Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluevaalien jälkeen käynnistyy ”siltarumpupolitiikka” – Onko sote-asema joka kuntaan epärealistinen tavoite? Hoidetaanko terveyspalveluita Pohjois-Savossa etäyhteyksillä?

Pohjois-Savon aluevaltuustoon valitaan 69 ehdokasta. Keskusta on kuntavaalien 2021 suurin puolue kaikissa maakunnan kunnissa lukuun ottamatta Varkautta. Varkauden suurin puolue on sdp. Keskusta hallitsee laajasti Itä- ja Pohjois-Suomessa. Sen kannatus on vähäistä Etelä-Suomen isoissa kaupungeissa Jyväskylästä Helsinkiin ulottuvalla vyöhykkeellä. Esimerkiksi Helsingissä keskusta nauttii vain 2,4 prosentin kannatusta. Ylen marraskuun valtakunnallisessa kannatusmittauksessa keskustan kannatus 11,9 prosenttia poikkeaa selvästi Pohjois-Savon poliittisista voimasuhteista.

Viikkosavo kysyi neljältä valtakunnallisesti suurimman puolueen ehdokkaalta, miten Pohjois-Savon hyvinvointialueella palvelurakenne muuttuu aiempaan verrattuna. Aihetta kommentoimaan pyydettiin ehdokkaita, joilla on ammatillista osaamista sote-kysymyksissä. Aluevaalien pääkysymys on, mitkä palvelut ja millä väestöpohjalla on järkevää keskittää ja hajauttaa sote-palveluita.

Kardiologina KYS Sydänkeskuksessa toiminut Antti Kivelä (kesk.) tarkentaa, mitä hän tarkoittaa sosiaali- ja terveysasemalla joka kunnassa, kuten puolueen aluevaaliohjelmassa tavoitellaan. Kivelän mielestä pienimmissä kunnissa ei välttämättä ole päivittäin lääkärin vastaanottoa kuten kaupunkikunnissa.

– Jokaisessa kunnassa ja liitoskunnassa täytyisi olla kunnan kokoon ja tarpeiden mukainen sote-asema. Siellä voi olla esimerkiksi terveydenhoitaja ja kotisairaanhoitajien piste. Lääkäri voi olla pienimmissä kunnissa käytettävissä muutamana päivänä viikossa, kuvailee Kivelä.

Emeritus yleislääketieteen professori Olli-Pekka Ryynänen (kok.) epäilee vahvasti, että vaalien jälkeen käynnistyy kiistoja ja aluepolitiikasta tulee uudenlainen maakunnallinen versio. Tutkijana hän itse sanoo edustavansa koko Pohjois-Savoa.

– Pelkään, että aluevaalien jälkeen käynnistyy siltarumpupolitiikka ja kotiin päin vetoa. En allekirjoita keskustan tavoitetta, että joka kylässä pitäisi olla terveysasema. Maakuntaan pitäisi perustaa 4 lääkärin terveyskeskuksia 8 000–10 000 väestöpohjalle.

Myös lääkärit voivat liikkua syrjäseuduille tiettyinä päivinä.

Ryynäsellä on näky, jonka mukaan syrjäseutujen sote-palvelut hoidetaan jatkossa liikkuvilla palveluilla ja etäyhteyksillä.

– Potilaat voivat liikkua Pali-liikenteen tapaisilla kuljetuspalveluilla. Myös lääkärit voivat liikkua syrjäseuduille tiettyinä päivinä. Potilas voi olla suoraan etäyhteydessä lääkäriin ja tarvittaessa yhteyden teknisestä puolesta vastaa hoitaja. Järjestelmä edellyttää päätoimisia etälääkärin virkoja.

Tilahallintopäällikkö Mikko Lankinen (sdp.) on työskennellyt 35 vuotta perusterveydenhuollon eri tehtävissä. Hän pelkää, millainen vääntö hyvinvointialueella syntyy könttäsummasta, jolla pitäisi rahoittaa sekä asukaskeskittymien että muuttotappiokuntien palvelut.

– Kuopion, Iisalmen ja Varkauden päättäjillä on varmasti alueella määrällinen enemmistö. Nähtäväksi jää, miten puoluepoliittiset painotukset näkyvät päätöksenteossa. Joutuuko perusterveydenhuolto puristuksiin, jos erikoisairaanhoidot kustannukset paisuvat edelleen. Kun rahat eivät riitä, on pakko pohtia uusia toimintatapoja harvaan asutuilla paikkakunnilla.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Minna Reijonen (ps.) epäilee, että pikaisesti päätetyissä sote-laissa on paljon korjattavaa ja avoimia kysymyksiä.

– Mikä on kuntien omistamien sote-kiinteistöjen kohtalo, jotka on varmistettu vain muutamaksi vuodeksi hyvinvointialueen käyttöön. Lähipalvelutakuu puuttuu eikä tekeviä käsiä tule lisää. Miten käy KYSille, koska yliopistollisille sairaaloille ei ole määritelty erikoisasemaa.

Asiakysymysten lisäksi Pohjois-Savon puolueet pohtivat parasta aikaa hyvinvointialueen hallintomallia, esimerkiksi millainen lautakuntamalli alueelle rakennetaan.