Kuopiolainen Tiitus Tolvanen on ystävystynyt kotialueensa varisten kanssa - Katso video, kuinka varikset seuraavat häntä

Tiitus Tolvasella on noin kuukauden päivät ollut lenkkiseurana pari varista. Inka Matilainen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Lähdemme kiertämään lenkkiä Kettulanlahden nurmikenttä ympäri Kaisu Tolvasen, hänen poikansa Tiitus Tolvasen ja kahden koiran kanssa. Ei aikaakaan, kun näemme puussa istuvat kaksi varista. Linnut selvästi huomaavat meidät ja Tiituksen tiputtaessa maahan muutamia pähkinöitä, tulevat ne syömään hänen lähelleen. Linnut seuraavat meitä koko lenkin ajan suhteellisen pitkän matkan päästä. Normaalisti ne tulevat hyvinkin lähelle Kaisua ja Tiitusta, mutta nyt ilmeisesti punapäinen toimittaja herättää epäilyksiä ja ne säilyttävät pidemmän välimatkan.

– Olen kuullut, että ihmiset voivat ystävystyä lintujen kanssa ja halusin kokeilla. Aluksi kokeilin houkutella pihaan harakoita pähkinöillä ja tietynlaisilla toistuvilla naksutusäänillä. Niitä ei tullut, mutta variksia tuli sen sijaan, kertoo 16-vuotias Tiitus.

Kun Tiitus oli ruokkinut variksia pihassa jonkin aikaa, ne alkoivat seurata häntä myös lenkille. Linnut lentävät Tiituksen perässä puusta toiseen tai katulamppuja pitkin. Välillä ne myös kävelevät hänen takanaan ja syövät maahan tiputettuja pähkinöitä.

– Nyt ne ovat myös alkaneet viedä pähkinöitä pesäänsä. Lintuja on kahdesta viiteen ja välillä joukossa on myös harakoita, Tiitus kertoo.

– Ja ne tosiaankin tunnistavat kasvot, vaikka aluksi luulimme, että ne ovat ehdollistuneet koiriin. Tiitusta ne seuraavat ja minuakin, mutta eivät esimerkiksi Tiituksen siskoa ja nytkin ne pysyvät selvästi kauempana, kun on uusi ihminen mukana, äiti Kaisu sanoo.

Kaisu ja Tiitus kertovat, että varikset tunnistavat etenkin Tiituksen jo kaukaa kotitalon lähellä ja liittyvät kävelyseuraan tulipa hän mistä suunnasta tahansa. Samalla he ovat huomanneet, että variksilla on selkeä reviiri, eivätkä ne seuraa enää tietyn alueen yli.

Ne pysyttelevät tällä tietyllä alueella.

– Ne pysyttelevät tällä tietyllä alueella. Ja siitäkin tietää, että ne tunnistavat kasvot, kun liikkumisen kellonajalla ei ole väliä, vaan ne liittyvät aina seuraan kun näkevät Tiituksen.

Kiinnostus eläimiin ja lintuihin Tiituksella on ollut pienestä saakka. 10-vuotiaana hän oli kansalaisopistolla pidetyn lintukurssin nuorin osallistuja ja kokemusta on myös kanoista, joita perheellä on ollut vuodesta 2018 lähtien.

– Olen ollut aina kiinnostunut evoluutiosta, dinosauruksista ja linnuthan polveutuvat niistä, ja siksi ne kiehtovat. Niissä viehättää erityisesti se, että ne osaavat lentää. Myös lintuihin liittyvä mytologia kiinnostaa.

– Tiitus sai eräältä ystävältäni munan, jonka hän hautoi ja siitä tuli tipu. Sen jälkeen hankimme kanoja. Muuten ne ovat meillä, mutta nyt ne viettävät ensimmäistä kertaa talven Outokummussa ystävän luona, Kaisu kertoo.

Sekä äiti että Tiitus korostavat, että variksien ruokinta on aloitettu vasta ilmojen viilettyä, niitä ei olla ottamassa lemmikiksi eikä niille syötetä mitään epäterveellistä kuten pullaa. He muistuttavat, että ruokkiihan moni muukin pihassaan lintuja ja vastaavaa tekevät monet luontokuvaajat, kun he houkuttelevat esimerkiksi lintuja kädelleen.

– Eikä kenenkään tarvitse pelätä, että ne alkaisivat hyppiä päälle ohi kulkiessa. Ne lähestyvät vain Tiitusta ja minua, Kaisu sanoo.

– Toiveenani olisi, että varikset uskaltaisivat joskus tulla vielä lähemmäs.

Katso video Tiituksesta ja variksista alla olevasta linkistä Viikkosavon YouTube-kanavalta.

Tiitus ja varikset

Juttua muokattu 3.11.2021 kello 13.02. Korjattu Kaisun sitaatti, jossa hän kertoo perheen kanoista. Sitaatissa sanottu alunperin, että kanat viettävät kaikki talvet Outokummussa. Korjattu, että kanat ovat nyt ensimmäistä kertaa talven Outokummussa.

Kommentoi