Minun kaupunginosani | ”Täällä ihmisen on hyvä olla” – Riitta ja Jorma Mäntylä aikovat asua Saarijärvellä niin kauan kuin pystyvät

R iitta ja Jorma Mäntylä asuivat ainakin 30 vuotta Kuopion Päivärannassa kaksikerroksisessa rivitalossa. Muuten viihtyisässä kodissa ongelmaksi alkoi kuitenkin muodostua takapihan metsä, joka kasvoi niin tiheäksi, ettei päivänvalo juuri päässyt ikkunoista sisään. Se häiritsi erityisesti Riittaa, jolle valo on hyvin tärkeä ja niinpä pariskunta alkoi etsiä uutta kotia ja kerrostaloasuntoa, koska heillä on kesämökki Alapitkällä.

– Olemme kesämökillä 4–5 kuukautta vuodesta, joten kaipasimme uudelta kodilta huolettomuutta. Mökillä voi touhuta pihalla niin paljon kuin tahtoo, ja sekin on sisätiloilta remontoitu nykyaikaiseksi, jotta voisimme olla siellä mahdollisimman pitkään, myös vanhempana, pariskunta kertoo.

Kriteereinä olivat keskustan läheisyys, sauna sekä parveke, johon paistaa aurinko ja alin kerros saisi olla 4. kerros. Saarijärvi eikä etenkään Saarijärventie ollut aluksi vaihtoehto, koska Riitalla oli kadulta ikäviä muistoja, mutta kuinkas kävikään. Pariskunta on asunut Saarijärventiellä vuoden 2014 tammikuusta lähtien. Kotiinsa he tekivät täydellisen pintaremontin neljä vuotta sitten.

– Juuri tämän kodin löytyminen oli lopulta sattuman kauppaa. Ja saunastakin suostuimme luopumaan, koska tässä on niin hyvä taloyhtiön lenkkisauna ja käymme paljon uimahallissa. Tärkeintä olivat kauniit maisemat ja se, että koko päivän saa nauttia valosta eikä tarvitse tuijotella naapuritalon seinää, Riitta sanoo.

Saarijärven B-alueeseen kuuluvan Mäntylöiden kotitien varrelta, ikkunan alta löytyy bussipysäkki, jolla heilahtaa hyvin äkkiä keskustaan. Lisäksi alueella on grilli, pubeja ja kauppa. Löytyy päiväkoti ja koulukin. Lidliin on 10 minuutin kävelymatka, kaupunkiinkin pääsee nopeimmillaan kävellen 20 minuutissa. Lisäksi ympäriltä löytyy valtavasti metsää ja upeita lenkkimaastoja.

– Täällä on hyvin auratut ja hiekoitetut tiet talvella. Ja lähellä on myös Pyhän Johanneksen kirkko, jossa on monenlaista ohjelmaa. Bussilla kun menee keskustaan ei tarvitse miettiä parkkipaikkojakaan, vaikka meillä auto kesämökin takia onkin.

Täällä on hyvin auratut ja hiekoitetut tiet talvella.

Huonoja puolia pariskunnan on vaikea alueelta keksiä. Jos jotain, niin vanhan mallista asukastupatoimintaa he kaipaisivat takaisin. Muun muassa kirjoittajakursseja ja sanataidepajoja pitävä Riitta järjesti kursseja aikaisemmin usein asukastuvalla.

– Miksi toimiva malli piti viedä pois? Ja vaikka on kuinka lupailtu niin ei mitään ole tullut tilalle. Eivät kaikki halua, pääse tai jaksa lähteä asukastupatoimintojen perässä muualle. Kyllä toimintaa pitäisi olla omalla alueella.

Mäntylöille nykyisen kodin on tarkoitus olla se loppuelämän koti ja pesäpaikka. He ovat kuitenkin varalta jonossa Puijonlaaksossa sijaitsevaan vanhusten palvelutaloon, jos elämä yllättääkin.

– Täällä on ihmisen hyvä olla. Taloon on suunnitteilla putkiremontti ja jos joudumme evakkoon siksi aikaa, voimme mennä mökille. Siellä kaikki toimii ihan kuten täälläkin.

Juttusarja

Minun kaupunginosani

Minun kaupunginosani on uusi juttusarja, jossa esitellään Kuopion kaupunginosia asukkaiden silmin.

Mukaan haastateltavaksi voi ilmoittautua sähköpostilla: toimitus@viikkosavo.fi

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut