Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjasto: Elämäkerrat ja sota-ajan kuvaukset kiehtovat – Kirjallisuuspalkinnot tietävät piikkiä lainausmäärissä, nykyajan savolaiset kirjailijatähdet ovat suosikkeja

Julkkisten ja muiden tunnettujen sekä ansioituneiden ihmisten elämä, historia ja sota-ajan kuvaukset ajassa eläneiden yksilöiden näkökulmasta, jännitys, romantiikka ja seikkailu.

Muun muassa nämä ovat aihepiirejä, jotka kiinnostavat kuopiolaisia lukijoita kirjaston varaus- ja lainatilastojen perusteella.

– Myös paikallisuus näkyy vahvasti listoilla, Kuopion kaupunginkirjaston informaatikko Laura Airaksinen kertoo.

Sirpa Kähkösen ja Antti Heikkisen kirjat ovat kestosuosikkeja ja kysyttyjä, ja esimerkiksi Heikkisen kirjoittamasta Ladusta oli jo noin 150 varausta tehtynä, ennen kuin teos saapui kirjastoon.

Kirjallisuuspalkinnot tietävät piikkiä lainausmäärissä. Kiinnostus herää entisestäänkin.

– Tästä kertoo esimerkiksi Anni Kytömäen kaunokirjallisuuden Finlandialla palkitun Margaritan sijoittuminen kärkisijoille lainatuimpien listallamme, Airaksinen arvelee.

T ietokirjoja varataan ja lainataan ahkerasti.

– Toinen palkittu kymmenen lainatuimman joukossa on Savonia-kirjallisuuspalkinnon saanut, Petra Rautiaisen kirjoittama Tuhkaan piirretty maa.

Kun julkisuuden henkilöstä tehdään elämäkerta, hän on myös esillä tiedotusvälineissä, ja tämä vaikuttaa myös kirjojen kysyntään kirjastoissa.

– Viime aikoina on ilmestynyt kotimaisista muusikoista, kuten Kaija Koosta, Ismo Alangosta, Pave Maijasesta ja Dannystä kertovat elämäkerrat, Laura Airaksinen luettelee.

– Varatuimpien musiikkikirjojen kärjessä on tällä hetkellä Samuli Edelmannin elämäkerta noin 130 varauksella.

Airaksisen mukaan kirjaston arkipäivää on asiakas, joka tulee kirjasta kertovan lehtileikkeen tai kirjalistauksen kanssa kirjastoon lainauspuuhiin.

– Jos kirjan pohjalta tehdään elokuvaa tämä heijastuu myös kyseisen kirjan ja kirjailijan muiden teosten lainausmääriin, hän mainitsee.

Kuopion kaupunginkirjaston informaatikko Pirkko Korhonen kertoo, että varatuimpien listan ykkönen, kirjailija Lucinda Riley on monen ikäisten lukijoiden suosikki Oliivipuullaan ja Seitsemän sisarta -kirjasarjallaan samoin kuin Enni Mustonen.

– Myös tietokirjoja varataan ja lainataan ahkerasti. Naisten erätarinat, kansallispuistot, matkakertomukset ja sukututkimus ovat esimerkkejä kiinnostavista aihepiireistä.

Hittikirjoja voi joutua odottamaan tovin tai pitkäänkin, vaikka kirjastoon niitä tilataan useita.

– Esimerkiksi Sirpa Kähkösen uusinta teosta on meille tilattu 42 kappaletta ja Antti Heikkisen uusinta kirjaa 38 kappaletta, mutta onhan meillä kirjastojakin yhteensä 14 ja myös kolme kirjastoautoa, Airaksinen valottaa.

– Pikalainahylly kannattaa aina katsoa kirjastossa käydessään. Hyvässä lykyssä sieltä voi löytyä suosikkiuutuus ilman jonottamista. Pikalainoja ei voi varata ja niiden laina-aika on seitsemän vuorokautta, Korhonen kertoo.