Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opiskelijavaihto keskeytyi asuntopulasta kärsivässä Rotterdamissa – ”En olisi uskonut, mitä voimavaroja löytyy, kun on noin ahtaalla”

M ilka Kummun opiskelijavaihto Hollannissa keskeytyi asumissyiden takia, mutta kokemus opetti.

Kysyn lopuksi: oliko reissu käymisen arvoinen?

– Oli, ehdottomasti. En kadu! Milka Kumpu vastaa heti.

Palataan alkuun. Sosiaalipsykologiaa Kuopiossa opiskeleva Kumpu oli suunnitellut vaihtoon lähtemistä toista kertaa, vielä maisterivaiheessa. Ensimmäinen opiskelijavaihto Itävallassa oli opettanut vaihdon olevan arvokas kokemus.

Lähdön piti olla tammikuussa 2021. Alkuvuonna 2021 koronatilanne oli vaikea, ja Hollannissa oli voimassa muun muassa ulkonaliikkumiskielto. Vaihto peruuntui, mutta uusi lähtö ajoitettiin elokuulle 2021. Vaihtoon lähteminen lähestyi, ja odotukset nousivat.

– Kun aloittaa uudet opinnot, siinä on oma jännityksensä. Kaikkea sitä odotin kovasti, Kumpu kertoo.

Päällä oli jatkuva aivosumu.

Kuopio, tutut kuviot ja koti jäivät taakse. Vastassa Rotterdamissa odottivat tutor-ryhmien tapaamiset, opiskelijatapahtumat ja uusi kaupunki.

Ensimmäisellä viikolla tulivat vastaan myös ensimmäiset ongelmat. Yliopistokampuksen vieressä olevan asuntolan elämä näytti vauhdikkaimpia ja raskaimpia puoliaan.

– Monet vaihtokaverit olivat nuorempia, ja ensimmäistä kertaa muualla kuin kotona. Siisteys ja esimerkiksi asuntolan sääntöjen noudattaminen olivat asioita, jotka olivat itselleni itsestäänselvyyksiä, mutta ei monelle muulle.

Bileitä oli alkuun joka yö, mutta juhliminen ei ajan myötä ottanut loppuakseen. Meteli jatkui yli yön, asuntolan yleiset tilat olivat täynnä sotkua. Roskia kaikkialla, lattioilla aina välillä oksennusta. Asuntola tunnetaan Rotterdamissa paikallisten keskuudessa biletalona.

Kumpu alkoi huomata merkkejä unen ja palautumisen puutteesta ja otti yhteyttä asuntolansa työntekijöihin. Asuntolasta kerrottiin, että juhlimiseen on ollut vaikeuksia puuttua. Joskus satapäiset nuorisoporukat kokoontuivat juhlimaan, ja porukoita oli vaikeaa saada hajotettua.

Samaan aikaan monessa Hollannin kaupungissa on kärsitty asuntopulasta, jopa asuntokriisistä. Monet ulkomaalaiset opiskelijat eivät saa asuntoja, minkä takia on perustettu jopa telttaleirejä hätämajoituksena.

Muuttaminen ei onnistunut korkean hintatason ja asuntojen huonon saatavuuden takia. Lisäksi asuntola teki Kummulle irtisanoutumisen vaikeaksi vaatimalla esimerkiksi toisen vuokralaisen löytämistä.

– En ollut tehnyt mitään väärää ja lisäksi koin, että minut vähän kuin savustettiin sieltä ulos. Olin yksin sen kaiken kanssa, Kumpu sanoo.

Opiskelijavaihdon piti olla neljän kuukauden mittainen, mutta Kummun vaihto kestikin vain puolitoista. Paluu Suomeen oli karvas, mutta ainoa vaihtoehto.

Monen koettelemuksen jälkeen Kumpu edelleen ajattelee käynnin olleen opettavainen.

– Olin nukkunut huonosti ja päällä oli jatkuva aivosumu. En olisi uskonut, mitä voimavaroja löytyy, kun on noin ahtaalla. Yllätyin, kuinka jaksoin ajaa sitä asiaa ja puolustaa oikeuksiani, kertoo Kumpu.

– Kiitollinen olen myös siitä, että ympärille löytyi ihmisiä, ketkä ovat valmiita auttamaan. Oli se sitten asunnon etsimisessä tai vaikka majoittamalla, Kumpu jatkaa.

Rotterdamilaisesta asuntolasta kuului myöhemmin, että Kummun lähdön jälkeen asioihin aletaan puuttua. Kumpu ei ehtinyt tämän hyödyistä nauttimaan, mutta kokee positiiviseksi sen, jos hänen taistelustaan oli jollekin toiselle vaihto-opiskelijalle lopulta apua.