevät kertomaan mikä on parasta ja hienointa juuri heidän kaupunginosassaan, ja miksi he haluavat asua juuri siellä.

Mukaan haastateltavaksi voi ilmoittautua sähköpostilla: toimitus@viikkosavo.fi

Kommentoi