Sytkyt vie katsojansa joulun ajan tunnelmaan – Hiljentymistä ikuisen kertomuksen äärellä ilman mitään krääsää ympärillä

Jo 37 vuoden ajan Suomea ja maailmaa ammatikseen kiertänyt nukketeatteritaiteilija ja teatterinjohtaja Juha Laukkanen sekä Nukketeatteri Sytkyt saapuu Kuopioon joulun odotuksen tunnelmissa.

– Esitämme Jouluevankeliumin kahteen otteeseen Puijon kirkolla perhepäivässä, kuopiolaislähtöinen, aikoinaan Kuopiossa Vuoden lyseolaiseksi valittu Laukkanen kertoo.

Monelle kuopiolaiselle Jouluevankeliumin näkeminen on jo perinne, sillä esitys on kuulunut Sytkyjen joulun ajan kiertueohjelmistoon jo 34 vuoden ajan.

– ”Ja tapahtui niinä päivinä...” on ikuinen kertomus, jonka äärelle lapset ja vanhemmat sekä isovanhemmat hiljentyvät vuodesta toiseen ilman mitään krääsää ympärillä, Laukkanen sanoo.

Esityksen tarinakirjan Laukkanen on tehnyt yhteistyössä puolalaisen Jan Hutshin kanssa. Musiikin esitykseen on säveltänyt Marko Salmela ja ohjaus on Sina Kujansuun työtä.

Toinen joulunajan esitys on Pähkinänsärkijä, joka nähdään Kuopion Vehmersalmella.

Rakastan reissaamista ja matkustamista sekä ihmisten tapaamista.

– Ensi vuoden marraskuussa esitän teoksen näillä näkymin Ranskassa ja Belgiassa, joihin alustavat varaukset on jo tehtynä, Juha Laukkanen mainitsee.

Vuonna 1985 ensi-iltansa saaneessa esityksessä Klaraa jännittää joulu. Hän näkee unessa ilkeän kolmipäisen hiirikuninkaan ja Pähkinänsärkijä-nuken taistelun. Pähkinänsärkijä voittaa ja lopuksi he matkustavat lelumaahan.

Musiikki on Tsaikovskin, nukketeksti ja ohjaus puolalaisen Tadeuz Pajdalan ja esityksen visualisointi puolalaisen, Kuopion ystävyyskaupunki Opolen nukketeatterin työpajan.

Laukkanen on kiertänyt syksyn ajan Suomen paikkakuntia.

– Esimerkiksi Lapissa kahden viikon kiertueen Lasten oman 7 veljestä -teokseni kanssa, Helsingissä asuva Laukkanen kertoo.

Ulkomaista tänä syksynä on käytynä niin Saksa, Ruotsi kuin Belgia.

– Rakastan reissaamista ja matkustamista sekä ihmisten tapaamista. Synnyinkaupunkiini Kuopioon saapumista odotan aina innolla. On mukava tavata kuopiolaisia ystäviä ja tuttuja sekä hakea torilta Partasen lihapiirakoita, hän sanoo.

– Joka päivälle olen sopinut treffejä ystävieni kanssa. Siinä samalla kuulee sitten kaikki kuopiolaisen kulttuurikentän juorut ja kuulumiset.

Itsenäisyyspäivänä Juha Laukkasta haastatellaan kello 15 alkavassa Yle TV1:n Kohti linnanjuhlia -ohjelmassa.

– Puhumme lapsista Suomessa ja maailmalla, vuonna 1994 Unicefin hyvän tahdon lähettilääksi valittu Laukkanen kertoo.

Normaalivuosina Sytkyt ja Laukkanen esiintyvät lähes 250 kertaa esimerkiksi päiväkodeissa, kirkoissa, lastenjuhlissa ja sairaaloissa.

Kiertueet ovat vieneet Laukkasta aina Amerikkaan, Thaimaahan, Singaporeen, Etelä-Koreaan kuin Egyptiin ja Kiinaan saakka. Laukkanen on esiintynyt niin Borneon sademetsäkouluissa kuin Thaimaan kuninkaan syntymäpäiväfestivaaleilla.

Nukketeatteri Sytkyt Jouluevankeliumi Puijon kirkossa su 12.12. kello 15.30 ja 16.30. Pähkinänsärkijä Vehmersalmella koko perheen joulujuhlassa Nuorisotalo Majakalla ke 15.12. kello 18.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut