Zombiakut aiheuttaneet useita tulipaloja - Käsittele ja kierrätä oikein

Paristojen ja akkujen kierrätyksen asiantuntija- ja tuottajayhteisöt ovat huolissaan väärään paikkaan heitetyistä akuista ja paristoista. Paristokierrätystä Suomessa organisoiva Resec Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck kertoo, että kolhiintuessaan akut ja paristot heräävät henkiin ja aiheuttavat jo kuukausittain tuhoisia tulipaloja kodeissa ja jätehuollon eri vaiheissa. Pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet 20 ”zombiakkujen” eli väärin käsiteltyjen akkujen ja paristojen aiheuttamaa tulipaloa vuoden 2020 alusta alkaen. Lisäksi rekisteristä puuttuu lukematon määrä läheltä piti -tilanteita, joissa ei ole tarvittu pelastuslaitosta.

– Tämän määrän pelätään kasvavan, mikäli erityisesti litiumpohjaisten akkujen oikeaan lajitteluun ei kiinnitetä huomiota, sillä litiumioniakkujen määrän markkinoilla on ennustettu 14-kertaistuvan vuoteen 2030 mennessä, Stenbäck sanoo.

Stenbäckin mukaan oikein lajiteltujen paristojen ja akkujen erilliskeräyksessä vaaratilanteet ovat olleet harvinaisia, mutta kauppojen paristokeräyspisteilläkin niitä on ollut.

– Näissä tapauksissa vaaran ovat aiheuttaneet teippaamattomat litiumparistot ja siksi kehotamme teippaamaan kaikkien paristojen ja akkujen virnanavat heti kun ne poistetaan käytöstä. Teippaamattomat paristot ovat aiheuttaneet vaaratilanteita myös kotona.

Zombiakulla tarkoitetaan käytöstä poistettua litiumioniakkua tai litiumparistoa, joka on esimerkiksi kolhun seurauksena herännyt uudelleen henkiin ja on pullistunut, kuumentunut tai päästää outoa ääntä. Zombiakun heräämisen henkiin voi estää käsittelemällä paristoja ja akkuja käyttöohjeiden mukaisesti ja viemällä ne käytön jälkeen virtanavat teipattuna niille tarkoitettuihin kierrätysastioihin. Akut tai paristot eivät missään tapauksessa kuulu sekajätteeseen.

Resec Oy:n tilastoista käy ilmi, että kuopiolaiset kierrättivät postinumeroalueilla 70–75 viime vuonna 328 grammaa paristoja per asukas, mikä tekee 14 kappaletta AA-paristoa per asukas. Ahkerimmat kierrättäjät löytyvät Savonlinnasta ja Forssasta. Heikointa kierrätys on Helsingissä ja Oulussa. Aluekohtaiset tilastot ovat asukkaiden kierrätysaktiivisuuden suhteen vain suuntaa antavia.

Lisätietoa paristojen ja akkujen kierrätyksestä oikein saa osoitteesta: www.paristokierratys.fi

Teip-paamattomat paristot ovat aiheuttaneet vaaratilanteita myös kotona.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut