Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teatteria nuorten ehdoilla – TeatteriTorstaissa nuoret pääsevät päättämään, millaista esityksiä he haluavat rakentaa

”Täällä on avoin ilmapiiri ja jokainen saa olla täysin oma itsensä. Sekä saa myös itse vaikuttaa siihen, mitä tehdään, on Atte Homasen (15), Elina Laurasen (20) ja Olga Kaikkosen (20) suurin syy, miksi he ovat mukana maksuttomassa TeatteriTorstain toiminnassa.

Lyhyestä virsi kaunis: Torstai on tarkoitettu kaikille teatterista kiinnostuneille nuorille. Mukaan mahtuu näyttelemisestä, kirjoittamisesta, musisoinnista, lavastamisesta ja kaikenlaisen esittävästä taiteesta ja tapahtumajärjetämisestä kiinnostuneita nuoria. Teatterin toiminta tapahtuu Kulttuuriareena 44:n tiloissa nimensä mukaisesti torstai-iltaisin.

TeatteriTorstain toiminta käynnistyi vuonna 2018. Mukana olleet nuoret ovat päässeet kokemaan, kokeilemaan ja esittämäänkin useamman oman esityksen. Idea on, että nuoret vaikuttavat itse tekemisen sisältöön ja siihen, millaisessa roolissa he kussakin projektissa ovat. Atte, Olga ja Elina ovat olleet toiminnassa mukana alusta lähtien.

– Meillä oli diili, että jos toinen löytää jonkun näyttelemiseen liittyvän harrastuksen, niin hän ilmoittaa siitä toiselle ja siihen mennään yhdessä. Nähtiin tästä mainoksia, Olga avaa hänen ja Elinan taustaa.

Atella taas on aiempaakin teatteriharrastustaustaa.

– Olin aikaisemmin Lastenteatteri Tammenrannassa. Sitä en muista, miten päädyin tänne mukaan, mutta oon tykännyt. Täällä on mukava avoin ilmapiiri.

Täällä on avoin ilmapiiri ja jokainen saa olla täysin oma itsensä.

Nuoret kertovat, miten hienoa on ollut päästä kokeilemaan erilaisia juttuja.Esiintyminen on kiinnostanut heitä kaikkia, vaikka kellään näytteleminen ei esimerkiksi ole ollut ammattihaaveena.

– Ehkä se on kun on nähnyt näyttelemistä, niin on alkanut miettimään, millaista lavalla on. Olisi hienoa jos pääsisi vielä kokeilemaan valo- ja äänitekniikan tekemistä, Olga ja Elina pohtivat.

– Esiintyminen kiinnostaa ja hienoa, että täällä on vapaus kokeilla. Mukavaa on myös päästä tutustumaan kaikkeen muuhunkin kuin näyttelemiseen, Atte lisää.

Teatterin toiminnasta vastaa teatteri-ilmaisunohjaaja Tero Sarkkinen, jolla on pitkä kokemus teatterin tekemisestä harrastaja- ja ammattikentällä. Hän on nuorisoteatteri Teatteri Sataman toinen perustajajäsen ja pitkäaikainen ohjaaja. TeatteriTorstain toisena ohjaajana toimii Johanna Metelinen. Ohjaajat kertovat, että toiminta on suunnattu erityisesti 13–18-vuotiaille, mutta ala- ja yläikäisiäkään ei käännytetä pois, jos mukaan tosissaan haluaa. Tarkoituksena on tarjota sopivaa, haastavaa ja ennen kaikkea mielekästä tekemistä nuorille, kunkin omaa elämäntilannetta ajatellen.

– Toiminta uppoaa ehkä parhaiten tuohon ikäryhmään ja vaatii sitoutumista, jotta projektit voidaan viedä loppuun. Täällä saa olla sellainen kuin on ja tulla paikalle, vaikka olisi ollut se kuuluisa p*ska päivä, Tero Sarkkinen avaa.

Kahtena vuonna nuoret ovat tehneet dystopian, jossa eletään zombien valtaamassa maailmassa, ja jossa Kulttuuriareena on ollut eräänlainen turvapaikka. Sitten on tehty komediallisia ja musiikillisia esityksiä. On ollut erilaisia työpajoja lavasteiden kuin maskien tekemisestä sekä teatterivierailuja.

– Lisäksi meillä on käynyt vierailijoita esimerkiksi kaupunginteatterilta. Teatteri on siitä hieno taidemuoto, että se syö kaikki mahdolliset muutkin taiteet, Sarkkinen kertoo.

Paitsi, että nuoret pääsevät toteuttamaan luovuuttaan, on toiminnasta hyötyä myös esimerkiksi sosiaalisten taitojen ja tiimityöskentelytaitojen kehittämisessä. Empatiakykyä tarvitaan, jotta voi asettua toisen asemaan vaikkakin vain näytelmässä.

– Kaikki nämä ovat taitoja, joita tarvitaan kaikkialla. Tässä parin vuoden aikana on ollut hienoa nähdä huimia kehityskaaria. Tämä on turvallinen ympäristö huomata omat vahvuudet ja kehityskohteet. Kohtaamme toisemme ihmisenä ihmiselle, Metelinen lisää.

Seuraavaksi nuoret työstävät Kyllikki Saaren nuoruuteen liittyvän esityksen, johon on tulossa bänditoimintaa rinnalle. Lisäksi osalle porukkaa on luvassa teatterileiri Espanjaan. Molemmat projektit ovat käynnistyneet. TeatteriTorstain kuulumisia ja esitysaikoja voi seurata muun muassa Facebookista.