Koronatautiryppäistä ei tiedoteta julkisesti – Hoivakodin koronaryppäästä on kerrottu vain asianosaisen yhdyshenkilölle, Tieto ei näytä tavoittavan kaikkia omaisia

Viikkosavoon otettiin yhteyttä Kuopion kaupungin hoivayksikön koronatartuntaryppään vuoksi. Viestin lähettäjän mukaan kaupunki ei ole tiedottanut tartunnoista edes kaikille omaisille. Erään omaisen mukaan hänen piti itse olla aktiivinen, jotta sai tietoa kyseisen hoivayksikön tartunnoista.

Tiedustelimme tartuntatilanteesta ensin vastaavalta hoitajalta, joka ohjasi soittamaan lähiesimiehelleen. Esimies Heidi Rissanen kertoi olleensa tehtävässä vasta pari päivää. Hän totesi, että ei tiennyt mitään hoivakodin aikaisemmasta tartuntahistoriasta.

– Olen uusi tässä tehtävässä enkä tiedä menneiden viikkojen koronatilanteesta mitään. Tällä hetkellä ei hoivakodissa ole mitään erityistä epidemiaa tai karanteeneja, toteaa Rissanen.

Kotihoidon päällikkö Kaija Kokkonen myönsi tietävänsä hoivakodin runsaista koronatartunnoista. Kokkosen mukaan tiedotus on nyt erilaista kuin aikaisemmin pandemian aikana.

– Omaisille kuuluisi ilmoittaa, jos hoivayksikössä on koronatartuntoja. Onkohan joku omainen jäänyt tiedotuksen ulkopuolelle? Tiedotuslinja on muuttunut, koska suurimmalla osalla on jo kahden rokotuksen suoja.

Kokkonen kertoo, että hoivayksiköissä on koronaa varten varautumissuunnitelma, jossa kerrotaan, miten koronan leviäminen ehkäistään. Hoivakotien omaiset tulisi kontaktoida heti, kun koronatartunta havaitaan.

Toisaalta niukka tiedotus lisää huhuja.

– Toimenpiteet koskevat ruokahuoltoa, hoitajien pukeutumista, siivousta ja vierailuja. Tavoitteena on pisarakosketuseritys. Jos on käynyt niin, että jotakin omaista ei ole informoitu koronatartunnoista, pyydän, että hän ottaisi yhteyden meihin esimiehiin.

Kotihoidon päällikkö korostaa, että rokotuksen ansiosta kyse on nyt aivan eri sairaudesta kuin vuosi sitten.

– Yleistä tiedottamista emme katso tarpeelliseksi, koska rokotusaikakaudella saamme taudin haltuun aivan eri tavalla kuin pandemian alussa.

Tartuntatautilääkäri Raija Savolainen sanoo, että tartunnoista tiedotetaan mediassa, jos kyseessä on joukkoaltistus ja ihmisiä ei voida muuten tavoittaa.

– Kouluissakin voidaan huoltajille tiedottaa rajatusti Wilma-viesteillä. Hoivakodeissa tiedotetaan potilaan yhdyshenkilölle tai jos joku omainen käy säännöllisesti paikalla. Varoitus tulee myös ulko-oveen, mutta emme halua lietsoa turhaa hysteriaa enää julkisuudessa.

Tiedotuspolitiikka on varsin erilainen kuin esimerkiksi vuoden 2020 keväällä, jolloin Kiuruvedellä toimivan iäkkäiden hoivakodin koronatartunnoista ja menehtyneistä uutisoitiin valtakunnan medioissa.

Helsingin Sanomat uutisoi 19. marraskuuta, miten koronatartunnat levisivät eräässä pääkaupungin koulussa, eikä tapauksessa tiedotettu kaikille vanhemmille. Vanhempia oli jopa kehotettu välttämään tiedon jakamisesta, jotta ”levottomuus” ei leviäisi laajasti.

Myös kuopiolaiset viranhaltijat perustelevat vaitonaisuutta hysterian lietsomisen välttämisellä. Toisaalta niukka tiedotus lisää huhuja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut