Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanja ja Markku kulkevat kadonneiden jäljillä – Sisarukset etsivät koiria tuntikausia vaikka yöllä ja ryteiköistä

Auttamisenhalu, vastaavat Markku Kankkunen ja Tanja Kankkunen melkein kuin yhdestä suusta, kun heiltä kysyy, mikä saa sisarukset lähtemään vaikka yömyöhällä pimeään kadonneiden koirien jäljille.

– Kun on itsekin koiranomistaja, niin sitä osaa asettautua toisen koiranomistajan asemaan sellaisessa tilanteessa. Tuntuu ihan pahalta sen koiranomistajan puolesta, ajokoiran omistava Markku kertoo.

– Olen iät ja ajat lähtenyt metsiin etsintäavuksi ja ihan täysin vapaaehtoispohjalta, hän taustoittaa.

Tassutiimin ja saman nimisen Facebook-ryhmän sisarukset perustivat marraskuussa.

Kaikki lähti siitä, kun he huomasivat Facebookin puskaradiosta katoamisilmoituksen aprikoosinvärisestä, nyt 2,5-vuotiaasta, illalla ulkoilutuksen yhteydessä Särkiniemessä jalat alleen ottaneesta ja kadonneesta toyvillakoirasta 26. lokakuuta.

– Lähdimme ensin kahdestaan etsimään koiraa ja sitten Keski-Suomesta saapuneen omistajan kanssa. Koko yö meni koiraa etsiessä tuloksetta, kahden cairnterrierin omistaja Tanja mainitsee.

Koira oli ihan että häh, mitä te hätäilitte.

– Myöhemmin koiraa on etsinyt niin etsijäkoirat maastosta kuin sukeltajat Kallavedestä. Kaikki kanavat ja keinot on käytetty tässä tapauksessa loukkua, riistakameraa ja tiedotusta myöten.

Koiran omistaja Sanna Tapanila kertoo olevansa kiitollinen kaikesta avusta ja myötätunnosta. Koira asui hänen tyttärensä luona Kuopiossa.

– Olen saanut ihan käsittämättömän määrän apua ja tukea etsinnöissä. En edes tiedä, kuinka moni ihminen on lopulta ollut mukana, sillä olen kuullut, että myös toiset koiranomistajat ja lenkkeilijät ovat etsineet koiraamme ulkoillessaan, hän toteaa.

– Pientä rakastamme ei kuitenkaan ole löytynyt. Jäljet päättyvät kuin seinään.

Tassutiimiin kuuluu Kankkusten lisäksi nyt seitsemän muuta etsijää.

– Olemme perustaneet Tassutiimille oman WhatsApp-ryhmän, jossa tieto kulkee, Tanja mainitsee.

– Ja olemme valmiita etsimään myös muita kadoksissa olevia eläimiä, Markku mainitsee.

Pihkainmäki, Kurkimäki, Pitkälahti, Rytky, Särkiniemi, Petonen ja Kelloniemi. Muun muassa näissä kaupunginosissa on koiria etsitty.

– Yhden koiran etsintöjen aikaan näin unta, että koira löytyy tietystä ryteiköstä kuolleena. Omistaja löysi koiransa juuri tästä ryteiköstä, mutta elävänä. Se oli meille kaikille ilouutinen, Markku muistelee.

Neulamäen ja Neulaniemen alueelta yksi koira löytyi kolmen tunnin etsintöjen jälkeen.

– Koira oli ihan että häh, mitä te hätäilitte, ihan olen tässä jolkotellut omatoimilenkilläni, Tanja kertoo.

Tassutiimiläisiä on jo ehditty pyytää myös Kuopiota pidemmille taipaleille apuun etsinnöissä.

– Olemme myös vieneet karkurikoiria löytöeläinsuojaan, jos koiran löytäneellä ei ole esimerkiksi ollut autoa käytettävissä.

Markun haaveena on saada Tassutiimille iso kanuloukku etsintöjä helpottamaan. Pienen häkin Markku teki kaverinsa kanssa.

– Lisäksi autossa olisi hyvä olla jotkin tarrat tai vastaavat, että ihmiset tietävät millä asialla liikumme teillä, hän pohtii seuraavia hankintoja.

Paikallinen eläinlääkärikeskus lahjoitti etsijöille huomioliivit.

Vapaaehtoisten voimin toimivan Tassutiimin puhelinnumero on 046 534 0959.

15.12.2021 kello 15.59 korjattu kanuluokku-sana kanuloukuksi.