Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korjaako Kuopion valtuusto alibudjetoinnin? – Opetukseen vaaditaan 1,5 miljoonaa euroa lisää, maksuton ehkäisy vedetty punakynällä – Vammaisten kuljetuspalveluissa 600 000 euron aukko?

Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen on juuri laatinut esityksensä Kuopion kaupungin tärkeimmästä asiakirjasta vuoden 2022 budjetista. Budjetista päättää hallitus 15. marraskuuta. Kaupunginvaltuusto naulaa budjetin lopullisesti 13. joulukuuta. Aiemmin lautakunnat ovat käsitelleet budjettia niille annetun budjettiraamin perusteella.

Kulisseissa valtuustoryhmät käyvät parasta aikaa neuvotteluja, joissa sovitaan, mitkä lisäysesitykset hyväksytään valtuustossa. Ryhmien lisäysesitykset käsitellään torstaina 11.marraskuuta pidettävissä puolueiden välisissä neuvotteluissa.

Itse budjettivaltuusto on valmiiksi käsikirjoitettu näytelmä, jossa vain yhteisesti sovitut esitykset hyväksytään.

Raamibudjetoinnin yleisluonteisuuden vuoksi budjetti tarkentuu myöhemmin, kun lautakunnat päättävät käyttötaloussuunnitelmistaan. Valtuustossa voidaan kuitenkin tehdä lautakuntia sitovia kirjauksia.

Kasvun ja oppimisen lautakunta sai 216,2 miljoonan euron raamin, mikä on 5,4 miljoona euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Lautakunta esitti kuitenkin vielä 3 miljoonaa euroa lisää opetukseen. Pirhosen esityksessä riita on pantu puoleksi eli hän esittää kehykseen 1,4 miljoonan euron lisäystä. Lautakunnan puheenjohtaja Kari Loponen (kesk.) pitää lautakunnan 3 miljoonan lisäysesitystä realistisena.

– Ylitystarpeemme nousee esille ryhmien neuvotteluissa ja asia ratkaistaan valtuustossa. Koulupuolen budjetit ovat olleet aina luotettavia. Yksimielisessä esityksessämme ei ole ilmaa puoleen tai toiseen.

Ryhmien lisäysesitykset käsitellään torstaina.

Perusturva- ja terveyslautakunnan budjettikäsittelyssä poistettiin maksuton alle 25-vuotiaiden ehkäisy. Ehkäisystä äänestettiin ja asia nousee esille ryhmien neuvotteluissa. Viikkosavon tietojen mukaan lautakunnan budjettiesityksessä on kaksi alibudjetoitua kohdetta.

Koronan vuoksi tänä vuonna on jäänyt käyttämättä 600 000 euroa vammaisten kuljetuspalveluista. Budjetti on tehty alentuneen käytön mukaan. Kun elämä normalisoituu subjektiivinen oikeus nostaa todennäköisesti kustannuksia noin 600 000 eurolla.

Lisäksi kaupungilla ja sairaanhoitopiirillä on erilainen käsitys tulevasta erikoisairaanhoidon kulurakenteesta. Kunnan on kuitenkin maksettava KYSin laskut, mikä tietää kaupungille miljoonaluokan kululisäyksen budjettiin.

Puheenjohtaja Olli-Pekka Ryynänen (kok.) myöntää alibudjetoinnin riskit ja oikaisee samalla lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin liittyvää syyllistävää keskustelua.

– Kaupunki on resursoinut lisää lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin. Ongelma on vai siinä, että kolmeen psykiatrin virkaan ei ole tullut hakijoita. Hakijapula on valtakunnallinen ongelma. Alibudjetointia syntyy, kun kaupungilla ja KYSillä on rahantarpeesta erilainen käsitys. Olen huolissani myös vanhusten palveluiden tavoitteiden ja määrärahojen ristiriidasta. Olen pyytänyt asiasta selvitystä.

Hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan puheenjohtaja Neeta Röppänen kertoo, että Viikkosavon 17.2.2021 esille nostaman vertaisohjattujen vesijumpparyhmien lakkautumisuhka näyttää väistyvän. Toimintaa varten on varattu budjetissa 110 000 euroa.

– Vertaisohjaajatoiminnan rahoitus ei heiluta annettua raamia. Pienet lisäykset hoituvat, kun pandemian jälkeen liikuntahallien ja kulttuurilaitoksien kävijämäärät ja lipputulot nousevat roimasti.

Korjatuilla valtuutettujen esityksillä Pirhosen ennustama talousarvion 14,3 miljoonan euron alijäämä on kasvamassa, mutta budjettiteknisesti asia on korjattavissa nostamalla verotulojen arviota. Kaupunki velkaantuu budjetin mukaan 4 174 euroa asukasta kohti. Toi-siko veronmaksajille lohtua, jos kaupungin tunnusluvuissa näkyisi, paljonko on kaupungin investointien ja omaisuuden arvo jaettuna asukasmäärällä.