Komediaklubit palaavat ohjelmistoon – Juha Jylhäsalmi odottaa jälleen innolla ihmisten ilahduttamista: "Mikään ei vedä vertoja komediafestivaalin viimeiselle illalle, kun kaikilla on niin hyvä fiilis ja ihmiset halailevat onnellisina toisiaan"

Ali Jahangiri valtaa lavan Intron komediaklubilla lauantaina 20.11. Kuva otettu Siilinjärven kesäteatterilla 2019. Ilkka Kokkonen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Intron komediaklubit tekevät paluun lauantaina 20.11. hyväntekeväisyysklubin merkeissä. Kello 18 alkavassa illassa nähdään stand up -show Ali ihmemaassa. Kuopion Komediafestivaalin tuottaman klubin kaikki lipputulot menevät palvelumaksujen ja verojen jälkeen Hope ry:lle, joka tukee Pohjois-Savossa vähävaraisia perheitä. Komediaklubeja on tämän vuoden puolella luvassa toinenkin. Lauantaina 11.12. lavan ottavat haltuun Jukka Lindström, Mika Eirtovaara, Fathi Ahmed ja Heidi Mäkelä.

Festivaalijohtaja Juha Jylhäsalmi on varovaisen innoissaan loppuvuoden tapahtumista ja erityisen innolla hän odottaa joulukuista Musiikkikeskuksen iltaa, joka järjestetään 18.12. Tuolloin on luvassa erillinen esitys tukilippujen ostajille ja yhteistyökumppaneille sekä kaikille avoin show.

– Musiikkikeskuksen keikat ovat minun mittapuullani todella iso juttu, ihan mestaruuspeli. Lippuja esitykseen on mennyt todella hyvin ja uskon, että loputkin käyvät kaupaksi. Odotan illan fiilistä todella paljon, koska paikalla on todella paljon tuttuja ja jopa oma äitini tulee paikalle. Ainakin tekemään esiintyjille pitsaa, jos ei muuta.

Viimeisen kahden vuoden aikana Jylhäsalmi on joutunut perumaan tärkeimmän tapahtumansa, eli Kuopion Komediafestivaalin koronapandemian takia. Työn kautta itsensä määritelleelle Jylhäsalmelle taloudellinen isku ei tilanteessa ollut edes pahinta.

– Kyllä tässä on joutunut miettimään, kuka sitä oikein on, kun ei olekaan sitä työtä joka määrittää. Etenkin kun on tottunut tekemään ja olemaan ihmisten äärellä. Olin valmistautunut tekemään vuonna 2020 omalla mittapuullani todella isoja juttuja, ja se ilmapallo puhkaistiin monta kertaa. Pettymys oli älytön, ja esimerkiksi alkuvuonna minulla ei tammi-helmikuussa ollut mitään töitä.

Aina suurella sydämellä työtään tehnyt Jylhäsalmi sanoo pysähtymisen tuottaneen hyviäkin oivalluksia ja hän on kaikesta huolimatta positiivisella mielellä tulevaisuuden suhteen. Hyvänä asiana hän on pitänyt mahdollisuutta rauhoittua ja miettiä oikeasti, kuka on ja mitä tahtoo.

Nyt taas ajattelen, että voin tehdä vähemmänkin, ja ehkä nautinkin siitä enemmän suorittamisen sijaan.

– Olen löytänyt itsestäni uusia puolia. Pandemia-prosessi muutti ajatuksiani siitä, mitä ajattelen bisneksestä ja itsestäni. Ennen minulla on ollut enemmän näyttämisen halua. Nyt taas ajattelen, että voin tehdä vähemmänkin, ja ehkä nautinkin siitä enemmän suorittamisen sijaan.

Pandemia-aikana Jylhäsalmi sai järjestettyä joitakin stand up -esityksiä ja pienen kiertueenkin kesällä. Hän kertoo, että ihmiset ovat olleet todella iloisia esityksistä, kuten myös itse esiintyjätkin. Tuo ilo on syy, miksi Jylhiksenäkin tunnettu mies työtään lopulta tekee.

– Ilon tuottaminen, ihmisten yhteen tuominen ja kulttuurin tuottaminen kaupunkiin. Se, että ihminen saa elämäänsä hetken, jolloin hän pääsee irtaantumaan omasta arjesta. Mikään ei vedä vertoja komediafestivaalin viimeiselle illalle, kun kaikilla on niin hyvä fiilis ja ihmiset halailevat onnellisina toisiaan.

Ali ihmemaassa -show Introssa lauantaina 20.11. Hyväntekeväisyysklubin mahdollistavat: TMR Invest, DG, Hohde, Trube, Agrihuolto Pitkänen, Kuopion Vartiointipalvelu, K-Market Satama ja Responsive-Lattiat.

Kommentoi