Kanttila valmiiksi kaupungin juhlavuoteen mennessä – "Paitsi kulttuurin ja taiteiden talo, Minna Canthin talo on ehdottomasti myös paikka, missä esitellään Kuopion kaupankäynnin historiaa"

Entiseen Minna Canthin lankakauppaan sisustetussa monimuototilassa käy innostunut puheensorina, kun Minna Canthin talo ry:n toiminnanjohtaja Anja Lappi ja yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Atso Almila valottavat Kanttilan tulevaisuudensuunnitelmia.

Päällimmäinen ilonaihe tällä hetkellä ovat kuopiolaisten tekemät huonekalulahjoitukset, joilla monitoimitilaan, mutta myös eteiseen on loihdittu entisajan tyylikästä sekä tunnelmallista ilmettä.

Yksi lahjoituskokonaisuus on vierashuoneen kalustoa, joka on valmistettu Kanttilan naapurustossa Minna Canthin kadulla sijainneessa Huonekalutehdas Juho Konttinen Osakeyhtiössä.

– Lahjoitustoiminnan ydin on, että Kanttila on meidän kaikkien yhteinen vastuu. Yhdistys sai juuri rahankeräysluvan ja keräykset muodostavat yhden osan rahoituksesta. Valmistuttuaan Kanttila tarjoaa ohjelmaa ja on ympärivuotinen matkailukohde. Näyttelyt, messut ja yksityisjuhlat mahtuvat residenssitoiminnan kylkeen. Kuka vaan voi vuokrata huoneen tai vaikka koko Kanttilan, Lappi taustoittaa.

– Olemme jonkin verran myös saaneet rahalahjoituksia. Ihmiset ovat ottaneet yhteyttä ja todenneet, että on tärkeä asia, että meillä Suomessa on tällainen Kanttila. Etsimessämme on edelleen Minna Canthin aikaista esineistöä tarinoineen ja myös vanhaa, varsinkin Kuopio-aiheista kirjallisuutta.

Majoitushuoneiden nimiksi tulevat Minna Canthin lasten nimet .

Kuin Greenwich Village ja kulttuurikauppakeskus. Muun muassa näillä sanoilla Atso Almila ja Anja Lappi kuvailevat Kanttilaa ja sen lähitienoita.

– Paitsi kulttuurin ja taiteiden talo, Minna Canthin talo on ehdottomasti myös paikka, missä esitellään Kuopion kaupankäynnin historiaa. Minna Canth pyöritti perhettä, taidetta, kirjoittamista ja kauppaa, Lappi luettelee.

Minna Canthin koti ja liiketila sijaitsi kiinteistössä vuosina 1854–1897. Sisä-Suomen ensimmäinen kirjakauppa toimi paikalla vuosina 1820–1846. Canthin perilliset pitivät rakennuksessa kauppaa vuoteen 1974 saakka.

– Nykyään Minna Canthin talo ry omistaa kiinteistön kaikki osakkeet ja tontti on myyty Kuopion kaupungille. Kiinteistöosakeyhtiö pyrkii remontoimaan rakennusta ja yhdistys hakemaan rahoitusta, Lappi selvittää.

Monitoimitilan lisäksi kokonaisuudessaan 1 200 neliömetriä käsittävän rakennuksen alakertaan on arkkitehti Arto Mattila suunnitellut kahvila- ja ravintolatiloja, yläkertaan majoitustiloja, residenssi- ja työtiloja ja Minnan Salonkia sekä ullakolle esitystilan.

Kulttuuri on hengen viljelyä.

– Majoitushuoneiden nimiksi tulevat Minna Canthin lasten nimet, huoneita on 7 ja lapsia oli 7. Ullakolla on esiintymistila, jossa onnistuvat niin kamarikonsertit kuin teatteriesitykset, jotka pystytään striimaamaan korkealuokkaisesti maailmalle, Atso Almila kertoo.

– Rakennuksen kuoret eli seinät ovat suojeltuja, mutta koko sisätila on tarkoitus laittaa uusiksi. Rakennuspiirustukset ovat julkisia ja kaikkien nähtävillä netissä.

Lappi mainitsee, että yhtä huonetta on pidetty varalla lastenkulttuurin kodiksi.

Tavoitteena on, että kulttuurikeskus Kanttila saisi uudet loistonsa ajat Kuopion 250-vuotisjuhlavuonna vuonna 2025.

– Muutos- ja korjaustöiden kustannusarvio on 4,5 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä rahaa on käytetty 450 000 euroa. Seuraavan vaiheen kustannus on 100 000 euroa, jolla suunnitelmat viedään rakennuslupavaiheeseen, Anja Lappi selostaa.

– Selvitysvaiheessa mukana on jo ollut niin Museovirasto, Taiteen edistämiskeskus kuin Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto. Myös Opetus- ja kulttuuriministeriö on osoittanut kiinnostusta olla mukana projektissamme. Tämän tyyppisissä hankkeissa on joka paikassa yleensä mukana myös kunta ja valtio osuuksillaan. Kulttuurilaki määrittää, että kulttuuriperinnön vaaliminen on yhteistyössä toteutettavaa toimintaa. Isot EU-hankkeet ovat mahdollisia vain kaupungin kanssa yhteistyössä.

Lappi toteaa, että hankkeelle on aistittavissa nostetta erityisesti valtakunnallisesti.

– Kulttuuri on hengen viljelyä ja tällaiset paikat ovat kannanottoja asialle. Puhumme valtakunnallisesti tärkeästä kokonaisuudesta ja myös kulttuurimatkailukohteesta, hän luonnehtii.

Kanttila on jo nyt aktiivisen toiminnan kulttuuritila

Kanttilan muutos- ja korjaustöistä sekä tulevaisuudesta on kerrottu syksyn aikana Kanttilakierroksilla, joilla kiinnostuneet ovat päässeet tutustumaan Minna Canthin entiseen kotiin ja hänen liiketiloihinsa.

Tilaisuuksiin on kuulunut osana myös kulttuurivaikuttajien vierailut. Torstaina 18. marraskuuta vieraana on kirjailija Kirsi Pehkonen, joka kertoo kirjailijan työstä, siitä, miten romaani rakentuu ja miten sarjaa kirjoitetaan.

Perjantaina 26. marraskuuta vieraana on muusikko, näyttelijä Eija Ahvo, jolta on ilmestynyt elämäkerta. Haastattelija toimii kirjailija Elina Saksala ja säestäjänä Minna Miettinen.

– Kanttila on avoinna yleisölle perjantaisin kello 10–18 ja lauantaisin kello 10–15 sekä myös sopimuksesta. Kanttilan joulu aukeaa 6. joulukuuta, Minna Canthin talo ry:n toiminnanjohtaja Anja Lappi kertoo.

– Kanttila on jo nyt ollut kiinnostava kohde. Kävijöitä Kanttilassa on viime aikoina ollut aina Torniosta asti, hän sanoo.

Tekemätöntä työtä riittää esimerkiksi kerättävien tarinoiden muodossa.

– Miellämme kuulisimme rakennukseen ja sen toimintaan liittyviä kertomuksia esimerkiksi 1940-lukua eläneiltä henkilöiltä. Valokuvia meillä on muutama 1920–1930-luvuilta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut