Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa lukuisat yritykset tarvitsevat uuden omistajan ja uusia osaajia – "Tänä päivänä ei välttämättä enää tarvitse pohtia paikkakunnalle muuttoa"

Suomessa lukuisat yritykset tarvitsevat uuden omistajan tai uudenlaisia osaajia, mikä luo mahdollisuuksia yrittäjänuraa kaavaileville tai uralla etenemistä tavoitteleville.

– Itse alkaisin kartoittaa tilannetta, että minkälaisia valmiita yrityksiä asiakkaineen ja yhteistyökumppaneineen on tarjolla eri puolilla Suomea, Kuopiossa vieraillut Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari toteaa.

– Tänä päivänä ei välttämättä enää tarvitse pohtia paikkakunnalle muuttoa. Esimerkiksi markkinoinnin, suunnittelun ja myynnin osaaja voi hyvin asua Helsingissä, kun yrityksen käytännön käsityöläisosaaminen löytyy vaikka Pohjanmaalta.

Jaskari kertoo, että elämykset ja tarinankerronta purevat tänä päivänä.

– Asiakkaat kysyvät elämysten perään entistä enemmän. Tarjolla on luontopalveluja ja luontoseikkailuja, kuten revontulien metsästystä.

Myös eri alojen ammattilaisille riittää kysyntää.

Myös byrokratian hyllyjä on poistettava.

– Käytännön tekijöistä, kuten hitsareista on metalliteollisuudessa pulaa. Osaajilla on kysyntää myös ravintola-, hoiva- ja kaupan alalla, Harri Jaskari luettelee.

Myös ulkomaista työvoimaa haetaan.

– Nykyään puhutaan, että korkeakoulutetuilla täytyy olla ohituskaista. Devaajia ja muita korkeasti koulutettuja tarvitaan, mutta todella paljon myös ihan käytännön ammattilaista. Taannoin uutisissa oli juttua Lapissa työskentelevistä thaimaalaisista metsureista.

Jaskari kuuluttaa tehokasta kotouttamista ja ripeää solahtamista suomenkieliseen työelämään.

Hän nostaa esimerkiksi koulutusyhtiön, joka kouluttaa ulkomaisen työvoiman muutamassa kuukaudessa suomen kielen taitajiksi intensiivikurssilla.

– Opiston kursseilla voi mennä vuosikausia ennen kuin oppii kielen. Lisäksi kieltä pitää päästä käyttämään heti aidoissa tilanteissa työelämässä, hän tähdentää.

– Myös byrokratian hyllyjä työlupa-asioihin liittyen on poistettava.

Kentällä pienten- ja keskisuurten yritysten näkymät ovat olleet kohenemaan päin viime aikoina.

– Uutta ja hyvin nopeaakin kasvua on ollut havaittavissa laajastikin, mutta totta kai elämme vielä myös palautumisen aikaa aallon pohjasta. Onneksi pääsimme aika nopeisiin toimiin erilaisissa koronatuissa ja koronatukikierroksissa. Yrittäjäjärjestöt olivat aktiivisia tukien tietoisuuteen tuomisessa, Harri Jaskari sanoo.

– Nyt täytyy vain yrittää luovilla keinoilla, kuten koronapassilla välttää lockdown-sulut. Yksityinen sektori pitäisi ottaa mukaan rokotustalkoisiin julkisen rinnalle helpottamaan rokotuksiin pääsyä virka-ajan ulkopuolella vaikka kauppakeskuksiin sijoitetuissa rokotuspisteissä, Jaskari visioi.

Koulutuksen saralta Jaskari nostaa Keski-Euroopassa hyödynnettävän mestari-kisälli -mallin.

– Tarvitaan systeemi, jossa merkittävä osa korvauksesta menee työnantajalle, joka käyttää aikaansa ja kouluttaa työntekijän. Moni yrittäjä kokee, että korvaukset henkilön kouluttamisesta työpaikalla ovat kovin pieniä.

Jaskari kävi Kuopiossa Kuopion Yrittäjien vieraana.