Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opiskelija tienaa somella enemmän kuin perusduunari – Lumitin lukiosta kirjoittanut Olivia Bigovic (21) elättää itsensä some-yrittäjänä Helsingissä

Olivia Bigovic kirjoitti ylioppilaaksi Kuopiossa Lumitin lukiossa vuonna 2019. Jo lukulomalla helmikuussa hän päätti kokeilla itsenäistä elämää kaverinsa kanssa Helsingissä. Säästöjä ei ollut mutta hyppy tuntemattomaan kiehtoi enemmän kuin kotinurkkien itsestäänselvyydet.

– Pakkasimme tavaramme ja muutimme kaverini kanssa Helsinkiin täysin tyhjän päälle. Halusin näyttää huolestuneille vanhemmilleni, että pärjään yksin ja ilman heidän taloudellista tukeaan. Tuolloin Kuopiolle tuli vain stoppi ja oli pakko kokeilla omin voimin pärjäämistä, kertoo Bigovic.

Itsenäistymisriitissä oli omia kipukohtia, yksinäisyyden tunteita ja mielialan heilahtelua. Reilussa kahdessa vuodessa Oliviasta kuitenkin kasvoi menestyvä someyrittäjä ja sisällöntuottaja. Olivia käyttää somessa ”taitelijanimeä” Olivia Vidael. Blogisti tarjoaa yrityksille mainostilaa Instagramissa ja Tik Tokissa.

Somessa hänellä on noin 35 000 nuorista aikuisista koostuvaa seuraajaa. Nuori yrittäjä haluaa inspiroida muita sisällöntuottajia ja teki aloittelijoille e-kirjan somessa vaikuttamisen keinoista.

– Mainostyyppistä sisältöä postauksissani on noin 10 prosenttia. Videoilla esiinnyn etupäässä omilla ehdoillani ja omana itsenäni. Aitous on minulle kaupallisuutta tärkeämpi arvo.

Tienestejään hän ei halua julkisesti kertoa, mutta aika iso johtaja pitää olla, ennen kuin pääsee Olivian parhaiden kuukausien ansioihin. Nelinumeroisia euromääriä tipahtelee tilille huonoinakin kuukausina. Some-töiden ohella hän opiskelee ammattikorkeakoulussa kansainvälistä bisnestä.

Seuraajistani suurin osa on maksukykyisiä kosmetiikan ostajia.

– Helsingissä asuminen maksaa paljon enemmän kuin Kuopiossa. Aiomme joskus muuttaa avomieheni kanssa takaisin Kuopioon.

Ura someyrittäjänä ei ole sattumaa. Olivia on jo nuoresta tytöstä alkaen kuvannut Youtube-tileille videoita. Media-alan yrittäjä hänestä alkoi kuoriutua vasta yhden PR-toimistojen järjestämän verkostoitumistilaisuuden ansiosta.

– Sain asiantuntijoilta suosituksen oman yrityksen perustamisesta. He vinkkasivat, että somella voi ansaita elantonsa. Tartuin ideaan, koska olin jo aiemmin videoinut luontoa, eläimiä ja itseäni. Perustin yrityksen ja sain TE-keskukselta starttirahaa.

Työssään hän oppi markkinointia, laskutusta, kirjanpitoa ja kontaktien ottamista yrityksiin.

Tämän vuoden alusta hän on brändännyt postauksensa kauneusalaan, ihonhoitoon ja meikkeihin.

– Seuraajistani suurin osa on maksukykyisiä kosmetiikan ostajia, joille annan videoilla vinkkejä. Syksy ja kevät on kiireisintä aikaa, koska silloin yritykset lanseeraavat uusia tuotteita ja kaipaavat niille näkyvyyttä. Tilitoimiston hommatkin teen itse.

Kielitaitoisen Olivian seuraajat ovat toistaiseksi suomalaisia. Someyrittäminen ei vaadi suuria pääomia, koska kuvaukset voi hoitaa älypuhelimella.

Tällä hetkellä työt ja opiskelu sujuvat tasapainoisesti. Pandemian alussa eristäytyminen puolison kanssa vieraassa ympäristössä sai hänet tuntemaan itsensä huonovointiseksi ja alakuloiseksi.

– Avopuolisoni ehdotti, että menisin juttelemaan ammattilaisen kanssa. Itse halusin puhua mieluummin läheisteni kanssa ja oivalsin, ettei aina tarvitsekaan esittää positiivista edes somepäivityksissä. Opin kertomaan vaikeista hetkistä ja kielteisistä tunteista Instagramin tarinat-osiossa. Avoimuus helpottaa itseäni ja varmaan myös seuraajiani. Opin, että some voi toimia myös vertaistukena, kun ahdistaa.