Minun kaupunginosani | ”Ei Petoselle, eikä ainakaan Pyörönkaarelle” – Minna Niskasen ei pitänyt muuttaa Kuopion Petoselle, nyt hän on asunut siellä 17 vuotta

”Ei Petoselle, eikä ainakaan Pyörönkaarelle Karhunpesää vastapäätä, olivat Minna Niskasen sanat kun hän alkoi etsiä ensimmäistä yhteistä asuntoa yhdessä poikaystävänsä, nykyisen miehensä kanssa vuonna 1995.

Noh, kohta muuttokamoja kannettiinkin ravintola Karhunpesää vastapäiseen taloon. Se oli aprillipäivä.

– Moni ei oikeasti meinannut uskoa, että muutimme sinne kun oli vielä aprillipäiväkin. Ei vaikka sisko ja isä jo asuivatkin siellä.

Pariskunnan esikoinen syntyi seuraavana vuonna ja kun lapsi oli noin vuoden, löysivät he isomman asunnon rappukäytävän vastapäätä.

Vierähti kolmisen vuotta, kun pariskunnalle tuli ikävä lapsuudenmaisemiin Kelloniemeen. Ja taas pakattiin muuttoautoa.

– Muutimme Kelloniemessä samaan asuntoon, jossa olin äitini kanssa asunut. Alle vuodessa kuitenkin tajuttiin, että halutaan Petoselle takaisin. Silloin ajatuksena oli, että ei kuitenkaan enää Pyörönkaarelle.

Tässä todiste, että koskaan ei pidä sanoa ei koskaan.

Noo. Eipä taas aikaakaan, kun muuttolaatikoita kannettiin samaan Karhunpesää vastapäätä olevaan taloon kuin aikaisemminkin, mutta tällä kertaa eri rappuun.

– Tässä todiste, että koskaan ei pidä sanoa ei koskaan, Minna nauraa.

Pyörönkaarivuosien aikana pariskunta ehti nähdä kaikenlaista tapahtumaa tien varrella. He todistivat niin pahoinpitelyä kuin panttivankitilannettakin. Silti koskaan heitä ei pelottanut asua alueella ja omat naapurit olivat mukavia.

Muutto hieman syrjempään Petosen ytimestä syntyi halusta ostaa oma asunto. Uusi koti, silloin jo nelihenkiselle perheelle löytyi aivan Pitkälahdentien vierestä vuonna 2004.

– Olemme viihtyneet tässä todella hyvin. Tässä on turvallinen sisäpiha ja lyhyt matka joka paikkaan.

Minna sanoo, että heille Matkus on melkein lähikauppa. He ovat tehneet paljon ruokaostoksia myös Pitkälahden ABC:n S-marketissa.

Eikä isompiin ruokakauppoihin tai esimerkiksi Matkukseen ole pitkä matka. Linja-autolla pääsee joka paikkaan. On päiväkodit, koulut, ja lapsille harrastuksia ja kerhoja.

– Täällä on valtavasti palveluita. On kirjasto, terveyspalvelut, hammaslääkärit, ravintoloita, pubeja ja paljon muita yrityksiä kuten eläinlääkäri, kukkakauppa, kampaamoita ja hierontapalveluja. Oli täällä oma Kelakin. Jos jotain täällä saisi olla enemmän niin kulttuuria ja tapahtumia. Niiden takia pitää lähteä keskustaan. Mutta toisaalta on välillä mukava lähteäkin omalta alueelta pois.

Hyvää on myös lukuisat metsät, lenkkipolut, puistot ja leikkipuistot, joita perheen vuonna 2012 syntyneen nuorimmaisen kanssa on koluttu paljon.

– Lippumäen aluekin on lähellä. Se on todella hieno. Luonnonläheisyys on täällä todella hienoa. Meillä on esimerkiksi ihan oman taloyhtiön pihassa todella runsas lintukanta. Kerran huomasin siellä harjalinnun, joka on Suomessa harvinainen ja kohta oli lintubongareita piha täynnä.

Petosella on maine rauhattomana ja turvattomana asuinseutuna. Minna ei allekirjoita kokemusta. Ainakaan Pyörönkaaren ulkopuolelta.

– Minusta Pyörönkaarikin on rauhoittunut siitä, mitä se on joskus ollut, ja täällä noin kilometrin päässä sieltä on ainakin hyvin rauhallista. Meillä ei ole 17 vuoteen ollut täällä mitään ongelmaa. En ole koskaan osannut pelätä täällä enkä Pyörönkaarella, eikä ole vuosiin toistakaan asuinaluetta mietitty.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut