Pirjo jäi huumekoukkuun aikuisena – Alkuun käyttö oli puhdasta kokeilua, sitten viikonloppukäyttöä, pian hän huomasi olevansa täysin riippuvainen

Tyypillinen tarina päihderiippuvaisesta juontaa henkilön lapsuuteen tai nuoruuteen, jossa erilaiset aineet tupakasta alkoholiin ovat astuneet elämään, jo varhaisessa vaiheessa. Syitä on yhtä paljon kuin on ihmisiäkin, mutta kuopiolaisen Pirjo Hattusen (51) tarina on erilainen. Jopa yllättäväkin. Pirjo nimittäin sekaantui huumeisiin ”vasta” 35-vuotiaana.

Vuosi oli 2015. Pirjo muutti Kuopioon uuden rakkauden perässä. Takana oli jo toinen avioero ja elämä oli monella tavalla hukassa. Pahaa oloa helpottamaan löytyi muun muassa amfetamiini ja erilaiset pillerit. Nyt myöhemmin Pirjo kertoo olleensa myös kokeilunhaluinen.

– Pari ensimmäistä vuotta meni kokeillen. Toiset pari vuotta meni viikonloppukäytöllä ja ennen kuin huomasinkaan, olin täysin riippuvainen.

Lyhyt tauko käyttöön tuli, kun Pirjo huomasi olevansa raskaana 42-vuotiaana. Tosin heti kun lapsi oli syntynyt, alkoi kamaa mennä lähes kaksin käsin ja sitä etsittiin vaikka kivien ja kantojen alta. Rahatilanne alkoi kiristyä. Samoin parisuhde. Mitään rikollista Pirjo ei koskaan tehnyt, mutta riitely kärjistyi niin, että viranomaiset alkoivat kiinnostua pienen lapsen hyvinvoinnista.

– Sain huijattua viranomaisia vuoden verran, etten muka käytä mitään. Lopulta jäin kuitenkin kiinni. Rikosrekisteriä minulla ei ollut, mutta hyvin olisi voinut tulla.

Raitistumisen tie käynnistyi vuonna 2015, kun lastensuojeluviranomaiset ilmoittivat, että kuopus otetaan huostaan. Se oli Pirjon pohjakosketus ja sattui niin valtavasti, että hän päätti tekevänsä, mitä tahansa saadakseen lapsensa takaisin.

– Oman lapsen menettäminen tuntui niin pahalta, että vaikka motivaatio oli välillä täysin hukassa, en luovuttanut. Tiedän, että joillakin aineiden käyttäjillä lapsen menettäminen ei tunnu missään.

Lastensuojelun myötä oikeat ihmiset astelivat Pirjon elämään. Hänet ohjattiin hoitokoti Tuhkimoon ja sieltä löytyi muun muassa 12 askeleen ohjelma, jonka avulla Pirjo sai tietoisuuden muun muassa siitä, että päihderiippuvuus on sairaus. Nyt raittiita vuosia on takana 6 ja kuukausia kahdeksan.

– Raitistumisessa helpoin osuus on jättää huumeet pois. Sitten se työ vasta alkaa. Täytyy puhdistaa oma ajatusmaailma ja osata täyttää tyhjyys, jonka aineiden poisjättäminen aiheuttaa. Siinä pitää uskaltaa katsoa omia heikkouksia, mutta myös vahvuuksia silmiin. Poltin tupakkaa 35 vuotta. Kun huomasin, että ohjelma toimii, jätin senkin pois.

Pirjo kertoo, että hänellä oli täysin normaali lapsuus ja nuoruus. Esikoisen hän sai 20-vuotiaana, ja kasvatti lapsesta ”yhteiskuntakelpoisen” kansalaisen, kävi itse töissä ja vietti arkista elämää.

Jälkikäteen Pirjo on löytänyt syyn huumeisiin sekaantumiseensa. Aikaisemmissa parisuhteissa muualla tapahtui ikäviä asioita, joita hän ei halua tarkemmin eritellä, mutta Kuopioon tullessa hän kuvailee olleensa hyvin rikki. Menneisyyden vainot kummittelivat ja huumeisiin oli hyvä paeta.

– Aineista tuli ihana olo. Niihin oli helppo paeta.

Raitistumisessa Pirjo uskoo häntä auttaneen vahvasti senkin, että hänellä on kokemusta ”tavallisesta elämästä”. Hän alkoi rakentaa itseään ja elämäänsä uudestaan 45-vuotiaana ja sai lapsensakin takaisin. Nyt hän opiskelee lähihoitajaksi mielenterveys- ja päihdepuolelle ja on myös kokemusasiantuntija.

– Sellaisella henkilöllä joka on käyttänyt päihteitä aina, ei välttämättä ole esimerkiksi mitään tavallisia arjen taitoja. Minulla onneksi oli aiempaa tavallista elämää takana. Päihteiden jälkeinen elämä vaatii paitsi konkreettista uudenlaista rytmiä ja ohjelmaa sekä myös itsensä henkistä hoitamista. Itsesyytökset ovat alussa todella kovat, mutta anteeksianto itselle on se tärkein.

Tarinansa Pirjo haluaa kertoa, antaakseen toivoa muille ja muistuttaakseen, että päihteet voivat viedä kenet tahansa. Omalle tyttärellekin hän on avannut kokemustaan ikätasoisesti ja hän myös tubettaa 12:sta askeleesta.

– Kaikista se ei näy ulospäin. Tilanne oli minunkin perheelleni ja ystävilleni järkytys, koska osasin pitää kulissit yllä. Jos voin yhtäkin ihmistä auttaa raitistumaan, niin silloin tiedän tekeväni oikeaa asiaa. Olen saanut raittiina niin paljon hyvää elämääni ja haluan sitä samaa hyvää jakaa muillekin. Uskon, että silloin saa myös hyvää takaisin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut