Avoin varhaiskasvatus on ponnahduslauta lapselle – Avoimessa kerhossa ja avoimessa päiväkodissa oppii ryhmässä toimimisen taitoja

Askartelut ovat hyvässä vauhdissa keskustassa Maljapuron päiväkodin avoimessa kerhossa.

– Täällä syödään omia eväitä, leikitään, lauletaan ja liikutaan, luettelee Hugo Haatainen, joka on yksi kerholaisista.

Eikä aikaakaan, kun hän lähtee hyppimään salin ikkunan viereiselle trampoliinille.

– Avoin varhaiskasvatustoiminta käsittää avoimet päiväkodit ja avoimet kerhot, va. päiväkodinjohtaja Ira Hämäläinen valottaa.

– Toiminnan tarkoituksena on tarjota maksutonta varhaiskasvatusta kotihoidossa oleville kuopiolaisille lapsille.

Avointa varhaiskasvatusta tarjotaan eri puolilla kaupunkia.

Viimeksi kävimme liito-oravaretkellä Puijolla.

– Aamupäivän 2–3-vuotiaille tarkoitettu kerho Maljapurossa toimii tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 9–12. Iltapäivän kerho on kohdennettu 3–5-vuotiaille ja se toimii maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 13–16, varhaiskasvatuksen opettaja Päivi Antere kertoo.

– Kerhoon haetaan sähköisellä kaupungin nettisivuilta löytyvällä lomakkeella. Myös kesken vuoden voi hakea lapselleen paikkaa, sillä tilanteet elävät perheiden keskuudessa esimerkiksi kun vanhemmat lähtevät töihin ja lapset siirtyvät päivähoitoon, ryhmistä vapautuu paikkoja. Vapaita kerhopaikkoja löytyy tälläkin hetkellä.

Kun lapsi on kerhossa, vanhemmille tarjoutuu omaa aikaa, esimerkiksi tilaisuus levolle tai harrastuksille. Lasten on mahdollista solmia uusia kaverisuhteita ja opetella ryhmässä toimimista.

Kerhossa isompien lasten ryhmässä tehdään mahdollisuuksien mukaan myös retkiä.

– Viimeksi kävimme liito-oravaretkellä Puijolla. Meillä oli mukanamme opas museolta. Retket ovat olleet hyvin suosittuja lasten keskuudessa ja vanhemmat ovat niitä toivoneet kovasti, Päivi Antere mainitsee.

– Pyrimme sisällyttämään kerhopäivään aina vähintään puoli tuntia ulkoilua.

Maanantaisin Maljapurossa kello 9–12 toimivassa avoimessa päiväkodissa ollaan yhdessä vanhempien kanssa. Myös eväät voi ottaa mukaan.

– Noin kello 10 on tarjolla ohjattu laululeikkituokio, mutta mukaan voi liittyä aivan hyvin vaikka vasta kello 11.

Molempien toimintamuotojen tavoitteena on tukea perheiden kasvatustyötä ja vanhempien jaksamista. Osallistuminen ryhmiin ei vaikuta kotihoidontukeen eikä hoitopaikkatakuuseen. Lisäksi voi valita, minkä alueen kerhoon tai avoimen päiväkodin toimintaan osallistuu.

– Yksi vanhempi sanoi taannoin, että on mukavaa, kun täällä hoidetaan myös aikuisia. Vertaistukea ja kuuntelijoita on aina saatavilla. Jos emme osaa neuvoa, niin ainakin osaamme kuunnella ja tarvittaessa ohjata eteenpäin.

Avoimessa kerhossa tehdään varhaiskasvatussuunnitelmat kuten päivähoidossa yhdessä vanhempien kanssa.

– Myös muut samat peruspalvelut kuin päivähoidossa ovat käytettävissä lasten hyvinvointia varten. Teemme esimerkiksi nelivuotistiedonsiirrot neuvolaan, Päivi Antere kertoo.

Lapsia ohjaamassa on koulutettu henkilökunta, varhaiskasvatuksen opettaja ja varhaiskasvatuksen lastenhoitaja.

Henkilökunnalta on usein kysytty, onko kolmelle päivälle jakautuva yhdeksän tuntia kerhoa lapselle riittävä määrä.

– Usko tai älä, mutta siinä 9 tunnissa näkee aika paljon. Kerho on hyvä ponnahduslauta päivähoitoon ja aivan riittävä. Täällä oppii ryhmässä toimimisen taidot, Antere vakuuttaa.

Hugon isä Matti Haatainen kertoo, että hänen molemmat poikansa ovat osallistuneet avoimen kerhon toimintaan.

– Palvelu on ihan loistava ajatellen kotihoidossa olevia lapsia. Kerhossa oppii hyvin ryhmässä toimimisen taitoja ja myös retket ovat olleet kivoja, hän toteaa.

– Opettajat ovat todella hyviä ja pojat ovat tykänneet käydä kerhoissa. Yhteistyö on sujunut mutkattomasti, Haatainen summaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut