Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääkeannosjakelu kuumentaa paikallisten tunteita – Odotettavissa kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle

Viikkosavossa 6.10. Petosen apteekin apteekkari Pekka Kaukonen kertoi tekevänsä oikaisuvaatimuksen Kuopion kaupungin annosjakelukilpailutuksesta, koska kaupunki on valinnut voittajakasi Helsingin Yliopiston Apteekin. Oikaisuvaatimus ei muuttanut lautakunnan päätöstä.

Kilpailutuksen voittanut Helsingin toimipiste on vastannut jakelusta 28.10 lähtien. Viikkosavolle on kerrottu, että potilasturvallisuus on jo nyt vaarantanut toimitusten hitauden vuoksi. Paikalliset apteekkarit pelkäävät, että viivästykset voivat vaarantaa potilaan hengen tai asiakas voi joutua kustannuksia lisäävään sairaalahoitoon. Sataman apteekin apteekkari Jaana Hannula kertoo olevansa huolestunut kotisairaanhoidon asiakkaiden lääkehoidon viivästymisestä.

– Lääkkeet saadaan toimitettua Helsingistä aikaisintaan seuraavaksi päiväksi. Tämä voi heikentää akuutin lääkehoidon onnistumista.

Kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että Helsingin kiireellisiin toimitukseen tulee aina 10 euron lisämaksu. Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on lausunnossaan todennut, että jos kunta käyttää ostopalvelua, siitä ei saa aiheutua potilaille lisäkustannuksia. Itä-Suomen yliopiston apteekkari Jouko Savolainen näkee 10 euron lisämaksun oikeusasiamiehen linjan vastaisena.

– Uusi lääkitys täytyy aloittaa mahdollisimman pian, eikä tästä saa aiheutua potilaalle ylimääräisiä kuluja.

Savolainen pitää Kuopion kilpailutusta epäonnistuneena sekä asiakkaille että kaupungin veronmaksajille.

– Jo pelkät verotulojen menetykset tekevät kilpailutuksesta tappiollisen; ihan perusmatikkaa. Uusien hyvinvointialueiden vuoksi kaupungin on pitänyt huolehtia, että paikalliset lääkehuollon toimijat palvelisivat kaupunkilaisten ja maakunnan etuja. Ei Helsingistä valvota meidän etuja.

Sulkavalla työskentelevällä mutta Kuopiossa asuvalla apteekkarilla Anu Rasi-Leskisellä olisi vaihtoehto kaupungille. Rasi-Leskinen on myös keskustalainen perusturvalautakunnan varajäsen. Hän pelkää, että tällaisilla kilpailutuskriteereillä Helsingin Yliopiston Apteekki voi vallata koko Suomen.

– Oulun kaupungissa lääkeannosjakelun hoiti aluksi Helsingin yliopiston apteekki. Myöhemmin kaupunki ymmärsi antaa asiakkaille palvelusetelit, joilla he hankkivat lääkkeensä paikallisista apteekeista. Näin asiakas saisi lääkkeensä nopeasti ja turvallisesti lähiapteekista. Kilpailutuksesta vastanneet tahot eivät näytä tuntevan apteekkialaa.

Viikkosavon tietojen mukaan tekeillä on kantelu Kuopion kaupungin potilaiden edun vastaisesta kilpailutuksesta. Lautakunnan puheenjohtaja Olli-Pekka Ryynäsen mukaan kilpailutusta on erittäin vaikea peruuttaa, jos kyse ei ole selvästä sopimuksen rikkomisesta.

– Kympin maksu on tutkinnan alla ja on käsittääkseni poistumassa. Verotuloja ei voi ottaa kilpailutuksessa huomioon. Kaupungilla on kiireellisiä tapauksia varten sopimusapteekki Kuopiossa.