Savilahdentien Valosalin urakka valmistui – Sillan kaide valaistaan pääsääntöisesti valkoisella valolla

Savilahdentien Valosali-urakka on valmistunut ja sillan valoteos on syttynyt. Valoteos on osa Savilahden Valon kaavan valaistus-, muotoilu-, kulttuuri- ja taideohjelmaa. Urakan yhteydessä jatkettiin myös kuopiolaista kivirakentamisperinnettä, kun rakennusmateriaalina käytettiin kierrätyskiviä.

Savilahdentien Valosali-urakka alkoi huhtikuussa 2020. Noin 6 miljoonaa euroa maksanut kadunsaneeraushanke sillanrakennustöineen on nyt valmis. Hankkeen päätoteuttajana toimi Destia Oy.

Uuteen siltaan toteutettu valoteos on osa Savilahden Valon kaavan valaistus-, muotoilu-, kulttuuri- ja taideohjelmaa. Sillan arkkitehtuurisen kaiteen ja valoaukon suunnitteli Sweco Finland Oy. Ramboll Finland Oy toteutti valoteoksen suunnittelun Kuopion kaupungin toimeksiannosta.

Sillan kaide valaistaan pääsääntöisesti valkoisella valolla, mutta ohjelmoituina erikoispäivinä kaide valaistaan teemapäivän mukaisella värillä. Esimerkiksi syyspäiväntasauksen väri on hehkuva oranssinpunainen, itsenäisyyspäivän väritys on sinivalkoinen ja kun vuosi vaihtuu, valaistus juhlistaa uutta vuotta monivärisenä. Muita valaistuksen erikoispäiviä ovat valon päivä, Minna Canthin päivä, kevätpäiväntasaus, vappu, Kuopion kaupungin perustamisen vuosipäivä ja talvipäivänseisaus.

Valosalin urakassa hyödynnettiin Kuopion kaduilta poistettuja vanhoja reunakiviä 1940-1960-luvuilta. Eri aikakausien reunakivet ovat eri levyisiä. Vanhoilla reunakivillä tehtiin luiskarakenteita Prisman ja Bioteknian edustalla.

Käynnissä olevassa Hehkun Sydän -urakassa käytetään Iloharjunkadun jalankulku- ja pyöräilyväylän luiskien rakentamiseen vanhoja 1990-luvulta lähtien varastossa olleita, 1900-luvun alkupuolella valmistettuja navetan sokkelikiviä. Kivet ovat Pohjois-Savon alueelta hankittuja entisten navettarakennuksien seinärakenteita, jotka Kuopion kaupunki päätti uusiokäyttää perinteikkään kivirakentamishistorian kunniaksi mahdollisen hävittämisen sijaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut