Kuopiolaiseversti: ”Turvallisuustilanne on heikentynyt” – Kuopiolainen Asko Muhonen on kokenut sodan kauhut, käynyt lähellä kuolemaa ja ajanut miinakenttään

Eversti Asko Muhonen (57) on iso miehen köriläs ja Kuopion Lyseon kasvatti. Hän on palvellut isänmaata kotimaassa sekä ulkomailla. Kuopiossa hän piipahti viimeksi töissä vuosina 2011–2012 Pohjois-Savon aluetoimiston päällikkönä. Ennen eläkkeelle siirtymistään Muhonen oli Lappeenrannassa Maasotakoulun johtaja ja viimeksi kahden vuoden komennuksella Hollannissa Naton esikunnassa.

Reissumiehellä on aina ollut henkilökohtainen tukikohta, kesämökki savolaisessa sielunmaisemassa. Nyt hänellä on myös asunto Kuopiossa. Eversti harmittelee, että turvallisuustilanne Suomen lähialueilla on heikentynyt.

– Itä-Ukrainan ja Krimin kriisit ovat muuttaneet turvallisuusnäkymiä. Suomessa sotilasviranomaisten on oltava hereillä, vaikka kansa saa nukkua vielä yönsä rauhassa. Yleinen asevelvollisuus ja koulutettu reservi ovat Suomen puolustuksen tärkeät lenkit, rauhoittelee Muhonen.

Venäjän pelikirjaa on tällä hetkellä vaikea tulkita. Kylmän sodan aikana Naton ja Varsovan liiton rajalinja oli selvä. Rajavyöhykkeillä pidettiin yllä kauhun tasapainoa, ”kuulat tykin putkessa”, kuten Muhonen asian ilmaisee. Baltian maiden liittyminen Natoon on lisännyt aseiden kalistelua ja etupiirikiistoja.

– Venäjä haluaa tehdä selväksi, ettei se hyväksy lisääntyvää länsimaiden ja Naton läsnäoloa Ukrainassa. Neljä sotilasmahtia Venäjä, USA, Kiina ja Intia pystyvät siirtämään kalustoaan ympäri maailman. Näiden suurvaltojen intressit joutuvat ajoittain törmäyskurssille. On muistettava, että Venäjä ei ole koskaan niin heikko eikä niin vahva kuin miltä se näyttää propagandistisessa keskustelussa.

Muhonen kertoo oppineensa mitä todellinen sota on, kun hän vuonna 1994 oli sotilastarkkailijana kroaattien, serbien ja muslimien sodan keskipisteessä Sarajevossa.

Sotakokemus muutti minua ihmisenä.

– Me YK-sotilaatkin olimme jatkuvasti hengen vaarassa. Kerran luoti lävisti ajamani auton pellit ja toisen kerran luoti sujahti korvani ohi tulituksessa. Sain ajettua auton kivitalon taakse suojaan ja hälytettyä radiolla apujoukkoja. Ajoin Bosniassa myös miinakenttään ja selvisin hengissä.

Sodan välttämistä hän pitää puolustusvoimien tärkeimpänä tehtävänä. Bosnian sodassa mies oppi henkilökohtaisesti arvostamaan rauhaa.

– Tulituksessa huomasin, etten helposti mene paniikkiin. Tosin tilanteen sitten mentyä ohi majapaikassa iski stressi. Sotakokemus muutti minua ihmisenä ja ammattitaitoni nousi uudelle tasolle.

Ammattisotilas Muhosesta tuli puolivahingossa. Hän palveli varusmiehenä Kainuun prikaatissa. Kantahenkilökunta kannusti vakaaluonteista miestä kadettikouluun. Armeijan johtotehtävät vaativat strategista ja loogista ajattelua.

– Hyväksi sotilasjohtajaksi sopii armeijassa ennustettava ihmistyyppi, jonka käytös ei muutu tiukoissakaan paikoissa. Vakaa johtamistapa herättää luottamusta. Sotilasjohtaja ei voi vain juupastella johtoryhmissä ja päätökset on osattava perustella.

Muhonen on eläkepäivinään liittynyt kansainväliseen pyöräily-yhteisöön, joka kerää varoja vakavasti sairaille lapsille. Kuopiossakin on kymmenkunta pyöräilijää, jotka ajavat muiden suomalaistiimien kanssa Helsinkiin ja jatkavat sitten yhdessä laivalla Itämeren yli Saksaan ja pyöräillen Pariisiin. Kaikki pyöräilijät saapuvat yhtä aikaa 16.7. 2022 Pariisiin.

– Kuopion ryhmä harjoittelee yhdessä kaksi kertaa viikossa. Parin viikon reissulla on pystyttävä ajamaan jopa 200 kilometriä päivässä. Viime vuonna suomalaistiimit keräsivät miljoonan euron potin syöpäsairaille lapsille ja tänä vuonna varainkeruu jatkuu.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut