Kirjasto: Elämäkerrat ja sota-ajan kuvaukset kiehtovat – Kirjallisuuspalkinnot tietävät piikkiä lainausmäärissä, nykyajan savolaiset kirjailijatähdet ovat suosikkeja

Kuopion kaupunginkirjaston informaatikot Laura Airaksinen ja Pirkko Korhonen suosittelevat kurkkaamaan, löytyykö oma suosikkiuutuus kirjaston pikalainahyllystä. Päivi Taskinen-Kekki
Päivi Taskinen-Kekki

Päivi Taskinen-Kekki

Julkkisten ja muiden tunnettujen sekä ansioituneiden ihmisten elämä, historia ja sota-ajan kuvaukset ajassa eläneiden yksilöiden näkökulmasta, jännitys, romantiikka ja seikkailu.

Muun muassa nämä ovat aihepiirejä, jotka kiinnostavat kuopiolaisia lukijoita kirjaston varaus- ja lainatilastojen perusteella.

– Myös paikallisuus näkyy vahvasti listoilla, Kuopion kaupunginkirjaston informaatikko Laura Airaksinen kertoo.

Sirpa Kähkösen ja Antti Heikkisen kirjat ovat kestosuosikkeja ja kysyttyjä, ja esimerkiksi Heikkisen kirjoittamasta Ladusta oli jo noin 150 varausta tehtynä, ennen kuin teos saapui kirjastoon.

Kirjallisuuspalkinnot tietävät piikkiä lainausmäärissä. Kiinnostus herää entisestäänkin.

– Tästä kertoo esimerkiksi Anni Kytömäen kaunokirjallisuuden Finlandialla palkitun Margaritan sijoittuminen kärkisijoille lainatuimpien listallamme, Airaksinen arvelee.

T ietokirjoja varataan ja lainataan ahkerasti.

– Toinen palkittu kymmenen lainatuimman joukossa on Savonia-kirjallisuuspalkinnon saanut, Petra Rautiaisen kirjoittama Tuhkaan piirretty maa.

Kun julkisuuden henkilöstä tehdään elämäkerta, hän on myös esillä tiedotusvälineissä, ja tämä vaikuttaa myös kirjojen kysyntään kirjastoissa.

– Viime aikoina on ilmestynyt kotimaisista muusikoista, kuten Kaija Koosta, Ismo Alangosta, Pave Maijasesta ja Dannystä kertovat elämäkerrat, Laura Airaksinen luettelee.

– Varatuimpien musiikkikirjojen kärjessä on tällä hetkellä Samuli Edelmannin elämäkerta noin 130 varauksella.

Airaksisen mukaan kirjaston arkipäivää on asiakas, joka tulee kirjasta kertovan lehtileikkeen tai kirjalistauksen kanssa kirjastoon lainauspuuhiin.

– Jos kirjan pohjalta tehdään elokuvaa tämä heijastuu myös kyseisen kirjan ja kirjailijan muiden teosten lainausmääriin, hän mainitsee.

Kuopion kaupunginkirjaston informaatikko Pirkko Korhonen kertoo, että varatuimpien listan ykkönen, kirjailija Lucinda Riley on monen ikäisten lukijoiden suosikki Oliivipuullaan ja Seitsemän sisarta -kirjasarjallaan samoin kuin Enni Mustonen.

– Myös tietokirjoja varataan ja lainataan ahkerasti. Naisten erätarinat, kansallispuistot, matkakertomukset ja sukututkimus ovat esimerkkejä kiinnostavista aihepiireistä.

Hittikirjoja voi joutua odottamaan tovin tai pitkäänkin, vaikka kirjastoon niitä tilataan useita.

– Esimerkiksi Sirpa Kähkösen uusinta teosta on meille tilattu 42 kappaletta ja Antti Heikkisen uusinta kirjaa 38 kappaletta, mutta onhan meillä kirjastojakin yhteensä 14 ja myös kolme kirjastoautoa, Airaksinen valottaa.

– Pikalainahylly kannattaa aina katsoa kirjastossa käydessään. Hyvässä lykyssä sieltä voi löytyä suosikkiuutuus ilman jonottamista. Pikalainoja ei voi varata ja niiden laina-aika on seitsemän vuorokautta, Korhonen kertoo.

Kirjat

Varatuimmat 2.11.2021

Riley Lucinda, Oliivipuu, varauksia 268

Kähkönen Sirpa, Vihreä sali, 237

Brotherus Hanna, Ainoa kotini, 197

Liksom Rosa, Väylä: Kertomus, 190

Mustonen Enni, Näkijä, 184

Riley Lucinda, Kadonnut sisar, 175

Heikkinen Antti, Latu, 141

Lahtela Johannes, Samuli: Pimeydestä valoon, 127

Rönkä Matti, Surutalo, 114

Grebe Camilla, Veteen piirretty viiva, 111

Lähde: Kuopion kaupunginkirjasto

Kirjat

Lainatuimmat 1.1.–15.10.2021

Owens Delia, Suon villi laulu, lainoja 795

Kytömäki Anni, Margarita, 774

Heikkinen Antti, Einari, 731

Kinnunen Tommi, Ei kertonut katuvansa: vaellusromaani, 719

Nousiainen Miika, Pintaremontti, 699

Mustonen Enni, Pukija, 640

Lehtolainen Leena, Jälkikaiku, 577

Jansson Anna, Katoavat jäljet, 576

Rautiainen Petra, Tuhkaan piirretty maa, 557

Mustonen Enni, Näkijä, 554

Lähde: Kuopion kaupunginkirjasto

Kommentoi