Matti Kontro on Pohjois-Savon kovatuloisin - Antoi Viikkosavolle haastattelun vuonna 2015 ennakoluuloista Venäjän Karjalaa kohtaan: ”Venäjän Karjalassa on tarjolla luonnonrikkauksia ja pätevää työvoimaa. Suomalaiset sortuvat ennakkoluuloihinsa"

Matti Kontro kuvattuna vuonna 2015. Ismo Vornanen
Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

Kuopiolaisen Pin Articin toimitusjohtaj a Matti Kontro osti Antti Väyrysen ja Jukka Norpan kanssa Ikean sahan Karjalan Kostamuksesta tammikuussa 2015. Tehtaassa on 225 työntekijää.

Kontroa kuitenkin harmittaa, että Kuopionkin korkeuksilla ollaan ennakkoluuloisia Karjalassa toimivia yrityksiä kohtaan. Väärät asenteet vaivaavat rahoituslaitoksia ja jarruttavat kaupantekoa. Kontron mielestä itäsuomalaiset ovat paljon lähempänä Karjalan vieraanvaraista ihmistyyppiä kuin jäyhiä rannikkoruotsalaisia.

– Itäsuomalaisten ja rajan takaisen Karjalan mentaliteetti on hyvin lähellä toisiaan. Rajaa on siirretty historiassa monta kertaa Venäjän ja Suomen välillä. Karjala kuuluu henkisesti Itä-Suomeen, vaikka raja sattuu olemaan välissä, sanoo Kontro.

Suomessa epäillään työn laatua

Metsäammattilaisen mukaan Venäjällä on hyvin hoidettuja kuusi- ja mäntymetsiä ja koulutettua paikallista työvoimaa. Viranomaisyhteistyö rajan takana toimii erinomaisesti, vaikka suurvaltapolitiikassa välillä kuumenee. Suomessa epäillään asenteellisesti työn laatua tai yhteiskuntarauhan puutetta Venäjän bisneksessä.

– Ennakkoluulot ovat sitä isompia mitä vähemmän asioista tiedetään. Virolaiset näkevät suomalaisia paremmin, että Venäjä on mahdollisuus, vaikka heilläkin on kielteisiä asenteita. Riittää kun ymmärtää, että business is business.

Kontro osaa vertailla. Hän on ollut puualalla vuosikausia sekä Väli-Amerikassa että Venäjällä. Venäjällä hän ei ole törmännyt kertakaan korruptioon. Myös työntekijöiden moraali esimerkiksi Kostamuksessa on ollut korkea. Tavarakuljetukset rajan yli ovat toimineet sujuvasti.

Saaristokaupungissa asuva Matti Kontro on nähnyt metsäteollisuutta kaikilla maailman mantereilla. ”Suomalaiset eivät aina ymmärrä Karjalan luonnonrikkausien päälle.”

Suomessa enemmän uhkia

Toimitusjohtajan mielestä metsäalalla on Suomessa enemmän uhkatekijöitä kuin Venäjällä, esimerkiksi vastuuttomia satamalakkoja.

– Suomessa ihmisillä on laaja sosiaaliturva. Jos on liian hyvin syönyt, se näkyy helposti työmoraalissa. Lakotkaan eivät ole Venäjällä riesana kuten Suomessa. Venäjällä voi pyytää akateemisesti koulutetulta naiselta kahvinkeittoapua, kunhan muistaa viedä joskus suklaarasian, virnistää Kontro Suomen tasa-arvokäsityksille.

Kummilapsi otetaan kaukaa

Viikoittaisten Kostamus-työmatkojensa ohella Kontro käy metsästysretkillä Vienan Karjalan sydänmailla. Karjalassa on paljon köyhyydessä eläviä perheitä ja lapsia.

– Suomalaisista on paljon seksikkäämpää ottaa kummilapsi Perusta kuin Karjalasta, Kontro toteaa.

Kommentoi